Paikanna

  Tuulen voimakkuuden vaikutus säähän

  Tuulet
  Puuskittaista tuulta Sauvossa.
  Puuskittaista tuulta Sauvossa. Kuva: Foreca

  Tuulen voimakkuus on merkki siitä, että ilmanpaine-ero on suuri. Tuulisilla alueilla on usein lähistöllä matalapaine, säässä tapahtuu siis usein nopeita muutoksia.

  On melko harvinaista, että meillä vallitsee voimakas tuuli useita päiviä peräjälkeen ilman että säässä tapahtuu muutoksia. Pidempään jatkuva tuulinen sää vaatisi voimakkaan matalapaineen pysyttelemistä useita päiviä paikoillaan. Voimakkaat matalapaineet tyypillisesti myös liikkuvat nopeasti.

  Voimakas tuuli on aina merkki siitä, että ilmakehässä on lämpötilaeroja. Esimerkiksi pohjoisella pallonpuoliskolla pohjoisen kylmän ilmamassan törmätessä etelän lämpimään ilmamassaan syntyy rajapintaan voimakas länsituuli.

  Samalla tähän rajapintaan alkaa usein kehittyä matalapaineita, joiden tehtävä on sekoittaa lämpötilaeroa pienemmäksi. Voidaan siis sanoa, että lämpötilaero synnyttää tuulen, jonka tehtävänä on tasoittaa lämpötilaero. Tuuliset säätilanteet ovat usein nopeasti muuttuvia.

  Korkeapaineen alla tuulet jäävät heikoksi

  Korkeapaineen alueella tuulet jäävät heikoiksi. Suuren korkeapaineen keskuksen kohdalla on laaja alue, jossa on aivan tyyntä. Usein tällaiset korkeapaineet liikkuvat erittäin hitaasti ja pysyttelevät päiviä tai jopa viikkoja paikoillaan. Tällöin myöskään itse säässä ei havaita muutoksia.

  Voimakas tuuli saa talvella lämpötilan tuntumaan kylmemmältä kuin lämpömittari näyttää, koska tuuli lisää lämmön siirtymistä ihmisen iholta ilmaan.

  Lue lisää: Mitä tarkoittaa "tuntuu kuin" -lämpötila?

  Päivitetty 5.2. klo 12.59

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa