Kuukausiennuste julki: Lämpöaalto pamahtaa Suomeen – tältä näyttää juhannusviikko nyt!
Missä lomasää suosii? Nämä ovat tilastoissa Suomen suven aurinkoisimmat, helteisimmät ja sateisimmat alueet
Lämpöputki alkaa: Ensi viikon alussa jopa 30 astetta voi olla lähellä
Kesä–elokuun pitkä ennuste julki: ”Lämpimältä näyttää, mutta…”
Mainos latautuu…
Kuukausiennuste julki: Lämpöaalto pamahtaa Suomeen – tältä näyttää juhannusviikko nyt!
Missä lomasää suosii? Nämä ovat tilastoissa Suomen suven aurinkoisimmat, helteisimmät ja sateisimmat alueet
Lämpöputki alkaa: Ensi viikon alussa jopa 30 astetta voi olla lähellä
Kesä–elokuun pitkä ennuste julki: ”Lämpimältä näyttää, mutta…”

Siitepölytiedote

Tilanne 22.5.

Siitepölytilanne 22.5.

Ennuste 23.5.–26.5.

Siitepölyennuste 23.5.–26.5.
Siitepölykartan selite

Siitepölytilanne 2024

Turun yliopiston siitepölytiedote 22.05.2024
Tilanne
Koivun kukinta on lähes päättynyt maan lounaisosissa ja Uudellamaalla, mutta alueelle kulkeutuu koivun siitepölyä muualta kukinta-alueelta. Kukinnan huippu on ohitettu maan keskiosissa. Kukinta jatkuu muualla maassa Keski- ja Pohjois-Lappia lukuun ottamatta. Varhaisimmat heinät kukkivat maan eteläosissa. Lepän kukinta lähestyy loppuaan Keski-Lapissa ja jatkuu heikkona Pohjois-Lapissa. Koivun siitepölyä on runsaasti koko maassa Keski- ja Pohjois-Lappia lukuun ottamatta. Heinien siitepölyä on ilmassa pieniä määriä maan eteläosissa. Lepän siitepölymäärät ovat hyvin vähäisiä Keski- ja Pohjois-Lapissa. Havupuut kukkivat maan eteläosissa. Runsaana esiintyvä havupuiden siitepöly näkyy keltaisena kerroksena pinnoilla, mutta aiheuttaa allergiaoireita vain harvoille.
Ennuste
Koivun kukinta päättyy maan lounaisosissa ja Uudellamaalla. Kukinta heikkenee maan kaakkois- ja keskiosissa. Kukinta jatkuu Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa sekä eteläisessä Lapissa. Koivun kukinnan odotetaan alkavan Keski-Lapissa viikon sisällä. Koivun siitepölyä kulkeutuu kukinta-alueen ulkopuolelle maan eteläosiin sekä Pohjois-Lappiin. Heinien kukinta voimistuu maan eteläosissa, ja kukinnan odotetaan alkavan maan keskiosissa kahden viikon sisällä. Lepän kukinta päättyy Keski-Lapissa ja jatkuu heikkona Pohjois-Lapissa. Koivun siitepölymäärät vaihtelevat kohtalaisista runsaisiin maan eteläosissa. Muualla maassa pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta koivun siitepölyä on ilmassa runsaasti. Pohjois-Lappiin siitepölyä odotetaan kulkeutuvan kohtalaisesti. Heinien siitepölyä on ilmassa pieniä määriä maan eteläosissa. Lepän siitepölyä on hyvin pieniä määriä Pohjois-Lapissa.

Siitepölykausi

Jopa miljoona suomalaista kärsii siitepölyallergiasta ja siitepölykauden mukana tuomista oireista. Siitepölykausi kestää noin puoli vuotta, yleensä helmi-maaliskuusta aina syyskuulle asti. Pohjois-Lapissa siitepölykausi alkaa kunkin lajin osalta tavanomaisesti muutaman viikon myöhemmin kuin eteläisimmässä Suomessa.

Pähkinäpensaan siitepölyä ilmassa toisinaan jo helmikuusta lähtien

Lauhoina vuosina siitepölykausi voi alkaa eteläisessä Suomessa pähkinäpensaan siitepölyn kaukokulkeumien vuoksi jo helmikuussa, mutta siitä kärsivien osalta pahin tilanne koittaa yleensä maaliskuun ja huhtikuun aikana.

Lepän siitepölykausi voimakkaimmillaan huhtikuussa

Lepän aiheuttamat allergiaoireet koetaan voimakkaimmin huhtikuun aikana, joskin ajoittain lepän siitepölyä tavataan jo helmi-maaliskuun vaihteesta aina toukokuun puoliväliin asti.

Koivun siitepölykausi on pahimmillaan toukokuussa

Koivun siitepölykausi alkaa kautta maan huhtikuun puolivälistä ja on voimakkaimmillaan toukokuun alkupuoliskolla. Etenkin Pohjois-Suomessa koivun siitepölyä tavataan usein vielä myös kesäkuussa ja ajoittain jopa heinäkuun alussa.

Heinänuhasta kärsitään erityisesti heinäkuussa

Heinän aiheuttaman allergian osalta vaikeimmat ajat ovat heinäkuussa kautta Suomen, mutta eteläisimmässä Suomessa sitä tavataan usein jo kesäkuun puolivälissä, ja sitä voi esiintyä ajoittain jo toukokuun lopulta elokuun puoliväliin saakka.

Pujon siitepölyn esiintyvyys on voimakkainta heinä-elokuun vaihteessa

Pujon siitepölytilanne on pahimmillaan heinä-elokuun vaihteessa kautta maan. Siitepölyä voi esiintyä ajoittain aina heinäkuun alkupuolelta elokuun loppuun asti. Pohjois-Suomessa pujon siitepölykausi on kuitenkin paljon lyhyempi, ja pohjoisimmassa Lapissa sitä ei tavanomaisesti esiinny lainkaan.

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Suomi-Trivia

Lämpimin paikka 23.5.
+27,1 °C
 
Kylmin paikka 23.5.
-2,9 °C
 
 
Viime viikon sateisin paikka
12,9 mm
 
Viime viikon lämpimin paikka
+27,6 °C
16.5.
Viime viikon kylmin paikka
Kilpisjärvi Saana
-5,0 °C
19.5.
 
Viime kuun lämpimin paikka
+20,8 °C
29.4.
Viime kuun sateisin paikka
96,4 mm
 
Viime kuun kylmin paikka
-34,3 °C
3.4.

Päivitetty 24.05. 09.03

Kuukausiennuste

Kuukausiennuste: Kuukausiennuste julki: Lämpöaalto pamahtaa Suomeen – tältä näyttää juhannusviikko nyt!

Kuukausiennuste julki: Lämpöaalto pamahtaa Suomeen – tältä näyttää juhannusviikko nyt!

Kuukausiennusteen mukaan touko–kesäkuun vaihteen viikko on jopa 4–6 astetta tavanomaista lämpimämpi.

Julkaistu 24.5.

Foreca YouTubessa