Sääuutiset ja blogi> Vajaat neljä viikkoa jouluun: Kuukausiennusteen signaali voimistui nyt…
Kuukausiennuste |

Vajaat neljä viikkoa jouluun: Kuukausiennusteen signaali voimistui nyt selvästi!

Jouluvalot loistivat marraskuisena aamuna Turussa.
Marraskuun loppupuoliskolla on saatu lumipeitettä myös etelään ja lounaaseen. Kuva: Juhani Peltonen, Turku, 28.11.2022

Joulukuun kuukausiennuste on muuttunut aiempaa ennustetta kylmempään suuntaan. Tuoreen kuukausiennusteen perusteella sää on tällä viikolla ajankohdan keskimääräisiä lukemia kylmempää maan eteläosassa, mutta osassa Lappia vielä keskimääräistä lauhempaa. Tämän viikon jälkeen joulukuun viikkojen keskilämpötilat näyttävät Suomessa tavanomaista kylmemmiltä aina jouluviikolle asti.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut 28. marraskuuta tuoreen kuukausiennusteen joulukuulle. Valkean joulun näkökulmasta ennuste saattaa antaa toivoa laajalti lumisesta joulun mahdollisuudesta, mutta energiakriisin näkökulmasta ennuste ei välttämättä ole niin toivottu.

– Uusimmassa kuukausiennusteessa tavanomaista kylmemmän sään signaali on lähiviikkoina voimistunut Suomen yllä. Tämä voi johtua ennusteiden mukaan mahdollisesti kohonneesta kylmän pohjoisvirtauksen mahdollisuudesta. Sademäärät jäävät ennusteen perusteella lähiviikkoina keskimääräisiä sademääriä pienemmiksi, mutta kaikki sade mikä on tullakseen, tulee näillä näkymin kylmän ilman myötä kartuttamaan lumipeitettä. Ainakaan tällä hetkellä ennusteissa ei näy mitään viitteitä siitä, että sataneet lumet olisivat sulamassa ennen joulua, mutta ennusteet voivat vielä elää paljonkin, toteaa Forecan meteorologi Joonas Koskela.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 28.11.2022)
ViikkoEnnusteSään ennustettavuus
28.11.–4.12.Sää on etelässä keskimääräistä kylmempää, Pohjois-Lapissa taas keskimääräistä lauhempaa.
Sademäärä on keskimääräistä pienempi, mutta lumisateita tulee monin paikoin.
Hyvä
5.–11.12.Tavanomaista kylmempi sää leviää koko maahan. Viikon sademäärä on vähän tavanomaista pienempi.Kohtalainen
12.–18.12.Sää on yhä keskimääräistä kylmempää. Sademäärissä ei näy merkittävää poikkeamaa.Heikko
19.–25.12.Suomen yllä on edelleen tavanomaista kylmemmän sään signaali. Sademäärässä ei näy poikkeamaa tavanomaisesta.Heikko

Marraskuun 28. päivä alkanut viikko: Lumisateita tulossa, loppuviikolla kylmenevää

Kuukausiennusteen mukaan alkaneen viikon keskilämpötila on Suomen eteläosassa 1–2 astetta keskimääräistä kylmempi. Pohjois-Lapissa on puolestaan selvästi keskimääräistä lämpimämpää.

– Lapin tavanomaista lauhempi sää johtuu runsaasta pilvisyydestä ja eteläisestä ilmavirtauksesta, joka tuo Pohjanlahdelta kosteampaa ja lauhempaa ilmaa. Etelään virtaa puolestaan kylmempää ilmaa Suomen kaakkoispuolelta, Joonas Koskela kertoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Sademäärä jää kuluvalla viikolla korkeapaineen vaikutuksesta tavanomaista pienemmäksi. Lumisateita on kuitenkin odotettavissa suuressa osassa maata, kun etelästä leviää Suomeen lumisadealue.

– Sade alkaa etelärannikolla tiistai-iltana. Keskiviikkoyönä sade leviää myös maan keskiosaan ja keskiviikkona päivällä lunta sataa idässä ja pohjoisessa. Keskiviikkoiltaan mennessä lunta kertyy maan etelä- ja keskiosaan laajalti muutamasta senttimetristä vähän yli viiteen senttimetriin. Enimmät sateet osunevat kaakonkulmalta Pohjois-Savoon ulottuvalle alueelle, Joonas Koskela sanoo.

Tilastollisesti Suomessa vuorokauden alin lämpötila on marras–joulukuun vaihteessa lähes koko maassa pakkasen puolella, lounaissaaristossa lähellä nollaa. Vuorokauden ylin lämpötila on tyypillisesti maan etelä- ja länsiosassa enimmäkseen 0–4 plusastetta, idässä ja Oulun seudulla nollan tienoilla ja Lapissa 0–6 pakkasastetta.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Kylmempää ilmaa leviää kuluvalla viikolla myös muualle Eurooppaan. Viikon keskilämpötila jääkin Euroopassa kuukausiennusteen mukaan monin paikoin vähän tavanomaista alhaisemmaksi.

Sademäärät ovat suuressa osassa Eurooppaa ajankohdan keskimääräisiä sademääriä pienempiä, mutta lähinnä Välimerellä on paikoin hieman keskimääräistä sateisempaa vilkkaamman matalapainetoiminnan takia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Joulukuun 5. päivä alkava viikko: Osassa maata jopa 3–4 astetta keskimääräistä kylmempää

Joulukuun 5. päivä alkavalla viikolla sää on kuukausiennusteen mukaan koko Suomessa tavanomaista kylmempää.

– Suurin poikkeama on maan etelä- ja keskiosassa, missä viikon keskilämpötila jää 3–4 astetta keskimääräistä alemmaksi. Korkeapaineen keskuksen painopiste siirtyy ennusteessa Grönlannin seudulle, Joonas Koskela kertoo.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

– Voi olla, että Suomeen pääsee saapumaan matalapaineita lumisateineen, mutta niiden osalta ennuste on varsin epävarma. Keskipitkät ennusteet väläyttävät ensi viikon lopulle Suomen sijoittumista kahden korkeapaineen väliin ja meille saapuvia matalapaineita sekä lumisateita. Viikon sademäärä on ennusteen mukaan vähän tavanomaista pienempi.

Länsi-Eurooppaan pääsee 5. joulukuuta alkavalla viikolla matalapaineita sateineen.

– Viikon sademäärä onkin kuukausiennusteen perusteella Euroopan länsiosassa keskimääräistä korkeampi. Matalapaineet voivat myös tuoda etelästä lämmintä ilmaa Länsi-Eurooppaan sekä Välimerelle. Euroopan itä- ja pohjoisosassa on keskimääräistä kylmempää. Suurin poikkeama keskimääräistä kylmempään suuntaan on Suomen kaakkoispuolella Venäjän ja Baltian maiden rajoilla, Joonas Koskela sanoo.

Joulukuun 12. päivä alkava viikko: Edelleen tavanomaista kylmempää

Sää jatkuu kuukausiennusteen mukaan koko Suomessa tavanomaista kylmempänä myös 12. päivä joulukuuta alkavalla viikolla.

– Viikon keskilämpötilan poikkeama on suuressa osassa maata 3–4 astetta tavanomaista kylmempään suuntaan. Sademäärissä ei näy enää merkittäviä poikkeamia, mutta sää voi olla hieman tavanomaista vähäsateisempaa. Myös korkeapaineen signaali heikkenee, mutta korkeapaineen keskus on edellisen viikon tavoin lähellä Grönlantia, Joonas Koskela kertoo.

Huurteinen koivikko Rääkkylässä.
Kuva: Heidi Multanen, Rääkkylä, 28.11.2022

Eurooppaan ulottuu ennusteen mukaan Atlantilta matalapaineen alue 12. joulukuuta alkavalla viikolla. Sää on Välimeren seudulla keskimääräistä lämpimämpää ja sateisempaa.

Joulukuun 19. päivä alkava viikko: Miltä näyttää jouluviikon tilanne?

Kuukausiennusteen mukaan jouluviikolla eli 19. joulukuuta alkavalla viikolla ilmanpaineen ja sademäärien ennusteissa ei näy enää merkittäviä poikkeamia suuntaan eikä toiseen Suomen osalta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Viikon keskilämpötila on kuitenkin edelleen ennusteiden mukaan keskimääräistä alhaisempi. Viikon keskilämpötilan poikkeama tavanomaista kylmempään suuntaan on koko maassa 1–2 astetta, Joonas Koskela toteaa.

Myös muun Euroopan signaalit alkavat olla kuukausiennusteessa heikkoja, etenkin sademäärien ja ilmanpaineen osalta. Euroopan länsi- ja eteläosassa saattaa kuitenkin paikoin sataa vähän tavanomaista enemmän.

– Espanjan seudulla ja Välimerellä voi olla hieman keskimääräistä lämpimämpää.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuravaksi: Tuliko etelän ensilumista jo pysyvä lumipeite? Kylmä sää saattaa jatkua jouluun asti

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 29.11.2022 klo 18.03

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat