Paikanna

  Siitepölytiedote

  Tilanne 18.5.

  Siitepölytilanne 18.5.

  Ennuste 19.5.–23.5.

  Siitepölyennuste 19.5.–23.5.
  Siitepölykartan selite

  Siitepölytilanne 2021

  Turun yliopiston siitepölytiedote 18.05.2021
  Tilanne
  Koivu kukinta heikkenee maan etelä- ja keskiosissa ja kukinta on alkanut Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Lepän kukinta lähestyy loppuaan Pohjois-Lapissa. Heinien kukinta on alkanut lämpimillä kasvupaikoilla maan lounaisosissa ja Uudellamaalla. Koivun siitepölymäärät ovat maan etelä- ja keskiosissa enimmäkseen runsaita, ja vaihtelevat Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa runsaista erittäin runsaisiin. Lappiin kulkueutuu koivun siitepölyä, määrät vaihtelevat kohtalaisista runsaisiin. Lepän siitepölymäärät Pohjois-Lapissa ovat lähellä nollatasoa, mutta voivat paikoitellen nousta vähäisiksi. Heinien siitepölymäärät ilmassa ovat vielä erittäin vähäisiä maan lounaisosissa ja Uudellamaalla, mutta kukkivien kasvustojen läheisyydessä pitoisuudet voivat olla korkeampia. Sateet laskevat ilman siitepölymääriä.
  Ennuste
  Koivun kukinta heikkenee maan etelä- ja keskiosissa ja jatkuu Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Kukinnan odotetaan alkavan Etelä-Lapissa lähipäivinä. Lepän lähestyy loppuaan Pohjois-Lapissa. Heinien kukinta voimistuu maan lounaisosissa ja Uudellamaalla ja kukinta-alue laajenee maan eteläosissa. Koivun siitepölymäärien odotetaan pysyvän maan etelä- ja keskiosissa pääosin runsaina. Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa sekä Etelä-Lapissa määrät vaihtelevat runsaista erittäin runsaisiin. Keski- ja Pohjois-Lappiin voi kulkeutua kukinta-alueelta kohtalaisia määriä koivun siitepölyä. Lepän siitepölymäärät jäävät Pohjois-Lapissa lähelle nollatasoa. Heinien siitepölymäärien odotetaan vaihtelevan erittäin vähäisistä vähäisiin maan eteläosissa.

  Siitepölykausi

  Jopa miljoona suomalaista kärsii siitepölyallergiasta ja siitepölykauden mukana tuomista oireista. Siitepölykausi kestää noin puoli vuotta, yleensä helmi-maaliskuusta aina syyskuulle asti. Pohjois-Lapissa siitepölykausi alkaa kunkin lajin osalta tavanomaisesti muutaman viikon myöhemmin kuin eteläisimmässä Suomessa.

  Pähkinäpensaan siitepölyä ilmassa toisinaan jo helmikuusta lähtien

  Lauhoina vuosina siitepölykausi voi alkaa eteläisessä Suomessa pähkinäpensaan siitepölyn kaukokulkeumien vuoksi jo helmikuussa, mutta siitä kärsivien osalta pahin tilanne koittaa yleensä maaliskuun ja huhtikuun aikana.

  Lepän siitepölykausi voimakkaimmillaan huhtikuussa

  Lepän aiheuttamat allergiaoireet koetaan voimakkaimmin huhtikuun aikana, joskin ajoittain lepän siitepölyä tavataan jo helmi-maaliskuun vaihteesta aina toukokuun puoliväliin asti.

  Koivun siitepölykausi on pahimmillaan toukokuussa

  Koivun siitepölykausi alkaa kautta maan huhtikuun puolivälistä ja on voimakkaimmillaan toukokuun alkupuoliskolla. Etenkin Pohjois-Suomessa koivun siitepölyä tavataan usein vielä myös kesäkuussa ja ajoittain jopa heinäkuun alussa.

  Heinänuhasta kärsitään erityisesti heinäkuussa

  Heinän aiheuttaman allergian osalta vaikeimmat ajat ovat heinäkuussa kautta Suomen, mutta eteläisimmässä Suomessa sitä tavataan usein jo kesäkuun puolivälissä, ja sitä voi esiintyä ajoittain jo toukokuun lopulta elokuun puoliväliin saakka.

  Pujon siitepölyn esiintyvyys on voimakkainta heinä-elokuun vaihteessa

  Pujon siitepölytilanne on pahimmillaan heinä-elokuun vaihteessa kautta maan. Siitepölyä voi esiintyä ajoittain aina heinäkuun alkupuolelta elokuun loppuun asti. Pohjois-Suomessa pujon siitepölykausi on kuitenkin paljon lyhyempi, ja pohjoisimmassa Lapissa sitä ei tavanomaisesti esiinny lainkaan.

  Lue seuraavaksi: Miljoona suomalaista oirehtii siitepölystä

  Viimeksi katsomasi paikat

  Suomi-Trivia

  Sateisin paikka 16.5.
  36,0 mm
   
  Lämpimin paikka 16.5.
  +22,4 °C
   
  Kylmin paikka 16.5.
  Saana
  -4,0 °C
   
   
  Viime viikon sateisin paikka
  Ilomantsi, Naarva
  48,8 mm
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +14,5 °C
  9.5.
  Viime viikon kylmin paikka
  -15,1 °C
  6.5.
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +18,0 °C
  17.4.
  Viime kuun sateisin paikka
  64,7 mm
   
  Viime kuun kylmin paikka
  -25,9 °C
  9.4.

  Kuukausiennuste

  Foreca YouTubessa