Paikanna

  Suomen sää syyskuussa tilastojen mukaan

  Sää kuukausittain
  Kesäsäiden paluu termisen syksyn alettua syyskuussa.
  Syyskuussakin voi toisinaan vielä olla kesäistä. Kuva: Markus Mäntykannas

  Syyskuuhun mennessä terminen syksy on tilastojen mukaan keskimäärin jo alkanut suuressa osassa Lappia ja alkaa kuun aikana myös maan etelä- ja keskiosassa. Viimeisimpänä syysilmat saapuvat meren lämmittämälle rantakaistaleelle etelään ja lounaaseen.

  Syyskuun aikana Atlantin matalapaineet alkavat vähitellen hallita Suomen säätä: tuulisuus ja pilvisyys lisääntyvät, myrskyjäkin esiintyy välillä. Toisinaan syyskuun alkupuolella on kuitenkin vielä mitattu hellelukemia.

  Lämpötila

  Syyskuun keskilämpötila vaihtelee Etelä-Suomen reilusta 10 asteesta Pohjois-Lapin 6–7 asteeseen. Joinakin vuosina syyskuun alkupuoliskolla voidaan kokea kesäisiä hetkiä, jolloin lämpötila on maan etelä- ja keskiosassa kivunnut hellelukemille. Myöhäisin helteen ajankohta on Suomessa ollut 17. syyskuuta. 

  Yöpakkaset ja halla ovat syyskuun aikana yleistyviä ilmiöitä. Yöpakkanen tarkoittaa sitä, että lämpötila on kahden metrin korkeudessa pakkasen puolella, hallan aikana pakkasta esiintyy puolestaan maan pinnassa. Lyhenevät päivät ja yöpakkaset käynnistävät ruskan eri puolilla maata: se on hienoimmillaan Lapissa syyskuun ensimmäisinä viikkoina, maan keskivaiheilla kuun puolivälin jälkeen ja maan eteläosassa vasta lokakuun alussa.

  Syyskuu on sisämaassa vuoden sumuisinta aikaa: erityisesti säteilysumu on kylmien ja heikkotuulisten öiden jälkeen yleinen sumutyyppi. Sumut eivät enää välttämättä kesäiseen tapaan hälvene iltapäiväksi vaan jäävät viilentämään lämpötilaa pitkälle iltapäivään saakka. Syyskuinen korkeapainekaan ei enää takaa aurinkoista ja lämmintä säätä, mikäli sumupilvet ovat sitkeitä. Auringon säteilyteho vähenee nopeasti syyskuun edetessä, kun säteilyn tulokulma pohjoisille leveysasteille pienenee. Syyskuun loppupuoliskolla koetaan syyspäiväntasaus, jonka aikana päivä ja yö ovat kuta kuinkin yhtä pitkiä kaikkialla maapallolla.

  Sademäärä

  Syyskuussa sademäärä laskee tilastojen mukaan elokuun lukemista koko maassa. Maan etelä- ja keskiosassa syyskuun sadekertymä on keskimäärin 50–75 mm, pohjoisessa 30–55 mm. Eniten sadetta kertyy etelä- ja kaakkoisrannikon tuntumassa, vähiten Pohjois-Lapissa. 

  Syyskuun aikana kesän kuuroittaiset sateet vaihtuvat vähitellen rintamasateisiin, joita saapuu meille Atlantin matalapaineiden yhteydessä. Sateiset ajanjaksot siis pitenevät, vaikka sademäärä onkin jo laskenut kesän lukemista. Ensilumi saadaan yleensä syyskuun aikana pohjoisimpaan Lappiin.

  Syyskuussa Atlantin myrskyt heräävät vähitellen henkiin ja tuulisuus lisääntyy Suomen merialueilla. Myrskypäiviä on meillä syyskuussa keskimäärin 1,4 kappaletta. 

  Syyskuussa mitatut sääennätykset

  Lämpimintä: Rauma kaupunki 28,8 °C (6.9.1968) 

  Kylmintä: Sodankylä Vuotso -18,7 °C (26.9.1968)

  Kuukausisade-ennätys: Vaasa 234,1 mm (1937)

  Vuorokausisade-ennätys: Virolahti Ravijoki 94,8 mm (7.9.1995)

  Kaikkien aikojen myöhäisin hellepäivä: Tampere Härmälä ja Seinäjoki 25,2 °C (17.9.1947)

  Syyskuun keskimääräinen sää eri paikkakunnilla
  PaikkakuntaKuukauden keskilämpötila (°C)Vuorokauden ylin keskimääräinen lämpötila (°C)Vuorokauden alin keskimääräinen lämpötila (°CKuukauden keskimääräinen sademäärä (mm)
  Helsinki (Kaisaniemi)11,514,68,756
  Vantaa (Helsinki-Vantaan lentoasema)10,714,86,964
  Turku11,014,97,264
  Tampere9,814,05,958
  Jyväskylä8,813,04,755
  Kuopio9,713,07,053
  Oulu8,912,55,444
  Rovaniemi7,110,44,254

  Lue seuraavaksi: Suomen sää lokakuussa tilastojen mukaan

  Päivitetty 2.2. klo 15.06

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa