Mainos latautuu…

Pöllyävä lumi heikentää näkyvyyttä

Ajokeli
Pöllyävä lumi voi heikentää näkyvyyttä merkittävästi.
Pöllyävä pakkaslumi voi heikentää näkyvyyttä merkittävästi. Kuva: Sirpa Jyske, arkistokuva

Pöllyävä lumi on tien pinnan yläpuolella ilmavirtojen mukana leijuvaa lunta. Leijuva lumi voi heikentää näkyvyyttä merkittävästi.

Pöllyävää lunta esiintyy yleisimmin matalasta sumupilvestä satavan erittäin kevyen pakkaslumen tapauksessa, mutta myös muunlaisissa lumisadetilanteissa. Mikäli maastossa on irtonaista lunta tarpeeksi, tuuli voi saada lumen paikoin pöllyämään ilmankin lumisadetta. Ajavat autot saattavat myös ilman voimakasta tuulta aiheuttaa lunta pöllyttävän ilmavirran, ja auraavan aura-auton takana lumi voi pöllytä korkealle.

Näkyvyys katoaa

Pöllyävän lumen aiheuttama haitta näkyvyydelle voi olla merkittävä. Pahimmillaan edessä oleva tie näyttää valkoiselta “puurolta”, josta ei erota horisonttia tai tien reunoja. Pöllyävän lumen tilanteissa syntyykin herkästi liikenneonnettomuuksia, sillä näkyvyys on ajoittain hyvin kehno.

Kesällä samankaltaisen tilanteen saattaa aiheuttaa erityisen voimakas sadekuuro: vettä tulee niin voimakkaasti, että näkyvyys katoaa käytännössä kokonaan.

Näkyvyyden heikentämisen lisäksi pöllyävä lumi aiheuttaa myös tienpinnan liukkautta, kun autot hierovat lunta kiinni tienpintaan.

Lue seuraavaksi: Märkä tienpinta jopa kaksinkertaistaa jarrutusmatkan

Päivitetty 11.3.2021 klo 08.52

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa