Paikanna

  Kuukausiennuste

  Heinäkuun kuukausiennuste: Näkemiin superhelteet

  Heinäkuu alkaa sateisella säällä. Tuoreen kuukausiennusteen mukaan viikon keskilämpötilat ovat kesä-heinäkuun vaihteen viikolla sekä heinäkuun ensimmäisellä kokonaisella viikolla laajalti hieman keskimääräistä heinäkuun alkua viileämpiä.

  Superhelteet ovat nyt vaihtuneet sateisiin ja viileämpään säähän. Päivälämpötilat ovat pudonneet 10–15 astetta kesäkuun korkeista hellelukemista.

  – Juhannuksen jälkeinen viikko tarjosi parastaan lämpöä suosiville, kun lomasää veti vertoja jopa Etelä- ja Keski-Euroopan lomasäille. Tällä viikolla on tarjolla viileämpää, lähempänä tavanomaista olevaa Suomen kesäsäätä. Kuun vaihteessa ja heinäkuun alussa lomailijoiden on hyvä asennoitua sateisen sään mahdollisuuteen. Matalapaineiden välissä sää monesti kuitenkin ehtii poutaantua ja tarjota myös siellä täällä aurinkoisempaa vaihtelua pilvisempään säähän, toteaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.

  Kesäkuun viimeisinä päivinä vettä on tullut urakalla, nimittäin sateita saadaan jopa koko kuukauden sadekertymiä vastaavia sademääriä muutaman päivän aikana. Kesä-heinäkuun vaihteen viikko onkin Suomessa Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n kuukausiennusteen mukaan selvästi ajankohdan keskimääräisiä lukemia sateisempi. Viikon keskilämpötilat ovat laajalti noin asteen tavanomaista viileämpiä, rannikoilla on 1–2 astetta keskimääräistä lämpimämpää.

  – Korkeimmillaan lämpötilat nousevat toistaiseksi 20 asteen vaiheille, helteiset ilmat pysyvät nyt etelämpänä. Jos hieman lämpimämpää ilmaa pääsisikin kulkemaan Suomen yli matalapaineiden mukana, sade ja pilvisyys pitävät silti lämpötilaa tehokkaasti korkeintaan 20 asteen tienoilla, sanoo Jenna Salminen.

  Tilastojen mukaan kesä-heinäkuun vaihteen keskimääräinen ylin lämpötila on maan etelä- ja keskiosassa 20–22 astetta, pohjoisessa laajalti 16–20 astetta.

  Mitä tulee sateisen heinäkuun alun jälkeen?

  Heinäkuun ensimmäisellä kokonaisella viikolla sää on kuukausiennusteen mukaan edelleen laajalti hieman tavanomaista viileämpää. Etenkin Suomen pohjoisosassa matalapaineiden vaikutukset säähän ovat vielä todennäköisiä.

  – Sateen ja runsaamman pilvisyyden alueita on liikkeellä, mikä laskee päivälämpötiloja. Etelämpänä sateita voi kertyä tavanomaisissa määrin. Sateiden lomassa lämpötila saattaa kohota viikkotasolla jo lähemmäksi keskimääräistä.

  Kuukausiennusteen mukaan heinäkuun lopussa on merkkejä hieman tavanomaista lämpimämmästä ja kuivemmasta säästä.

  – Korkeapaineen vaikutusten, lämpenevän sään ja helteen mahdollisuus kasvaa heinäkuun edetessä Suomessa, mutta matalapaineita ja sateita ei myöskään voi täysin sulkea pois. Viikkotasolle voi siis mahtua mukaan sään vaihtelua, toteaa Jenna Salminen.

  Muualla Euroopassa sää on kuukausiennusteen mukaan heinäkuun edetessä tavanomaista lämpimämpää läntisessä Euroopassa ja Välimeren länsiosassa, mutta tavanomaista viileämpää Euroopan itä- ja kaakkoisosassa. Itäisessä Euroopassa ja itäisellä Välimerellä sateita tulee heinäkuun mittaan ajoittain tavanomaista enemmän.

  Päivitetty 30.6. 22.35

  Suomi-Trivia

  Sateisin paikka 4.7.
  26,0 mm
   
  Lämpimin paikka 4.7.
  +21,3 °C
   
  Kylmin paikka 4.7.
  Kilpisjärvi Saana
  0,9 °C
   
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +33,5 °C
  25.6.
  Viime viikon sateisin paikka
  37,1 mm
   
  Viime viikon kylmin paikka
  0,6 °C
  28.6.
   
  Viime kuun sateisin paikka
  132,3 mm
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +33,5 °C
  25.6.
  Viime kuun kylmin paikka
  -2,6 °C
  2.6.

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa