Tuuliväänne: Ilmiö turbulenssin ja rajuilmojen takana

Tuulet
Sopivissa sääoloissa pilvet näyttävät meren aalloilta.
Tuuliväänne voi muodostaa murtuvia aaltoja muistuttavia Kelvin-Helmholtz-pilviä. Kuva: Foreca

Tuuliväänne on ero tuulen suunnassa tai nopeudessa pienen alueen sisällä. Se vaikuttaa muun muassa sadekuuroihin, hurrikaaneihin ja lentoliikenteeseen.

Ilmakehässä ei tuule joka hetki samasta suunnasta ja samalla voimakkuudella. Tuuliväänne, englanniksi wind shear, on tuulen suunnan tai voimakkuuden muutos ilmakehässä lyhyellä matkalla ylöspäin tai vaakasuunnassa. Esimerkiksi säärintamien kohdalla on tuuliväännettä.

Pystysuuntainen tuuliväänne tarkoittaa tuulen suunnan (oikealla) tai voimakkuuden (vasemmalla) muutosta.
Pystysuuntainen tuuliväänne tarkoittaa tuulen suunnan (oikealla) tai voimakkuuden (vasemmalla) muutosta matkalla ilmakehässä ylöspäin.

Mitä merkitystä tuuliväänteellä on?

Tuuliväännettä käytetään usein silloin, kun ennustetaan rajuja sääilmiöitä: esimerkiksi voimakkaita ukkoskuuroja ja niihin liittyviä ilmiöitä, kuten suuria rakeita, syöksyvirtauksia ja trombeja. 

Sadekuurot tarvitsevat muodostuakseen kohoavia ilmavirtauksia. Tarpeeksi voimakas tuuliväänne kallistaa pilveä, eli joitakin kilometrejä maanpinnan yläpuolella tuuli puhaltaa joko eri suunnasta tai eri nopeudella. Tällöin kuuropilvestä alaspäin lähtevä kylmä ilmavirtaus ei heikennä lämmintä nousuvirtausta, joten esimerkiksi ukkoskuuro voi kehittyä voimakkaammaksi ja sen elinikä pitenee. Useita tunteja kestävien supersolu-ukkosten alueella on yleensä pystysuuntaista tuuliväännettä. 

Trombi syntyy tuuliväänteen muodostamasta pyörteisyydesta matalassa kerroksessa lähellä maanpintaa sekä ilmakehän nousu- ja laskuvirtauksista.

Lue myös: Supersolu on planeettamme rajuin ukkosmyräkkä

Supersolu-ukkonen on paikallinen mutta hyvin voimakas ukkoskuuro.
Supersolu-ukkonen on paikallinen, mutta hyvin voimakas ukkoskuuro. Kuva: Markus Mäntykannas, Ferrara, Italia

Kohonnut tuuliväänne voi auttaa trombin syntymisessä, mutta se ei ole yleensä hyväksi hurrikaaneille tai taifuuneille. Trooppisten hirmumyrskyjen muodostumisessa on tärkeää, että lämmin nousuvirtaus pysyy matalapaineen keskuksen yllä eikä siirry tuulen vaikutuksesta sivuun. Voimakas tuuliväänne heikentää hirmumyrskyä tai voi estää sen muodostumisen.

Eri suuntiin tai eri voimakkuudella liikkuvien ilmakerrosten väliin syntyy helposti turbulenssia. Pyörteilevä virtaus on yleistä maanpinnan lähellä, mutta sitä esiintyy myös ylempänä. Esimerkiksi ilmakehän suihkuvirtaukset tai vuoriston yli puhaltava tuuli aiheuttavat lentoliikennettä häiritsevää turbulenssia.

Kelvin–Helmholz-pilvet näyttävät murtuvilta aalloilta.
Pieniä Kelvin–Helmholz-pilviä. Kuva: Foreca

Voiko tuuliväänteen nähdä?

Pilven muoto voi antaa vihjeen ilmakehässä olevasta tuuliväänteestä. Esimerkiksi aaltomaiset Kelvin–Helmholtz-pilvet tai kaareutuvat jalaspilvet osoittavat, että tuuli muuttuu pystysuunnassa. Tällöin pilvi rullautuu tai vääntyy ilmakerrosten välissä.

Tuuliväännettä voi kuitenkin esiintyä myös pilvettömällä taivaalla, joten aina se ei näy paljain silmin.

Lue seuraavaksi: Hurrikaani: Mikä se on ja missä niitä esiintyy?

Päivitetty 18.10.2021 klo 15.10

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa