Hanko

Näytä sijainti kartalla

Kuukausiennuste

Mallikelpoisen keskiarvoinen sääkuukausi tuloillaan

Päivitetty 24.4. 15.20

Suomen lämpötilojen seuraava kuukausi on tiivistettävissä hyvin yksinkertaisesti: pieniä lievästi viileitä länttejä lukuunottamatta pysymme ajankohdan keskiarvon tuntumassa.

Ihan yhdessä lämpötilassa ei tarvitse kitkuttaa kuukauden pätkän alusta loppuun asti, auringonsäteilyn lisääntyminen ja ilmakehän vähittäinen lämpiäminen tarkoittaa, että myös keskimääräiset lämpötilat nousevat vähitellen.

Vertailukautena 1961-1990 huhtikuun puolivälissä keskimääräinen päivän ylin lämpötila on maan etelä- ja keskiosassa 4-7ºC (7ºC tuntumassa etelässä ja lounaassa, Oulun tienoilla ja idässä viileällä puolella haarukkaa) ja Sodankylässä +2ºC.

Vapunpäivänä eli toukokuun ensimmäisenä päivänä maan etelä- ja keskiosassa sekä Tornionjokilaaksossa keskimääräinen päivälämpötila nousee jo välille 10-14ºC, muuten Etelä- ja Keski-Lapissa 4-8 Celsiusasteeseen ja Pohjois-Lapissa 2-4 Celsiusasteeseen.

Toukokuun puolivälissä keskiarvopäivälämpötila on maan etelä- ja keskiosassa 14-16ºC, kaakossa vähän ylikin, Pohjois-Pohjanmaan ja Pohjois-Karjalan tuntumassa sekä Meri-Lapissa 12-14ºC ja muualla Lapissa 5-10ºC. Kesäkuun alkuun mennessä lukemiin voi vielä lisätä 2-4 astetta, pohjoisimmassa Lapissa enemmänkin.

Keskimääräiset päivälämpötilat tottakai tarkoittavat, että todellisuudessa kyseisenä ajankohtana on ollut sekä tuota lämpimämpiä että viileämpiä lämpötiloja, elämme vaihtelevan sään maassa!

Vielä kurkistus Euroopan kuukausiennusteeseen:

Mikäli kaipaa lämpöä, tällä viikolla Kreikka ja Turkki, muutenkin itäinen Eurooppa ovat hyvä matkakohde. Lämpö pysyy idässä, vappuviikolla eli ensi viikolla Espanjaan valahtaa reilusti ajankohdan keskiarvoa kylmempää ilmaa. Lämpötilat pysyvät silti lämpiminä meikäläisiin verrattuna.

Toukokuun puolivälin kaksi viikkoa pysyvätkin koko Euroopassa keskiarvon tuntumassa; idässä näkyy pientä painotusta lämpöön ja Espanjan tienoilla viileyteen.

Sateetkin pysyvät Suomessa keskiarvoisina

Sademääräkartta näyttää Suomen osalta väritykseltään vastaavalta kuin lämpötilakartta: lähellä keskiarvoa pysytään.

Keskiarvoissa toukokuu on varsin vähäsateinen kuukausi, sadetta tuli vertailujaksolla 1981-2010 keskimäärin koko kuun aikana 42 mm (koko Suomen keskiarvo).

Muualla Euroopassa sadetilanne on vaihtelevampi. Tällä viikolla sateita tulee runsaasti Keski-Euroopan pohjoisosissa, kun taas eteläisessä Euroopassa sateet jäävät vähäisiksi.

Ensi viikolla eli vappuviikolla sateet keskittyvät läntiseen Eurooppaan ja idässä on kuivempaa. Seuraavilla kahdella viikolla Espanjan ja Ranskan tienoilla sateinen sää jatkuu, muualla selvät signaalit alkavat heiketä.

Suursäätilasta:

Koko kuukauden aikana suursäätila muuttuu jonkin verran, muttei valtavasti: Azorien seudulla pysyy alueelle ominainen korkeapaine ja Islannin seudulla ominainen matalapaine, mutta niiden voimakkuudet ja sijainnit muuttuvat hieman.

Suomen kannalta suurin muutos on Norjanmeren matalapaineen keskuksen heikkeneminen. Tällä viikolla laajan mittakaavan ilmavirtaus käy meillä lounaasta, tuoden liikkuvia matalapaineen keskuksia ja niihin liittyviä sateita, mutta seuraavilla viikoilla voimakkaat virtaukset poistuvat ja Suomi jää virtausten "välitilaan".

Useimmiten säämme tuntuu heiluvan keskiarvon molemmin puolin, näin keskiarvoinen kuukausi tuntuu meteorologille lähes harvinaiselta!

Päivitetty 24.4. 15.20Copyright © Foreca Oy