Mainos latautuu…

Halot ja niiden synty

Optiset ilmiöt
Haloilmiö ilmestyi auringon ympärille.
Auringon ympärillä voi näkyä 22 asteen renkaaksi kutsuttu halo. Kuva: Tarja Kouvo, Laukaa, 13.4.2022

Ilmakehän jääkiteistä taittuvat ja heijastuvat valonsäteet aiheuttavat haloiksi kutsuttuja, usein rengasmaisia valoilmiöitä. Haloja tunnetaan kymmeniä ja niiden ulkonäkö vaihtelee kirkkaista, sateenkaaren väreissä hehkuvista valoalueista himmeisiin kaariin. Halon muodostumiseen vaikuttavat jääkiteiden muoto, suuntajakauma ja valon kiteessä kulkema reitti.

Aurinko on yleisin haloja aiheuttava valonlähde, mutta myös muut kirkkaat valot kuten kuu ja katuvalot käyvät. Halorenkaita ja -kaaria muodostuu sekä valonlähteen ympärille että muualle taivaalle, ja tunnetaan myös taivasta vaakasuunnassa kiertäviä halomuotoja.

Selkeälläkin säällä ilmassa voi olla jääkiteitä, joko luonnostaan syntyneitä tai lumitykkien vaikutuksesta. Sopivassa tilanteessa niissä näkyy haloja, tässä kuvassa mm. 22 asteen rengas, sivuaurinko, auringonpilari ja 22 asteen ylläsivuava kaari.
Selkeälläkin säällä ilmassa voi olla jääkiteitä, joko luonnostaan syntyneitä tai lumitykkien vaikutuksesta. Sopivassa tilanteessa niissä näkyy haloja, tässä kuvassa mm. 22 asteen rengas, sivuaurinko, auringonpilari ja 22 asteen ylläsivuava kaari. Kuva: Jukka Puolakka, Pyhätunturi, 22.11.2022

Yleisiä haloja

Aurinkoa voi kiertää halorengas, jota kutsutaan 22 ° renkaaksi ja joka näkyy joko kokonaan tai osittain. Sen ympärillä, etenkin ylä- ja alapuolella, voi näkyä myös sitä sivuavia kaaria. 

Sivuaurinko on auringon korkeudella oleva kirkas, usein sateenkaaren palaa muistuttava valoalue. Se voi näyttää olevan osa 22 asteen rengasta, mutta ulottuu myös hieman sen ulkopuolelle. Parhaimmillaan sivuaurinkot ovat erittäin kirkkaita ja loistavat auringon molemmin puolin.

Auringonpilari pakkassäässä auringonlaskun aikaan.
Auringonpilari pakkassäässä auringonlaskun aikaan. Kuva: Reijo Kärkkäinen, Isokyrö, 8.12.2021

Auringonpilari on pystysuunnassa kulkeva valojuova, joka voi näkyä auringon ylä- tai alapuolella. Pilari näkyy useimmin auringon ollessa matalalla. Keinovalot, kuten katuvalot, voivat myös muodostaa valopylväitä.

Lue seuraavaksi: Kehät – valoa valon ympärillä

Päivitetty 3.2.2023 klo 18.37

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa