Aurinkotuuli on avaruudessa liikkuvaa plasmaa

Avaruussää
Auringossa voi olla purkauksia yhtä aikaa eri puolilla tähteä. Kuvassa aurinko on peitetty mustalla levyllä, mutta valkoinen rengas kuvaa sen sijaintia ja kokoa.
Auringolla on sekä hiljaisia että aktiivisia hetkiä, mutta hiukkasvirta on olemassa koko ajan. Kuvassa aurinko on peitetty mustalla levyllä ja valkoinen rengas kuvaa sen sijaintia ja kokoa. Kuva: NASA/GSFC/SOHO

Aurinko puhaltaa kaasukehänsä ylimpiä osia koko ajan avaruuteen. Tätä virtausta kutsutaan aurinkotuuleksi ja se muodostuu harvasta kaasusta, joka on sekä sähköisesti että magneettisesti varautunut.

Aurinkotuuli ja sen kuljettama auringon magneettikenttä ulottuu aurinkokunnan planeettojakin kauemmas. Aurinkotuulen vaikutusalue onkin yksi aurinkokunnan koon määritelmä. Se harvenee levittäytyessään laajemmalle alueelle, joten hiukkastiheys on jo maapallon kohdalla pienempi kuin lähellä aurinkoa. 

Hiukkaset ovat paljolti protoneja, elektroneja ja heliumytimiä, joten ne ovat sähköisesti varautuneita. Aurinkotuuli on siis plasmatilassa olevaa kaasua. Virtauksen nopeus ja tiheys vaihtelevat auringon aktiivisuuden mukaan. Suurissa purkauksissa, kuten koronan massapurkauksessa, voi lähteä liikkeelle suuri määrä kaasua. Ajoittain aurinkotuulessa siis myös myrskyää.

Aurinkotuulen hyötyjä

Aurinkotuulen kuljettama magneettikenttä ja maapallon magneettikenttä vähentävät yhdessä maanpinnalle pääsevän kosmisen säteilyn intensiteettiä.

Aurinkotuulta voi käyttää myös matkantekoon. Varautuneet hiukkaset hylkivät samansuuntaisia sähkövarauksia, joten varausta voidaan käyttää avaruusluotainten nopeuden kiihdyttämiseen. Se taas vähentää polttoaineen tarvetta. Suomessa keksitty aurinkotuulta hyödyntävä sähköpurje ei ole vielä käytössä.

Lue seuraavaksi: Avaruussään myrskyt viskovat varattuja hiukkasia kohti maata: revontulet loimuavat ja satelliitit vaurioituvat

Päivitetty 11.9.2020 klo 11.32

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa