Mainos latautuu…

Tuuliväänne: Ilmiö turbulenssin ja rajuilmojen takana

Tuulet
Sopivissa sääoloissa pilvet näyttävät meren aalloilta.
Tuuliväänne voi muodostaa murtuvia aaltoja muistuttavia Kelvin-Helmholtz-pilviä. Kuva: Foreca

Tuuliväänne on ero tuulen suunnassa tai nopeudessa pienen alueen sisällä. Se vaikuttaa muun muassa sadekuuroihin, hurrikaaneihin ja lentoliikenteeseen.

Ilmakehässä ei tuule joka hetki samasta suunnasta ja samalla voimakkuudella. Tuuliväänne, englanniksi wind shear, on tuulen suunnan tai voimakkuuden muutos ilmakehässä lyhyellä matkalla pysty- tai vaakasuunnassa. Esimerkiksi säärintamien kohdalla on tuuliväännettä.

Pystysuuntainen tuuliväänne tarkoittaa tuulen suunnan (oikealla) tai voimakkuuden (vasemmalla) muutosta.
Pystysuuntainen tuuliväänne tarkoittaa tuulen voimakkuuden (vasemmalla) tai suunnan (oikealla) muutosta matkalla ilmakehässä ylöspäin.

Mitä merkitystä tuuliväänteellä on?

Tuuliväännettä käytetään usein silloin, kun ennustetaan rajuja sääilmiöitä, esimerkiksi voimakkaita ukkoskuuroja ja niihin liittyviä ilmiöitä: suuria rakeita, syöksyvirtauksia ja trombeja. 

Sadekuurot tarvitsevat muodostuakseen kohoavia ilmavirtauksia. Joitakin kilometrejä maanpinnan yläpuolella eri suunnasta tai eri nopeudella puhaltava tarpeeksi voimakas tuuli kallistaa pilveä, jolloin kuuropilvestä alaspäin lähtevä kylmä ilmavirtaus ei heikennä lämmintä nousuvirtausta. Esimerkiksi ukkoskuuro voi tällaisessa tilanteessa kehittyä voimakkaammaksi ja sen elinikä pitenee. Useita tunteja kestävien supersolu-ukkosten alueella on yleensä pystysuuntaista tuuliväännettä. 

Trombi syntyy tuuliväänteen muodostamasta pyörteisyydesta matalassa kerroksessa lähellä maanpintaa sekä ilmakehän nousu- ja laskuvirtauksista.

Lue myös: Supersolu on planeettamme rajuin ukkosmyräkkä

Supersolu-ukkonen on paikallinen mutta hyvin voimakas ukkoskuuro.
Supersolu-ukkonen on paikallinen, mutta hyvin voimakas ukkoskuuro. Kuva: Markus Mäntykannas, Ferrara, Italia

Kohonnut tuuliväänne voi auttaa trombin syntymisessä, mutta se ei ole yleensä hyväksi hurrikaaneille tai taifuuneille. Trooppisten hirmumyrskyjen muodostumisessa on tärkeää, että lämmin nousuvirtaus pysyy matalapaineen keskuksen yllä eikä siirry tuulen vaikutuksesta sivuun. Voimakas tuuliväänne heikentää hirmumyrskyä tai voi estää sen muodostumisen.

Eri suuntiin tai eri voimakkuudella liikkuvien ilmakerrosten väliin syntyy helposti turbulenssia. Pyörteilevä virtaus on yleistä maanpinnan lähellä, mutta sitä esiintyy myös ylempänä. Esimerkiksi ilmakehän suihkuvirtaukset tai vuoriston yli puhaltava tuuli aiheuttavat lentoliikennettä häiritsevää turbulenssia.

Kelvin–Helmholz-pilvet näyttävät murtuvilta aalloilta.
Pieniä Kelvin–Helmholz-pilviä. Kuva: Foreca

Voiko tuuliväänteen nähdä?

Pilven muoto voi antaa vihjeen ilmakehässä olevasta tuuliväänteestä. Esimerkiksi aaltomaiset Kelvin–Helmholtz-pilvet tai kaareutuvat jalaspilvet osoittavat, että tuuli muuttuu pystysuunnassa. Tällöin pilvi rullautuu tai vääntyy ilmakerrosten välissä.

Tuuliväännettä voi kuitenkin esiintyä myös pilvettömällä taivaalla, joten aina se ei näy paljain silmin.

Lue seuraavaksi: Hurrikaani: Mikä se on ja missä niitä esiintyy?

Päivitetty 7.9.2023 klo 17.40

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.