Mainos latautuu…

Missä ukkostaa eniten?

Ukkonen
Supersolu-ukkoseen liittyvä pilvimuodostelma. 
Supersolu-ukkoseen liittyvä pilvimuodostelma. Kuva: Foreca

Suomi sijaitsee korkeilla leveysasteilla ja tämän vuoksi ukkoskautemme on verrattain lyhyt ja vaisu. Eniten ukkostaa tropiikissa, missä lämpöä ja kosteutta on ympärivuotisesti.

Keskimäärin Suomessa havaitaan vuosittain noin 135 000 maasalamaa. Viime vuosikymmeninä ukkosten painopiste on ollut maan länsiosassa, erityisesti Pohjanmaan maakunnissa, mutta vuosien välinen vaihtelu on suurta.

Manneralueet suosivat ukkosia

Ukkospilvi pääsee kehittymään parhaiten mantereen yllä, missä aurinko lämmittää voimakkaasti maanpintaa. Syntyy nousevia ilmavirtauksia ja mikäli ilmakehässä on tarpeeksi kosteutta, voi ukkospilvikehitys käynnistyä.

Tilastollisesti maapallolla salamointi keskittyykin maa-alueiden ylle varsinkin kesäkuukausina, mutta tropiikissa salamoi ympäri vuoden. Pohjoisen pallonpuoliskon syys- ja talvikuukausina salamointi vähenee mantereella, mutta lisääntyy meren yllä.

Ukkoset karttavat kylmiä merialueita ja vesistöjä

Suomen maa-alueilla ukkostaa huomattavasti enemmän kuin merialueilla, sillä meren kylmyys vaikeuttaa ukkosten syntyä. Merellä ukkostaa harvoin alkukesästä ja siellä ukkoset keskittyvät enemmän loppukesään ja alkusyksyyn, kun meri on ilmaa lämpimämpi.

Talvisinkin voi ukkostaa

Vaikka ukkonen on yleisimmillään kesällä, voi Suomessa ukkostaa myös keväisin, syksyisin ja jopa talvisin. Talviukkoset ovat mahdollisia, jos lämpötila laskee tarpeeksi korkeuden mukana tai kyseessä on hyvin sankka lumikuuro, jossa lumijyväset synnyttävät varauseroja.

Yleensä talvisin on kuitenkin vähemmän kosteutta, joten ukkoset eivät ole kovin voimakkaita. Talvisin Suomen leveysasteilla ukkostaa lähinnä merialueiden yllä, Norjan rannikkoalueella talviukkosia on säännöllisesti vuoriston ja lämpimän Atlantin vuoksi.

Eniten ukkostaa tropiikissa

Maailmalla ukkosherkimmät alueet ovat siellä, missä on kaikkein kosteinta ja lämpimintä, esimerkiksi tropiikissa. Eniten salamoi tropiikin Afrikassa ja Etelä-Amerikan pohjoisosassa.

Keskileveysasteilla runsaimmat ukkoset ovat Yhdysvalloissa ja siellä etenkin Keskilännessä, missä ukkosiin liittyy voimakkaita tornadoja. Euroopassa salamointitiheys on 2000-luvulla ollut suurimmillaan Keski-Euroopan vuoristoisilla alueilla. Yleisesti ottaen maa-alueiden yllä ukkostaa enemmän kuin vesistöjen yllä.

Lue seuraavaksi: Näin suojaudut ukkoselta

Päivitetty 9.2.2021 klo 11.46

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa