Paikanna

  Suomen sää lokakuussa tilastojen mukaan

  Sää kuukausittain
  Syysmyrskyn yhteydessä myrskyaallokkoa Helsingin edustalla Eiranrannassa
  Syysmyrskyn yhteydessä myrskyaallokkoa Helsingin edustalla Eiranrannassa. Kuva: Markus Mäntykannas

  Lokakuussa syksy etenee vauhdilla ja kuun loppuun mennessä terminen talvi on yleensä alkanut laajalti maan pohjoisosassa.

  Termisen talven alkaessa vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvästi pakkasen puolelle. Maan etelä- ja länsiosaan lokakuu tuo tullessaan runsaampia syyssateita ja tyypillisesti myös muutaman syysmyrskyn. Ensilumi sataa yleensä laajalti maan keski- ja pohjoisosaan lokakuun aikana.

  Lämpötila

  Lokakuun keskilämpötila painuu tilastojen mukaan Keski- ja Pohjois-Lapissa jo pakkasen puolelle suurten järvien läheisyyttä lukuun ottamatta. Kuun keskilämpötila nousee voimakkaasti rannikkoja kohden mentäessä ja esimerkiksi etelä- ja lounaisrannikolla sekä saaristossa se on 8–9 astetta. Itämeren lämpötila on vielä usein lähellä 10 astetta ja sen vuoksi rannikot pysyvät sisämaata lämpimämpänä – toisaalta myös sateisempina.

  Lokakuun selkeinä ja heikkotuulisina öinä yöpakkaset yleistyvät myös maan etelä- ja keskiosassa. Kuun loppupuolella päivän ylinkin lämpötila jää osassa Lappia jo vähän pakkasen puolelle. Lännestä saapuvat matalapaineet ja sadealueet tuovat kuitenkin mukanaan lauhempaa ja kosteampaa meri-ilmaa Atlantilta, joten lokakuussa harvoin vielä on kovin talvista.

  Sademäärä

  Lokakuun sademäärä on tilastojen mukaan suuressa osassa maata 40–60 mm eli kuta kuinkin sama kuin syyskuussa. Etelä-Suomessa ja varsinkin rannikkoalueilla sademäärässä näkyy nouseva trendi: Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Kymenlaakson rantakaistaleella sataa keskimäärin 75–85 mm, eli lokakuu on tällä alueella elokuun jälkeen vuoden toiseksi sateisin kuukausi.

  Rannikon suuret sademäärät johtuvat Itämeren lämmittävästä vaikutuksesta sekä syksylle tyypillisistä lounaisista ilmavirtauksista, jotka kuljettavat kosteaa ja lämmintä ilmaa kohti etelärannikkoamme.

  Osa sateista tulee jo lokakuussa lumena ja ensilumi sataakin maan keski- ja pohjoisosaan tyypillisesti lokakuun kuluessa. Sodankylän pohjoispuolella saadaan tilastojen mukaan termisen talven alkamisen myötä pysyvä lumipeite lokakuun aikana.

  Lokakuussa keskimääräinen pilvisyys ja tuulisuus kasvavat. Suomen merialueilla esiintyy lokakuussa keskimäärin 2,3 myrskypäivää ja myrskyjen todennäköisyys kasvaa syksyn edetessä.

  Lokakuussa mitatut sääennätykset

  Lämpimintä: Oulu, lentoasema 21,1 °C (14.10.2018)

  Kylmintä: Sodankylä -31,8 °C (25.10.1968)

  Kuukausisademääräennätys: Vihti Hiiskula 228,1 mm (2006)

  Vuorokausisademääräennätys: Nummi-Pusula Kärkölä 66,2 mm (20.10.1970)

  Lokakuun keskimääräinen sää eri paikkakunnilla
  PaikkakuntaKuukauden keskilämpötila (°C)Vuorokauden ylin keskimääräinen lämpötila (°C)Vuorokauden alin keskimääräinen lämpötila (°C)Kuukauden keskimääräinen sademäärä (mm)
  Helsinki (Kaisaniemi)6,69,04,376
  Vantaa (Helsinki-Vantaan lentoasema)5,68,62,782
  Turku5,98,83,278
  Tampere4,67,51,960
  Jyväskylä3,66,40,866
  Kuopio4,16,32,156
  Oulu3,35,80,845
  Rovaniemi0,83,1–1,355

  Lue seuraavaksi: Suomen sää marraskuussa tilastojen mukaan

  Päivitetty 2.2. klo 15.12

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa