Sääuutiset ja blogi> Näkemiin hetkeksi kesälämpö: Lämpötilat putoavat jopa 10–20 astetta…
Uutiset |

Näkemiin hetkeksi kesälämpö: Lämpötilat putoavat jopa 10–20 astetta – varaudu loppuviikolla yöpakkasiin ja hallaan

Toukokuun aamun synkkä taivas.
Sää viilenee loppuviikolla. Paikoin on liikkeellä myös sadealueita ja sadekuuroja. Kuva: Juhani Peltonen, Lieto, 23.5.2023

Keskiviikkona mitattiin vielä kesäisen lämpimiä lukemia, mutta torstaina Suomen yli pyyhkäisevä kylmä rintama viilentää sään. Lämpötilat putoavat loppuviikolla jopa 10–20 asteella alkuviikon kesäisestä lämmöstä. Loppuviikon ennusteissa on myös yöpakkasia ja hallaa. Lapissa osa sateista voi olla räntää.

Maanantaina mitattiin vuoden ensimmäinen hellelukema, kun Satakunnassa Kankaanpäässä oli 25,1 astetta. Tiistaina helteestä jäätiin hieman, kun päivän korkein lämpötila oli Lapissa Utsjoella mitattu 24,8 astetta. Tiistai oli myös vuoden tähän asti vilkkain ukkospäivä: maasalamoita havaittiin noin 1700 kappaletta. Keskiviikkona Kanta-Hämeessä Hattulassa yllettiin uudelleen 25,1 asteeseen. Helteellä tarkoitetaan vähintään 25,1 asteen lämpötilaa.

Keskiviikon jälkeen sää viilenee.

Torstaina kylmä rintama pyyhkäisee pois kesälämmön

Myöhään keskiviikkona illalla sekä torstain vastaisena yönä maan länsi- ja pohjoisosaan leviää sadealue.

– Torstain aikana sadealue liikkuu maan etelä- ja keskiosan sekä Kainuun yli kohti itää. Sateiden itäpuolella idässä ja kaakossa ylletään vielä aamupäivän aikana yli 20 asteeseen, toteaa Forecan meteorologi Markus Mäntykannas.

Suurin osa maasta on torstaina rintaman jälkipuolella jo kylmemmässä ja kuivemmassa ilmamassassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Länsi- ja Pohjois-Suomessa on aurinkoista, mutta lämpötilat jäävät kaakkoisrajaa ja etelärannikkoa lukuun ottamatta alle 20 asteeseen, ennemminkin lähemmäs 15 asteen lukemia ja pohjoisessa paikoin 15 asteen alapuolelle.

Lapissa ja läntisillä merialueilla on torstaina kovia tuulenpuuskia.

Katso videolta lähipäivien sateiden ja lämpötilojen ennuste!

Myös yöt kylmenevät.

– Perjantain vastaisena yönä lähinnä etelässä on runsaampaa pilvisyyttä, muualla on selkeämpää. Pohjois-Pohjanmaalla saattaa olla hallaa, ehkä jopa yöpakkasta. Lapissa on hallaa ja monin paikoin yöpakkastakin, Markus Mäntykannas ennustaa.

Perjantaina sateet ovat mahdollisia etelässä ja lounaassa, mutta ennusteessa on vielä epävarmuutta. Keski- ja pohjoisosassa maata tulee paikallisia sadekuuroja. Käsivarren Lapissa osa sateesta voi olla räntää tai lumensekaista sadetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Jos aurinko ei paista, niin perjantaina jäädään alle 15 asteeseen. Päivän lämpötilat ovat perjantaina laajalti 10–15 asteessa. Sää on siis selvästi viime aikoja kylmempää.

Myös lauantain vastainen yö on kylmä. Pakkasta voi olla monin paikoin pohjoisessa ja paikallisesti myös maan keskiosassa, etelässä voi olla hallaa.

Lauantaina paikoin sadekuuroja, sunnuntaina sadealue – Lapissa päivälämpötilat voivat jäädä jopa alle viiteen asteeseen

Lauantaina iltapäivällä säässä on vaihtelevaa pilvisyyttä, sadekuuroja tulee tämän hetken ennusteen mukaan paikoin keskisessä ja itäisessä Suomessa.

– Päivän ylimmät lämpötilat ovat lauantaina edelleen pääsääntöisesti alle 15 astetta, pohjoisessa monin paikoin jopa alle 10 astetta, Markus Mäntykannas sanoo.

Ennuste iltapäiville 27.–29.5.2023.
Ennuste iltapäiville 27.–29.5.2023.

Seuraava sadealue on tulossa sunnuntaina. Pohjois- ja Keski-Suomessa sunnuntain sää on pilvistä.

– Jo sunnuntaiyönä ja sunnuntaiaamuna Keski- ja Pohjois-Lapissa voi tulla jopa räntää. Repaleinen sadealue kulkee sunnuntaina maan keski- ja pohjoisosassa. Lapissa on hyvin alhaisia lämpötiloja – sateessa jäädään viiden asteen paikkeille, ehkä jopa hieman sen alapuolelle, toteaa Markus Mäntykannas.

Tuulet kääntyvät kuitenkin pikkuhiljaa puhaltamaan lounaan suunnalta, joten vähän lämpimämpää ilmaa virtaa osaan Suomea. Etelässä mennään sunnuntaina paikoin yli 15 asteeseen.

Ensi viikon ennusteet vaihtelevat vielä

Ensi viikon ennusteissa on vielä epävarmuutta.

– Ensi viikon ennustaminen on vielä tässä vaiheessa hankalaa, sillä sään ennustettavuus on heikko. Nyt näyttää, että Etelä-Skandinaviaan voisi muotoutua korkeapaineen alue. Meillä ilmavirtaus voisi tulla lännestä tai luoteesta. Alkuviikolla sää saattaa hieman lämmetä maan etelä- ja keskiosassa, Lapin yli kulkisi mahdollisesti sateita. Nämä ennusteet ovat kuitenkin vielä hyvin epävarmoja, Markus Mäntykannas toteaa.

Lue seuraavaksi: Säähän tulossa raju muutos: Näin edetään kohti kesäkuuta – katso kuukausiennuste!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

24.5.2023: Lisätty keskiviikon korkein lämpötila.

Päivitetty 25.5.2023 klo 09.51

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat