Paikanna

  Kuukausiennuste

  Kuukausiennuste: Tällaisessa säässä mennään kohti joulua!

  Uuden pitkän ennusteen mukaan sää jatkuu Suomessa keskimääräistä lämpimämpänä marras–joulukuussa. Tämä ei tarkoita, etteikö pakkasia ja lumisateita voisi olla ajoittain tulossa koko maahan.

  Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n ennuste ulottuu nyt jouluviikolle. Tämän hetken ennusteen mukaan koko kuuden viikon jakso näyttää Suomessa laajalti ajankohdan tavanomaisia lukemia lämpimämmältä.

  Marraskuun 16. päivä alkavalla viikolla sää on myös keskimääräistä sateisempaa.

  – Matalapainetoiminta on meillä vilkasta viikon mittaan. Suomeen leviää useita sadealueita lännestä, jopa hurrikaani Etan jäänteet. Viikon keskilämpötilan on ennustettu olevan Suomessa 2–4 astetta vuodenajan keskiarvon yläpuolella, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

  Viikko jakaantuu kuitenkin lauhaan alkuviikkoon ja viileämpään loppuviikkoon. Loppuviikolla pakkaset ja lumisateet ovat mahdollisia eteläisessä Suomessa asti. Meteorologi muistuttaakin, että vaikka viikkojen keskilämpötilat näyttävät olevan pitkälle vuoden lopulle tavanomaista lämpimämpiä, sää voi vaihdella viikkojen sisällä runsaasti.

  Marraskuun 23. päivä alkavalla viikolla sademäärät ovat kuukausiennusteen mukaan Suomessa ajankohdalle tyypillisiä tai ehkä paikoin jopa tavanomaista pienempiä. Sateita tulee kaikissa olomuodoissa. Viikon keskilämpötila on 1–2 astetta vuodenajan keskiarvon yläpuolella.

  Säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat marras–joulukuun vaihteessa maan eteläosassa laajalti −2…+2 astetta, lounaassa, lounaissaaristossa ja Ahvenanmaalla paikoin +2…+4 astetta. Maan keskiosassa keskimääräinen ylin lämpötila on kuunvaihteessa −4…+2 astetta ja pohjoisessa −8...−2 astetta.

  Millainen on joulukuun ennuste?

  Tavanomaista lämpimämpi sää näyttää jatkuvan myös joulukuun puolella. Joulukuun ensimmäisellä ja toisella viikolla viikon keskilämpötila on ennusteen mukaan 2–3 astetta vuodenajan keskiarvon yläpuolella.

  – Joulukuun ensimmäisellä viikolla sademäärät pysyvät enimmäkseen vuodenajan keskiarvon tasolla tai sen alapuolella. Joulukuun toisella viikolla näkyy viitteitä siitä, että sateisuus saattaisi Suomessa taas lisääntyä, sanoo Joanna Rinne.

  Ennuste kattaa jo myös joulukuun loppupuoliskon, mutta on luonnollisesti sitä epävarmempi, mitä pidemmälle ajassa mennään.

  – Tällä hetkellä näyttää siltä, että Suomessa vuodenaikaan nähden lämmin sää jatkuu joulun yli. Ennusteessa on pikemminkin merkkejä sateiseen kuin vähäsateiseen suuntaan. Polaaripyörre-ennuste, joka viime viikolla näytti vahvan polaaripyörteen eli vahvojen länsivirtausten jatkuvan joulun tienoille asti, on muuttunut loppupäästään epävarmemmaksi. Aiempaa suurempi osuus ennusteparven 50 jäsenestä on polaaripyörteen heikkenemisen kannalla. Heikompi polaaripyörre tarkoittaisi suurempaa mahdollisuutta sille, että kylmää arktista ilmaa pääsisi mahdollisesti Suomea kohti pohjoisesta tuoden talvista säätä. Joulun ennustetta ei siis ole vielä kiveen hakattu. Tällä hetkellä ennusteissa talvisen sään pääsyn mahdollisuus ehkä jopa eteläiseen Suomeen on suurempi kuin aiemmassa ennusteessa. Kuitenkin vaikka polaaripyörteen heikkenemistä ennustaa osaennusteista suurempi lukumäärä kuin edellisessä ennusteessa, pääosa osaennusteista pitää silti polaaripyörteen länsivirtauksen vahvana, toteaa Joanna Rinne.

  Euroopassa laajalti tavanomaista lämpimämpää, Kaakkois-Euroopassa tavanomaista kylmempää

  Muun Euroopan osalta 16. marraskuuta alkavan viikon sää on Manner-Euroopassa vuodenaikaan nähden korkeapainevoittoista, enimmäkseen vähäsateista ja tavanomaista lämpimämpää. Pohjois-Euroopassa on vuodenaikaan nähden sateista ja lauhaa. Venäjän eteläpuoliskolla viikon keskilämpötila on selvästi ajankohdan keskiarvoa alhaisempi. Kylmältä alueelta ulottuu kieleke myös Balkanin seudulle, Kreikkaan ja osin Italiaankin.

  Marraskuun 23. päivä alkavalla viikolla ilmanpaine on Keski-Euroopan yllä yhä vuodenajan keskiarvon yläpuolella.

  – Kaakkois-Euroopassa viikko on vuodenaikaan nähden kylmä, kun taas muualla Euroopassa vuodenaikaan nähden lämmin. Suuressa osassa Eurooppaa sateita tulee vähemmän kuin tähän aikaan vuodesta, Pohjois-Euroopassa suurin piirtein vuodenajan keskiarvon verran, kertoo Joanna Rinne.

  Joulukuun alkupuoliskolla viikkojen keskilämpötila on ajankohdan keskiarvon yläpuolella suuressa osassa Eurooppaa.

  Päivitetty 17.11. 17.19

  Suomi-Trivia

  Sateisin paikka 23.11.
  7,7 mm
   
  Lämpimin paikka 23.11.
  +8,4 °C
   
  Kylmin paikka 23.11.
  -7,6 °C
   
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +12,6 °C
  18.11.
  Viime viikon sateisin paikka
  87,7 mm
   
  Viime viikon kylmin paikka
  -18,5 °C
  21.11.
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +18,7 °C
  5.10.
  Viime kuun sateisin paikka
  153,9 mm
   
  Viime kuun kylmin paikka
  -20,5 °C
  31.10.

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa