Mikä on NAO, ja miten se vaikuttaa Suomen säähän?

Suursäätilat
Valtteri-lumipyry heikensi näkyvyyttä.
Länsi- ja lounaistuulten vallitessa matalapaineet tuovat Suomeen talvella sateista ja tuulista säätä. Kuva: Sinikka Kujala, Utajärvi, 29.1.2022

Pohjois-Atlantin oskillaatio on yksi laajan mittakaavan suursäätilaa kuvaavista ilmiöistä. Suomen kannalta sää vaihtelee oskillaation vallitsevan tyypin mukaan lauhan sateisesta kylmään ja kuivaan.

Pohjois-Atlantin oskillaatio eli NAO (North Atlantic Oscillation) määritellään Islannin ja Azorien saariryhmän välisenä ilmanpaine-erona. Islannissa on keskimäärin matalapaine ja Azoreilla korkeapaine, ja näiden välinen ero kertoo vallitsevasta suursäätilanteesta talvisaikaan Pohjois-Atlantilla sekä sitä ympäröivillä manneralueilla.

Positiivinen NAO

Kun NAO-indeksi eli poikkeama keskiarvosta on positiivinen, myös ilmanpaine-ero Islannin ja Azorien välillä on keskimääräistä suurempi. Matalapaineiden reitti ohjautuu tyypillisesti Pohjois-Eurooppaan, jolloin Suomessa vallitsee läntinen tai lounainen ilmavirtaus ja sää on yleensä tavallista sateisempi, lauhempi ja tuulisempi.

NAO:n positiivisessa vaiheessa Islannin keskimääräinen matalapaine on syvempi ja Azoreiden korkeapaine vahvempi. Yksittäisten matalapaineiden reitti kulkee Pohjois-Eurooppaan, jossa sää on tavallista lauhempi ja sateisempi.
NAO:n positiivisessa vaiheessa Islannin keskimääräinen matalapaine on syvempi ja Azoreiden korkeapaine puolestaan vahvempi. Matalapainetoiminta on Pohjois-Euroopassa vilkasta ja sää lauha sekä sateinen. Kuva: Foreca

Negatiivinen NAO

Negatiivisen NAO-indeksin aikaan ilmanpaine-ero on keskimääräistä pienempi. Pohjois-Euroopassa länsituulet heikkenevät, ja yksittäisten matapaineiden reitti kulkee eteläisen Euroopan kautta. Sää on pohjoisessa yleensä tavallista kylmempi, ja Suomessa kireän pakkasen todennäköisyys on suurempi kuin positiivisen NAO-indeksin aikaan.

Pohjois-Atlantin oskillaation negatiivisessa vaiheessa sekä Islannin keskimääräinen matalapaine että Azoreiden korkeapaine ovat heikompia. Yksittäisten matalapaineiden reitti suuntautuu eteläiseen Eurooppaan, jossa sää on sateinen ja lauha. Pohjois-Euroopassa on yleensä kylmää ja vähäsateista.
Pohjois-Atlantin oskillaation negatiivisessa vaiheessa sekä Islannin keskimääräinen matalapaine että Azoreiden korkeapaine ovat heikompia. Lauhaa ja sateista säätä on Euroopan eteläosassa, ja Pohjois-Euroopassa on yleensä kylmää ja vähäsateista. Kuva: Foreca

Lue seuraavaksi: Mikä on La Niña ja miten se syntyy?

Päivitetty 4.1.2023 klo 15.48

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa