Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Tuliko etelän ensilumista jo pysyvä lumipeite? Kylmä sää saattaa jatkua…
Blogi |

Tuliko etelän ensilumista jo pysyvä lumipeite? Kylmä sää saattaa jatkua jouluun asti

Ensilumi tuo valoa syksyn harmauteen.
Ensilumi toi valoa syksyn harmauteen. Kuva: Keijo Väänänen, Uusikaupunki, 22.11.2022

Talvinen sää levisi marraskuun aikana koko maahan. Lumi on peittänyt maan suuressa osassa maata ja vuorokauden keskilämpötila on ollut etelässäkin jo reilun viikon pakkasen puolella. Joko talvi tuli jäädäkseen myös maan eteläosaan?

Marraskuun lopulla lunta on Etelä-Suomessakin tänä vuonna maassa muutamasta sentistä kymmeneen senttimetriin. Helsingissä vuorokauden keskilämpötila on pysytellyt pääosin nollan alapuolella kuukauden 18. päivästä alkaen, joten termisen talven määritelmäkin täyttyy tai ainakin ollaan lähellä sen täyttymistä. Terminen talvi alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvämmin nollan alapuolelle. 

Talvinen ilma levisi maan eteläosaan idästä, kun Suomen ylle vahvistui korkeapaine. Kuukauden lopulla korkeapaineen keskus on pysytellyt Suomen itäpuolella ja meille ulottuu idästä korkeapaineen selänne. Nopeaa muutosta säätyypissä ei tämän hetkisissä ennusteissa ole näkyvissä.

Lue myös: Termiset vuodenajat – milloin koittaa talvi, kevät, kesä tai syksy?

Saatiinko etelään jo pysyvä lumi?

Mikäli talvi alkoi maan eteläosassa jo marraskuun 18. päivän tienoilla, tapahtui se tilastojen valossa jonkin verran etuajassa. Etelä- ja länsirannikolla termisen talven alku tapahtuu Suomessa säätilastoja ylläpitävän Ilmatieteen laitoksen mukaan keskimäärin 6.12. tai sen jälkeen. 

Osaan Etelä-Suomea satoi ensilumi 19. ja 21. päivän välillä. Ensilumitilastojen valossa ajankohta on melko tyypillinen. Tuoreimpien ennusteiden mukaan säässä ei tapahdu lähiaikoina merkittävää lauhtumista, joten ensilumesta voi tulla etelässä tänä vuonna samalla pysyvä lumipeite.

Pysyvällä lumipeitteellä tarkoitetaan talven pisintä jaksoa, jolloin maassa on vähintään yksi senttimetri lunta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Marraskuun lopussa lunta oli maan eteläosassa parista sentistä kymmeneen senttiin. Enontekiön Näkkälässä lunta oli enimmillään vähän yli 20 senttimetriä.

Lue myös: Pysyvä lumipeite: Milloin se sataa eri puolille Suomea?

Mikäli lumipeite ei etelästä sula, pysyvä lumi olisi tänä vuonna satanut etelässä tilastojen valossa hyvin varhain. Maan etelä- ja länsiosassa pysyvä lumipeite saadaan nykyilmastossa tilastollisesti vasta joulun jälkeen, rannikoilla ja lounaissaaristossa paikoin vasta tammikuun alussa.

Tämän hetkisten ennusteiden valossa lumipeite ei ole ainakaan pariin viikkoon hupenemassa, ennemminkin odotettavissa on lisää lunta. Kylmän ilman myötä kaikki sade mitä tulee, tulee lumena.

Pysyvän lumipeitteen keskimääräinen saapumisaika tilastoissa 1991–2020.
Pysyvän lumipeitteen keskimääräinen saapumisaika tilastoissa 1991–2020.

Pohjoisessa talvinen sää on vallinnut pidempään – maan keskivaiheille kylmempi sää levisi etelän kanssa samoihin aikoihin

Pohjoisessa talvinen sää on vallinnut jo lokakuun lopulta asti. Paikoin lumi ehti Lapista vielä sulaa marraskuun alkupuolella, mutta marraskuun 7. päivästä lähtien on lumipeite ollut maassa useammalla havaintoasemalla.

Maan keskivaiheilla, esimerkiksi Jyväskylässä vuorokauden keskilämpötila laski nollan alapuolelle marraskuun 15. päivänä, eli ero etelän ja maan keskiosan välillä on vain muutamia päiviä. 

Ainoastaan Ahvenanmaalla ja lounaissaaristossa termisen talven määritelmä ei vielä täyty, sillä vuorokauden keskilämpötila on pysynyt nollan yläpuolella.

Myös viime talvi alkoi etelässä melko varhain

Viime vuonna terminen talvi alkoi Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan koko maassa 26.11. mennessä. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Pysyvää lumipeitettä odoteltiin viime vuonna etelässä kylmästä säästä huolimatta joulukuun puolelle. Lopulta talvesta muodostui hyvin runsasluminen etenkin etelässä ja maan keskivaiheilla. Lapissa lumipeite oli tilastojen valossa lähellä keskimääräistä. 

Auto lumessa
Vaasassa pyrytti viime jouluna runsaasti lunta. Kuva: Christian Nylund, Vaasa, 24.12.2021

Miltä ennuste näyttää – jatkuuko talvinen sää vai onko näkyvissä käännös lauhempaan?

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen pitkän ennusteen valossa korkeapainevoittoiseen säätyyppiin ei ole odotettavissa muutosta lähiviikkojen aikana. Pitkien ennusteiden mukaan idässä oleva korkeapaine lähtee vähitellen vaeltamaan länteen. Keskipitkien ennusteiden valossa korkeapaineen liikkeessä on vielä hieman epävarmuutta. Kovin suurta muutosta säätyypissä ei kuitenkaan näyttäisi tapahtuvan hetkeen.

Vielä vähän aikaa sitten pidemmät ennusteet näyttivät tavanomaista lauhempaa säätä joulukuun alkuun, mutta nyt ennusteet ovat ottaneet enemmän tavanomaista kylmemmän sään kannan.

Mikäli nämä ennusteet toteutuvat, on joulukuun alussa mahdollisuus kovemmillekin pakkasille. Varsinkin jos pilvipeite pääsee rakoilemaan. Viimeisimpien ennusteiden valossa kylmin ilma pysyy kuitenkin Suomen itä- ja kaakkoispuolella. Lähiviikkojen sää riippuu paljon siitä, mihin korkeapaineen painopiste lopulta siirtyy.

Myös lumipeite pääsee kasvamaan osassa maata. Varsinkin maan eteläosassa lumipeite voi päästä karttumaan vielä aivan marraskuun lopussa useammalla sentillä, kun korkeapaineen reunaa pitkin saapuu etelästä lumisateita. Liekö etelässä jälleen edessä runsasluminen talvi edellisen tavoin?

Lue seuraavaksi: Vajaat neljä viikkoa jouluun: Kuukausiennusteen signaali voimistui nyt selvästi!

Joonas Koskela
meteorologi

Päivitetty 29.11.2022 klo 18.03

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat