Lounaasta ukkoskuuroja ja paikoin runsaita sateita: Näin viikko etenee
Uusi kuukausiennuste: Lämpöä ja jopa rankkasateita –  Kaakkois-Euroopassa kuumuus jatkuu
Elo–lokakuun pitkä ennuste: Euroopassa selvä jako etelän ja pohjoisen välillä
Ukkostutka – lue, mikä on sen toimintaperiaate ja miten seuraat ukkoskuurojen liikettä
Mainos latautuu…
Lounaasta ukkoskuuroja ja paikoin runsaita sateita: Näin viikko etenee
Uusi kuukausiennuste: Lämpöä ja jopa rankkasateita –  Kaakkois-Euroopassa kuumuus jatkuu
Elo–lokakuun pitkä ennuste: Euroopassa selvä jako etelän ja pohjoisen välillä
Ukkostutka – lue, mikä on sen toimintaperiaate ja miten seuraat ukkoskuurojen liikettä

Uusi kuukausiennuste: Lämpöä ja jopa rankkasateita –  Kaakkois-Euroopassa kuumuus jatkuu

Sadekuuropäivänä kannattaa tarkistaa ennusteet ja sadetutka ennen vesille lähtöä.
Sadekuuropäivänä kannattaa tarkistaa sääennuste ja sadetutka ennen vesille lähtöä. Kuva: Pekka Hatunen, Oulujoki, Vaala, 9.7.2024

Uuden kuukausiennusteen mukaan epävakainen säätyyppi jatkuu vielä pitkälle heinäkuun loppupuolelle. 

Kesä jatkuu, vaikka elokuun vähitellen pimenevät illat jo lähestyvät. Tilastollisesti heinäkuun loppupuoli on Suomessa vuoden lämpimintä aikaa. 

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n 14. heinäkuuta julkaiseman ennusteen mukaan heinäkuu jatkuu vielä hetken tavallistakin lämpimämpänä. Lämmin sää väistyy kuitenkin maan etelä- ja keskiosasta kuun edetessä, kun sää muuttuu yhä sateisemmaksi.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisupäivä 14.7.2024)
Viikko Ennuste Sään ennustettavuus
15.–21.7. (Viikko 29) Viikko on maan etelä- ja keskiosassa 0–2 astetta ja pohjoisosassa 1–5 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Maan etelä- ja keskiosassa on monin paikoin tavallista sateisempaa, Lapissa puolestaan sademäärä jää paikoin keskimääräistä pienemmäksi. Hyvä
22.–28.7. (Viikko 30) Pohjoisessa viikon keskilämpötila on tavallista korkeampi, maan etelä- ja keskiosassa tavanomainen tai paikoin vähän sitä alempi. Sää on tavallista sateisempaa. Kohtalainen
29.7.–4.8. (Viikko 31) Lämpötila on tavallinen tai paikoin vähän lämpimän puolella. Sademäärä on tavanomainen. Heikko
5.–11.8. (Viikko 32) Sekä viikon keskilämpötila että sademäärä ovat lähellä ajankohdan keskimääräistä. Heikko

Lue myös: Helle – mitä se on ja missä on eniten hellepäiviä?

15. heinäkuuta alkanut viikko: Sadekuuroja, ukkosta ja paikoin hellettä

Suomi on idän korkeapaineen ja lännen laajan matalapaineen alueen välissä. Ajoittain heikko korkeapaine käväisee Suomenkin puolella, mutta suuri osa viikosta kuluu epävakaisessa matalapainesäässä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Sadekuuroja on tulossa päivittäin. Eri päivinä ne painottuvat eri osiin maata, ja usein mukana on paikoin ukkosta. Jopa rankkasateita voi tulla viikon aikana. Sademäärä on monin paikoin maan etelä- ja keskiosassa suurempi kuin tavallisesti tähän aikaan vuodesta, mutta Lapissa jäädään keskimääräiseen tai sen alle.

Lämpötila on kuitenkin koko maassa tavanomaista korkeampi. Suurin ero on Lapin pohjoisosassa, jossa viikko on 3–5 astetta lämpimän puolella. 

Päivisin lämpötilat pysyttelevät Suomen poutaisilla alueilla enimmäkseen 20–26 asteessa, ja paikallisesti aurinkoisessa säässä voi olla lämpimämpääkin. Sateessa jäädään alle 20 asteeseen.

Päivän ylin lämpötila heinäkuun 20. päivän aikoihin on maan eteläosassa tilastollisesti noin 22 astetta ja maan keskiosasta Oulun korkeudelle 20–22 astetta. Lapissa vaihtelee etelän 18–22 asteesta pohjoisen 16–20 asteeseen.

Katso videolta lämpötilan kuukausiennuste!

Etelä- ja Keski-Euroopassa sateet jäävät monin paikoin vähiin, ja Kaakkois-Euroopassa sekä laajemmin Välimeren ympärillä tukalan kuuma sää jatkuu.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Mustanmeren länsi- ja pohjoispuolella viikko on paikoin yli 6 astetta keskimääräistä lämpimämpi: Välimeren rannikoilla ja kaakossa päivälämpötilat ovat laajalla alueella 35–40 astetta. Varsinkin Espanjassa, Italiassa ja Balkanin maissa sekä Turkissa 40 astetta todennäköisesti ylittyy paikallisesti. Saksassa ja Puolassa asti lämpötila kohoaa hetkittäin yli 30 asteeseen.

Sateisen matalapainesään alue yltää Brittensaarilta Skandinavian kautta paikoin Suomeen asti. Portugalissa, Ranskassa, Britteinsaarilla ja paikoin Skandinavian eteläosassa viikko on ajankohtaan nähden 0–2 astetta tavallista viileämpi. 

22. heinäkuuta alkava viikko: Muutosta ilmassa

Heinäkuun viimeisellä kokonaisella viikolla matalapainesää vallitsee Pohjois-Euroopassa, myös Suomessa. Viikon ennuste on muuttunut aiempaakin sateisemmaksi, mikä on vaikuttanut myös lämpötilaan. Ajoittainen pilvinen sadesää laskee lämpötilaa, ja maan etelä- ja länsiosassa viikko saattaa jäädä hieman tavallista viileämmäksi. Varmaa tämä ei kuitenkaan ole, sillä kuurotyyppisten sateiden välissä aurinko pääsee lämmittämään. 

Pohjois-Suomessa, varsinkin Lapissa, sää jatkuu sen sijaan keskimääräistä lämpimämpänä.

Katso videolta sateen kuukausiennuste!

Keski-Euroopassa viileää kesäsäätä on viikon aikana edessä monin paikoin, ja myös Välimeren ympärillä pahin paahde saattaa hellittää.

29. heinäkuuta ja 5. elokuuta alkavat viikot: Loppukesän alkua

Heinä–elokuun vaihteessa sään ennustettavuus heikkenee selvästi. Paikoin Pohjois-Euroopassa ja Atlantin pohjoisimmassa osassa on viitteitä tavallista sateisemmasta säästä, mutta Suomen kohdalla lämpötilassa tai sateessa ei ole suurempia poikkeamia ajankohdan keskimääräisestä. Lapissa hieman tavallista lämpimämpi sää saattaa jatkua.

Pitkän ajan tilastoissa päivän ylin lämpötila on elokuun 10. päivän tienoilla maan etelä- ja keskiosassa edelleen enimmäkseen 20–22 astetta. Oulun korkeudella on 18–22 astetta ja Lapissa 14–20 astetta.

Euroopan eteläosassa tämän kuukausiennusteen perusteella keskimääräistä lämpimämpi ja vähäsateisempi sää voi jatkua. 

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Tavallista sateisempi viikko voi olla esimerkiksi tasaisen sateinen, tai siinä voi olla yksi hyvin runsaita sateita tuova matalapaine. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä on usein suurta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lue seuraavaksi: Elo–lokakuun pitkä ennuste: Euroopassa selvä jako etelän ja pohjoisen välillä

Päivitetty 15.7.2024 klo 13.55

Suomi-Trivia

Sateisin paikka 15.7.
22,4 mm
 
Lämpimin paikka 15.7.
+27,4 °C
 
Kylmin paikka 15.7.
+5,4 °C
 
 
Viime viikon sateisin paikka
48,2 mm
 
Viime viikon lämpimin paikka
+27,2 °C
13.7.
Viime viikon kylmin paikka
+3,0 °C
14.7.
 
Viime kuun lämpimin paikka
+31,4 °C
28.6.
Viime kuun sateisin paikka
135,9 mm
 
Viime kuun kylmin paikka
-0,7 °C
5.6.

Päivitetty 16.07. 10.03

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa