Paikanna

  Kuukausiennuste

  Länsivirtaus puhaltaa sateet Suomeen

  Kuukausiennusteen viesti on lyhyt ja ytimekäs:

  Meillä puhaltaa tulevan kuukauden ajan lännenpuoleinen ilmavirtaus, joka tuo mukanaan sateita ja vaihtelevaa säätä. Lämpötila on Suomessa tällä viikolla vuodenajan keskiarvon yläpuolella, siitä eteenpäin lähellä vuodenajan keskiarvoa.

  Tällä viikolla lämpötila on vuodenajan keskiarvon yläpuolella koko maassa, lisäksi myös koko itäisessä Euroopassa Venäjä mukaan lukien. Muualla Euroopassa lämpötilojen yleisilme on vuodenajan keskiarvojen mukainen, vaikka paikallisvaihteluakin löytyy.

  Kuukausiennusteesta puhuttaessa on aina hyvä pitää mielessä, että ennusteessa lasketaan kokonaisen viikon lämpötilat yhteen, lasketaan niistä keskiarvo ja verrataan ennusteeseen. "Vuodenaikaan nähden normaalin" lopputuloksen tuottavat niin se, että oikeasti pysytään keskiarvon tuntumassa koko viikko, kuin se, että ajoittain on hirvittävän kylmää ja ajoittain hirvittävän kuumaa. Kuukausiennuste ei paljasta, mitä viikon sisällä tapahtuu. Tai myöskään vuorokauden sisällä, vuodenaikaan nähden lämmin ennuste voi toteutua esimerkiksi niin, että vain yöt ovat vuodenajan keskiarvoa lämpimämpiä.

  Ensi viikolla eli kuun puolivälissä alkavalla viikolla ennusteessa näkyy viitteitä pohjoisenpuoleisesta viileästä ilmasta, joka työntää lämmön kauemmaksi koko Pohjois-Euroopasta. Väriltään kuukausiennuste on silti lähellä vuodenajan keskiarvoa Lappia lukuun ottamatta. Länsi-Euroopassa on odotettavissa vuodenaikaan nähden lämmintä säätä.

  Syyskuun loppupuolella ja lokakuun alussa ennusteen värit haalenevat, kuten useimmiten pidemmälle ennustettaessa. Suomessa lämpötilat ovat vuodenajan keskiarvon tasolla, Keski- ja Etelä-Euroopassa painotus on vuodenajan keskiarvon lämpimällä puolella.

  Ja mikä on tämä mystinen "ajankohtaan nähden tavanomainen" sää? Syyskuun puolivälissä päivän ylimmät lämpötilat olivat vertailukaudella 1981-2010 maan eteläosassa 15 asteen vaiheilla, suurimmassa osassa maata 10 ja 15 asteen välillä ja Pohjois-Lapissa alle 10 asteessa. Syyskuun viimeisenä päivänä auringonsäteilyn väheneminen näkyy: etelässä päivälämpötilat putoavat 12-14 asteeseen, pääosassa maata 8-12 asteeseen ja Lapissa päivälämpötilat ovat enää 2-6 plusasteessa.

  Sateet tuovat helpotusta kesän kuivattamalle maalle

  Sateiden kuukausiennuste on Suomen osalta varsin vihreä eli vuodenaikaan nähden sateinen. Tällä ja ensi viikolla voidaan (aika reilusti yleistäen) sanoa, että Pohjois-Euroopassa on sateinen vyöhyke, keskisessä ja itäisessä Euroopassa on kuivaa ja läntiselle Välimeren seudulle muodostuu paikoin runsaita sateita. Tämä asetelma on jossakin muodossa nähtävissä vielä syyskuun viimeiselläkin viikolla, joskin värit reilusti heikentyneenä. Vasta ennusteen viimeinen viikko painottaa sateet läntiseen ja Pohjoiseen Eurooppaan.

  Entä vuodenajan keskiarvo, missäpäin mennään? Vertailukautena 1981-2010 syyskuun sademäärä vaihteli suurimmassa osassa maata 50-60 mm:n paikkeilla. Suurempia sademääriä on siis kuukausiennusteen mukaan odotettavissa.

  Tämänkertaisen kuukausiennusteen perusteella edessä on kuukauden verran hyvin vaihtelevaa säätä eli Suomen ylitse liikkuu matalapaineen keskus toisensa jälkeen. Siis Suomelle tuttua ja ominaista alkavan syksyn säätä.

  Mukavaa syyskuista viikkoa!

  Päivitetty 10.9. 12.07

  Suomi-Trivia

  Lämpimin paikka 15.9.
  +15,9 °C
   
  Kylmin paikka 15.9.
  Salla-Naruska
  -5,2 °C
   
   
  Viime viikon kylmin paikka
  Salla-Naruska
  -5,2 °C
  15.9.
  Viime viikon sateisin paikka
  60,2 mm
   
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +27,9 °C
  29.8.
  Viime kuun kylmin paikka
  -3,5 °C
  10.8.
  Viime kuun sateisin paikka
  114,9 mm
   

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa