Paikanna

  Tunnistatko eri ilmanpyörteet? Katso miten trombi, tornado, pölypyörre ja vesipatsas eroavat toisistaan

  Ilmanpyörteet
  Vesipatsas voi syntyä lämpimän vedenpinnan päällä ukkospilvestä.
  Vesipatsas voi syntyä lämpimän vedenpinnan päällä ukkospilvestä. Kuva: Pixabay

  Ilmanpyörteet ovat paikallisia mutta voimakkaita tuulia. Useimmiten ne eivät kestä kauaa.

  Ilmanpyörre voi olla esimerkiksi trombi tai tornado, jotka ovat käytännössä sama asia, mutta nimitys vaihtelee riippuen maantieteellisestä sijainnista. Suomessa trombit liittyvät voimakkaisiin kesäisiin ukkospilviin ja ne voivat kaataa puita ja aiheuttaa vahinkoa esimerkiksi taloille tai ajoneuvoille.

  Lue seuraavaksi: Trombin ja tornadon ero – miten ne syntyvät?

  Suppilopilvi kurkotti kohti maata Lapualla. Havaintohetkellä se ei yltänyt maanpinnalle saakka, joten ei ole varmuutta, kehittyikö trombiksi asti.
  Suppilopilvi kurkotti kohti maata Lapualla. Havaintohetkellä se ei yltänyt maanpinnalle saakka, joten ei ole varmuutta, kehittyikö trombiksi asti. Kuva: Anna Latvala, Lapua, 5.8.2017

  Vesipatsas on veden yllä syntyvä trombi, mutta sen syntymekanismi poikkeaa yleensä mantereen yllä syntyvästä ilmanpyörteestä. Vesipatsas vaatii syntyäkseen lämpimän vedenpinnan, jonka päällä ilmakehä kylmenee nopeasti korkeuden mukana. Ukkospilveäkään ei aina tarvita vesipatsaan syntymiseen, vaan joskus se voi syntyä melko viattomankin näköisestä pilvestä.

  Lue seuraavaksi: Vesipatsas – näyttävä ilmestys vesistöjen yllä loppukesällä

  Vesipatsas voi aiheuttaa vaaratilanteita veneilijöille, mutta onneksi suurin osa vesipatsaista on mantereen yllä syntyviä trombeja heikompia.
  Vesipatsas voi aiheuttaa vaaratilanteita veneilijöille, mutta onneksi suurin osa vesipatsaista on mantereen yllä syntyviä trombeja heikompia. Kuva: Pixabay

  Pölypyörre on ilmanpyörre, johon on sekoittunut pölyä ja tämän vuoksi pystymme sen näkemään. Pölypyörteet ovat usein trombeja ja vesipatsaita lyhytkestoisempia ja heikompia. Niiden synty ei vaadi pilviä, vaan ennemminkin auringonsäteilyn lämmittämän maanpinnan ja nousevia ilmavirtauksia.

  Lue seuraavaksi: Pölypyörre ja trombi – mikä on näiden ero?

  Tuuli tempaa pölyä ilmaan. Kuvassa näkyvä pölymuodostelma voi olla pölypyörteen ensimmäinen aste, jonka jälkeen pyörre kasvaa pystysuunnassa.
  Tuuli tempaa pölyä ilmaan. Kuvassa näkyvä pölymuodostelma voi olla pölypyörteen ensimmäinen aste, jonka jälkeen pyörre kasvaa pystysuunnassa. Kuva: Markus Mäntykannas

  Päivitetty 25.11.2020 klo 09.51

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa