Mainos latautuu…

Siitepölytiedote

Tilanne 1.3.

Siitepölytilanne 1.3.

Ennuste 2.3.–5.3.

Siitepölyennuste 2.3.–5.3.
Siitepölykartan selite

Siitepölytilanne 2024

Turun yliopiston siitepölytiedote 01.03.2024
Tilanne
Pähkinäpensas ja leppä kukkivat Etelä-Ruotsissa. Suomeen on kulkeutunut pähkinäpensaan ja lepän siitepölyä eteläisten ilmavirtausten mukana. Pähkinäpensaan siitepölyä on ilmassa vähän maan etelä- ja länsiosissa. Lepän siitepölymäärät ovat runsaita maan lounaisosissa. Muualla maan eteläosissa, maan keskiosissa ja länsirannikolla määrät vaihtelevat vähäisistä kohtalaisiin.
Ennuste
Pähkinäpensaan kukinnan odotetaan alkavan muutaman päivän sisällä lämpimillä kasvupaikoilla maan lounaisosissa ja Uudellamaalla. Pähkinäpensaan ja lepän siitepölyn kaukokulkeumat Suomeen etelämpää Euroopasta jatkuvat. Pähkinäpensaan siitepölymäärät vaihtelevat vähäisistä kohtalaisiin maan lounais- ja eteläosissa. Länsirannikolle odotetaan enimmäkseen pieniä määriä pähkinäpensaan siitepölyn kulkeumia. Lepän siitepölyn kaukokulkeumia ennustetaan koko maahan Keski- ja Pohjois-Lappia lukuun ottamatta. Siitepölymäärien odotetaan vaihtelevan kohtalaisista runsaisiin maan eteläosissa. Muualla maassa Keski- ja Pohjois-Lappia lukuun ottamatta määrät jäävät vähäisiin ja kohtalaisiin.

Siitepölykausi

Jopa miljoona suomalaista kärsii siitepölyallergiasta ja siitepölykauden mukana tuomista oireista. Siitepölykausi kestää noin puoli vuotta, yleensä helmi-maaliskuusta aina syyskuulle asti. Pohjois-Lapissa siitepölykausi alkaa kunkin lajin osalta tavanomaisesti muutaman viikon myöhemmin kuin eteläisimmässä Suomessa.

Pähkinäpensaan siitepölyä ilmassa toisinaan jo helmikuusta lähtien

Lauhoina vuosina siitepölykausi voi alkaa eteläisessä Suomessa pähkinäpensaan siitepölyn kaukokulkeumien vuoksi jo helmikuussa, mutta siitä kärsivien osalta pahin tilanne koittaa yleensä maaliskuun ja huhtikuun aikana.

Lepän siitepölykausi voimakkaimmillaan huhtikuussa

Lepän aiheuttamat allergiaoireet koetaan voimakkaimmin huhtikuun aikana, joskin ajoittain lepän siitepölyä tavataan jo helmi-maaliskuun vaihteesta aina toukokuun puoliväliin asti.

Koivun siitepölykausi on pahimmillaan toukokuussa

Koivun siitepölykausi alkaa kautta maan huhtikuun puolivälistä ja on voimakkaimmillaan toukokuun alkupuoliskolla. Etenkin Pohjois-Suomessa koivun siitepölyä tavataan usein vielä myös kesäkuussa ja ajoittain jopa heinäkuun alussa.

Heinänuhasta kärsitään erityisesti heinäkuussa

Heinän aiheuttaman allergian osalta vaikeimmat ajat ovat heinäkuussa kautta Suomen, mutta eteläisimmässä Suomessa sitä tavataan usein jo kesäkuun puolivälissä, ja sitä voi esiintyä ajoittain jo toukokuun lopulta elokuun puoliväliin saakka.

Pujon siitepölyn esiintyvyys on voimakkainta heinä-elokuun vaihteessa

Pujon siitepölytilanne on pahimmillaan heinä-elokuun vaihteessa kautta maan. Siitepölyä voi esiintyä ajoittain aina heinäkuun alkupuolelta elokuun loppuun asti. Pohjois-Suomessa pujon siitepölykausi on kuitenkin paljon lyhyempi, ja pohjoisimmassa Lapissa sitä ei tavanomaisesti esiinny lainkaan.

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Suomi-Trivia

Sateisin paikka 1.3.
3,6 mm
 
Lämpimin paikka 1.3.
+5,6 °C
 
Kylmin paikka 1.3.
Kilpisjärvi Saana
-6,4 °C
 
 
Viime viikon sateisin paikka
34,2 mm
 
Viime viikon lämpimin paikka
+6,2 °C
24.2.
Viime viikon kylmin paikka
-32,3 °C
21.2.
 
Viime kuun lämpimin paikka
+6,2 °C
24.2.
Viime kuun sateisin paikka
90,0 mm
 
Viime kuun kylmin paikka
-39,7 °C
9.2.

Päivitetty 02.03. 09.20

Kuukausiennuste

Kuukausiennuste: Käänne säähän näkyvissä – tällainen on maaliskuun kuukausiennuste

Käänne säähän näkyvissä – tällainen on maaliskuun kuukausiennuste

Ennusteen mukaan sateita tulee 4. maaliskuuta alkavalla viikolla tavanomaista maaliskuun alkupuolta vähemmän.

Julkaistu 29.2.

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.