Mainos latautuu…

Tunnistatko eri ilmanpyörteet? Katso miten trombi, tornado, pölypyörre ja vesipatsas eroavat toisistaan

Ilmanpyörteet
Vesipatsas voi syntyä lämpimän vedenpinnan päällä ukkospilvestä.
Vesipatsas voi syntyä lämpimän vedenpinnan päällä ukkospilvestä. Kuva: Pixabay

Ilmanpyörteet ovat paikallisia mutta voimakkaita tuulia. Useimmiten ne eivät kestä kauaa.

Ilmanpyörre voi olla esimerkiksi trombi tai tornado, jotka ovat käytännössä sama asia, mutta nimitys vaihtelee riippuen maantieteellisestä sijainnista. Suomessa trombit liittyvät voimakkaisiin kesäisiin ukkospilviin ja ne voivat kaataa puita ja aiheuttaa vahinkoa esimerkiksi rakennuksille, vapaa-ajan asunnoille tai ajoneuvoille.

Lue seuraavaksi: Trombin ja tornadon ero – miten ne syntyvät?

Suppilopilvi kurkotti kohti maata Lapualla. Havaintohetkellä se ei yltänyt maanpinnalle saakka, joten ei ole varmuutta, kehittyikö trombiksi asti.
Suppilopilvi kurkotti kohti maata Lapualla. Havaintohetkellä se ei yltänyt maanpinnalle saakka, joten ei ole varmuutta, kehittyikö trombiksi asti. Kuva: Anna Latvala, Lapua, 5.8.2017

Vesipatsas on veden yllä syntyvä trombi, mutta sen syntymekanismi poikkeaa yleensä mantereen yllä syntyvästä ilmanpyörteestä. Vesipatsas vaatii syntyäkseen lämpimän vedenpinnan, jonka päällä ilmakehä kylmenee nopeasti korkeuden mukana. Ukkospilveäkään ei aina tarvita vesipatsaan syntymiseen, vaan joskus se voi syntyä melko viattomankin näköisestä pilvestä.

Lue seuraavaksi: Vesipatsas – näyttävä ilmestys vesistöjen yllä loppukesällä

Vesipatsas voi aiheuttaa vaaratilanteita veneilijöille, mutta onneksi suurin osa vesipatsaista on mantereen yllä syntyviä trombeja heikompia.
Vesipatsas voi aiheuttaa vaaratilanteita veneilijöille, mutta onneksi suurin osa vesipatsaista on mantereen yllä syntyviä trombeja heikompia. Kuva: Pixabay

Pölypyörre on ilmanpyörre, johon on sekoittunut pölyä ja tämän vuoksi pystymme sen näkemään. Pölypyörteet ovat usein trombeja ja vesipatsaita lyhytkestoisempia ja heikompia. Niiden synty ei vaadi pilviä, vaan ennemminkin auringonsäteilyn lämmittämän maanpinnan ja nousevia ilmavirtauksia.

Lue seuraavaksi: Pölypyörre ja trombi – mikä on näiden ero?

Tuuli tempaa pölyä ilmaan. Kuvassa näkyvä pölymuodostelma voi olla pölypyörteen ensimmäinen aste, jonka jälkeen pyörre kasvaa pystysuunnassa.
Tuuli tempaa pölyä ilmaan. Kuvassa näkyvä pölymuodostelma voi olla pölypyörteen ensimmäinen aste, jonka jälkeen pyörre kasvaa pystysuunnassa. Kuva: Markus Mäntykannas

Päivitetty 8.2.2021 klo 09.20

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.