Paikanna

  Siitepölytiedote

  Tilanne 7.5.

  Siitepölytilanne 7.5.

  Ennuste 8.5.–12.5.

  Siitepölyennuste 8.5.–12.5.
  Siitepölykartan selite

  Siitepölytilanne 2021

  Turun yliopiston siitepölytiedote 07.05.2021
  Tilanne
  Lepän kukinta jatkuu heikkona maan pohjoisosissa. Koivu kukkii Lounais-Suomessa ja Uudellamaalla. Lepän siitepölymäärät ilmassa ovat maan pohjoisosissa vähäisiä. Koivun siitepölymäärät vaihtelevat maan lounaisosissa ja Uudellamaalla vähäisistä kohtalaisiin. Sateet laskevat ilman siitepölymääriä.
  Ennuste
  Lepän kukinta heikkenee maan pohjoisosissa. Säiden lämmetessä koivun kukinnan odotetaan voimistuvan nopeasti Lounais-Suomessa ja Uudellamaalla. Kukinta-alue voi laajeta tiistaihin mennessä jopa maan keskiosiin saakka. Suomeen odotetaan myös koivun siitepölyn kaukokulkeumia pääasiassa Baltiasta. Lepän siitepölymäärien odotetaan olevan maan pohjoisosissa enimmäkseen vähäisiä. Koivun siitepölymäärien odotetaan vaihtelevan maan eteläosissa runsaista erittäin runsaisiin. Maan keskiosiin ennustetaan kohtalaisia ja runsaita siitepölymääriä. Oulun korkeudella määrät voivat ajoittain nousta kohtalaisiksi. Koivun siitepölyä voi kulkeutua pieniä määriä Etelä-Lappiin asti. Sateet laskevat hetkellisesti ilman siitepölymääriä.

  Siitepölykausi

  Jopa miljoona suomalaista kärsii siitepölyallergiasta ja siitepölykauden mukana tuomista oireista. Siitepölykausi kestää noin puoli vuotta, yleensä helmi-maaliskuusta aina syyskuulle asti. Pohjois-Lapissa siitepölykausi alkaa kunkin lajin osalta tavanomaisesti muutaman viikon myöhemmin kuin eteläisimmässä Suomessa.

  Pähkinäpensaan siitepölyä ilmassa toisinaan jo helmikuusta lähtien

  Lauhoina vuosina siitepölykausi voi alkaa eteläisessä Suomessa pähkinäpensaan siitepölyn kaukokulkeumien vuoksi jo helmikuussa, mutta siitä kärsivien osalta pahin tilanne koittaa yleensä maaliskuun ja huhtikuun aikana.

  Lepän siitepölykausi voimakkaimmillaan huhtikuussa

  Lepän aiheuttamat allergiaoireet koetaan voimakkaimmin huhtikuun aikana, joskin ajoittain lepän siitepölyä tavataan jo helmi-maaliskuun vaihteesta aina toukokuun puoliväliin asti.

  Koivun siitepölykausi on pahimmillaan toukokuussa

  Koivun siitepölykausi alkaa kautta maan huhtikuun puolivälistä ja on voimakkaimmillaan toukokuun alkupuoliskolla. Etenkin Pohjois-Suomessa koivun siitepölyä tavataan usein vielä myös kesäkuussa ja ajoittain jopa heinäkuun alussa.

  Heinänuhasta kärsitään erityisesti heinäkuussa

  Heinän aiheuttaman allergian osalta vaikeimmat ajat ovat heinäkuussa kautta Suomen, mutta eteläisimmässä Suomessa sitä tavataan usein jo kesäkuun puolivälissä, ja sitä voi esiintyä ajoittain jo toukokuun lopulta elokuun puoliväliin saakka.

  Pujon siitepölyn esiintyvyys on voimakkainta heinä-elokuun vaihteessa

  Pujon siitepölytilanne on pahimmillaan heinä-elokuun vaihteessa kautta maan. Siitepölyä voi esiintyä ajoittain aina heinäkuun alkupuolelta elokuun loppuun asti. Pohjois-Suomessa pujon siitepölykausi on kuitenkin paljon lyhyempi, ja pohjoisimmassa Lapissa sitä ei tavanomaisesti esiinny lainkaan.

  Lue seuraavaksi: Miljoona suomalaista oirehtii siitepölystä

  Viimeksi katsomasi paikat

  Suomi-Trivia

  Sateisin paikka 9.5.
  9,2 mm
   
  Lämpimin paikka 9.5.
  +14,5 °C
   
  Kylmin paikka 9.5.
  -10,5 °C
   
   
  Viime viikon sateisin paikka
  Ilomantsi, Naarva
  48,8 mm
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +14,5 °C
  9.5.
  Viime viikon kylmin paikka
  -15,1 °C
  6.5.
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +18,0 °C
  17.4.
  Viime kuun sateisin paikka
  64,7 mm
   
  Viime kuun kylmin paikka
  -25,9 °C
  9.4.

  Kuukausiennuste

  Foreca YouTubessa