Kuukausiennuste

Marraskuun loppu on Suomessa lämmin, Keski-Euroopassa kylmä

Aikamoinen lämpötilajakauma tuloillaan: Fennoskandia on reilusti keskimääräistä lämpimämpi koko kuukauden, Eurooppaan (Espanjaa lukuun ottamatta) puolestaan työntyy valtavan kylmää ilmaa ensi viikolla ja tuo kylmä ilmamassa ei lähde ennusteen mukaan koko marraskuun aikana.

Pitääkö lauhassa Suomessa katsella, kuinka Eurooppa peittyy lumen alle? Ei nyt sentään. Viikon ennusteessa niputetaan kokonaisen viikon kaikki säätilat yhteen. Tulevan kymmenen päivän ennuste näyttää Suomessa hyvinkin vaihtelevalta; meille tulee vuoroin kylmää, vuoroin hyvin lämmintä ilmamassaa. Ilmamassa vaihtelee jopa päivän parin välein. Kuukausiennusteen näyttämä kokonainen lämmin viikko voi siis tarkoittaa vain muutamaa vuodenajan keskiarvoa lämpimämpää päivää, väleissä voi olla hyvinkin viileää.

Silti, mikäli ennuste tämännäköisenä toteutuu, etelään tuskin on odotettavissa pysyvää lumipeitettä marraskuun aikana, maan keskivaiheillakin tilanne on siinä ja siinä. Tätä kirjoittaessani lunta on havaintoasemilla maassa vain paikoin Pohjois-Lapissa, kun vuoden 1981-2010 tilastokaudella tähän aikaan vuodesta pysyvä lumipeite on jo tullut Lappiin, Kainuuseen ja osaan Pohjois-Karjalaa. Tilastokauteen verrattuna olemme lumen suhteen jälkijunassa, tosin kannattaa muistaa, että edelliseen tilastokauteen mahtuu mm. 1980-luvun kylmä jakso; tämän vuosikymmenen ilmasto on Suomessa lämpimämpi kuin yksikään aiempi kausi mittaushistoriassa. On odotettavissakin, että lumipeite ja lämpötilat eivät seuraa keskiarvoja.

Mistä moinen kylmä – lämmin -jako Eurooppaan?

Kuten aina, vastaus löytyy suursäätilasta. Azorien seudulla sijaitsee suuren osan vuodesta laaja korkeapaineen alue, Islannin seudulla puolestaan laaja matalapaineen alue; näiden kahden aiheuttamat ilmavirtaukset vaikuttavat merkittävästi Euroopan, myös Suomen säähän. Tässä kuukausiennusteessa molemmat löytyvät hieman lännempää kuin yleensä. Islannin seudun matalapaine puskee meille silti lounaasta lauhaa ilmaa, kun taas Azorien korkeapaineen uusi sijainti antaa Venäjän kylmälle, mantereiselle ilmamassalle mahdollisuuden levitä Eurooppaan.

Ilmamassa on lämmintä, mutta vähäsateista

Vaikka meillä ilmavirtaus on ennusteen mukaan tulevan kuukauden aikana lauha, sademäärät eivät ole meillä suuria, vaan päinvastoin sateet jäävät selvästi vähäisemmiksi kuin tähän vuodenaikaan yleensä. Tämä johtuu siitä, että vaikka ilmavirtaus tulee meille lounaasta päin, se ei ole alkuperältään merellistä, vaan mantereista: ilmamassan reitti tulee Välimeren leveysasteilla mantereelta idästä, sitten se tekee juuri Euroopan mantereen länsipuolella lähes U-käännöksen ja lopulta leviää meille. Ilmamassassa on siis lämpöä, muttei juuri kosteutta.

Ennusteen viimeisen viikon kohdalla näkyy mahdollisuus säätyypin muuttumiseen. Sekä lämpötilan että sateen signaali eli värien voimakkuus heikkenee ja antaa jopa mahdollisuuksia vastakkaiseksi muuttumiseen. Kiinnostavaa nähdä, mihin suuntaan ennuste kehittyy!

Päivitetty 13.11. 12.43

Suomi-Trivia

Lämpimin paikka 17.11.
+9,2 °C
 
Kylmin paikka 17.11.
-3,1 °C
 
 
Viime viikon lämpimin paikka
+9,6 °C
7.11.
Viime viikon kylmin paikka
-12,3 °C
8.11.
Viime viikon sateisin paikka
16,2 mm
 
 
Viime kuun lämpimin paikka
+20,9 °C
14.10.
Viime kuun kylmin paikka
-18,7 °C
29.10.
Viime kuun sateisin paikka
73,4 mm
 

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat