Kuukausiennusteessa ”sininen” signaali ensi viikolle koko maahan – näin meteorologi kommentoi kysymystä keväästä

Maaliskuinen pakkasaamu Kajaanissa.
Pohjoisessa pysytellään tällä viikolla tiistaista alkaen enimmäkseen pakkasella, päivisin on 0–10 pakkasastetta, Pohjois-Lapissa vähän kylmempääkin. Öisin Lapissa voi olla pakkasta jopa 15–30 astetta. Kuva: Pertti Karjalainen, Kajaani, 21.3.2023

Tuore kuukausiennuste näyttää tälle viikolle Suomen eteläosaan keskimääräistä lämpimämpää säätä, pohjoiseen puolestaan keskimääräistä kylmempää säätä. Sateita tulee tämän viikon mittaan tavanomaista enemmän Lapin eteläpuolisella alueella. Ensi viikoksi ennakoidaan koko maahan keskimääräistä maalis–huhtikuun vaihdetta kylmempää säätä.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut 20. maaliskuuta uuden kuukausiennusteen. Näkyykö ennusteissa kevättä Suomeen?

– Kuukausiennusteen mukaan kuluva viikko on etelässä keskimääräistä lauhempi, mutta ensi viikko näyttää niin kolealta, että se voi riittää estämään termisen kevään alun hetkeksi. Terminen kevät alkaa käytännössä silloin, kun vuorokauden keskilämpötila nousee pitemmäksi aikaa nollan yläpuolelle. Keskimäärin terminen kevät alkaa maaliskuun loppuun mennessä suunnilleen Kymenlaakso–Pohjanmaa-linjan eteläpuolella, joten tänä vuonna terminen kevät on todennäköisesti vähän myöhässä, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 20.3.2023)
Viikko Ennuste Sään ennustettavuus
20.–26.3. Etelässä on 0–3 astetta keskimääräistä lämpimämpää, pohjoisessa 0–6 astetta keskimääräistä kylmempää. Sadetta tulee laajalti tavanomaista enemmän, vain Lapissa sademäärä jää tavanomaiseksi tai tavanomaista pienemmäksi. (Viikko 12) Hyvä
27.3.–2.4. Viikon keskilämpötila on 1–4 astetta keskimääräistä kylmempi. Sademäärä on enimmäkseen lähellä tavanomaista, Lapin pohjoisosassa tavanomaista pienempi. (Viikko 13) Kohtalainen
3.–9.4. Viikko on lämpötilan ja sademäärän suhteen lähellä tavanomaista. (Viikko 14) Heikko
10.–16.4. Viikon keskilämpötilassa ja sademäärässä ei ole merkittävää poikkeamaa suuntaan eikä toiseen. (Viikko 15) Heikko

– Nyt ollaan menossa sen verran pitkällä kevätkuukausissa, että tilastojen mukaan Oulun eteläpuolisessa Suomessa olisi jo tyypillisesti plusasteita päivisin. Vuosien ja yksittäisten päivien välinen vaihtelu on kuitenkin suurta.

Lue myös: Mitä ovat termiset vuodenajat?

– Aurinko lämmittää tähän aikaan Suomen leveysasteita yhä enemmän, joten lämpötila nousee väkisin seuraavan kuukauden aikana: huhtikuun puolivälissä vuorokauden ylin lämpötila on tilastollisesti maan etelä- ja keskiosassa jo laajalti yli 5 plusastetta, Lapissakin 0–6 plusastetta. Öisin on tilastojen mukaan vielä huhtikuun puolivälissä pakkasta lukuun ottamatta paikoin etelä- ja länsirannikkoa sekä lounaan saaristoa, Anna Latvala kertoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Maaliskuun 20. päivä alkanut viikko: Etelässä keskimääräistä lämpimämpää – Lapissa pakkanen paukkuu

Kuukausiennusteen mukaan tämän viikon keskilämpötila on Suomen eteläosassa 0–3 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Pohjois-Suomessa on puolestaan 0–6 astetta keskimääräistä kylmempää, suurin poikkeama on Pohjois-Lapissa.

Suomi ja laajemmin Pohjois- ja Keski-Eurooppa ovat matalapaineiden reitillä. Viikon sademäärä on Suomessa Lapin eteläpuolella tavanomaista suurempi.

– Suomeen leviää sadealue toisensa jälkeen. Viikon puolivälissä tuleva matalapaine voi yltyä myräkäksi asti. Etelässä ja myös monin paikoin maan keskiosassa osa sateesta tulee vetenä. Lapissa sateet jäävät vähemmälle kuin muualla maassa ja tulevat lumena, Anna Latvala ennustaa.

Päivisin etelässä ja monin paikoin myös maan keskiosassa lämpötila kohoaa nollan yläpuolelle, paikoin etelässä jopa 5–7 asteeseen.

– Pohjoisessa pysytellään tiistaista alkaen enimmäkseen pakkasella, päivisin on 0–10 pakkasastetta, Pohjois-Lapissa vähän kylmempääkin. Viikon aikana yölämpötilat vaihtelevat etelässä suojasään ja pikkupakkasen välillä. Lapissa lämpötila puolestaan laskee öisin laajalti 15–30 pakkasasteeseen.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Muualla Euroopassa on kuukausiennusteen mukaan tällä viikolla laajalti selvästi lämpimämpää kuin keskimäärin tähän aikaan vuodesta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Valko-Venäjällä ja paikoin Ukrainassa on jopa 6–7 astetta tavanomaista lämpimämpi viikko. Puolan eteläosassa lämpötilat voivat perjantaina käväistä jopa 20 asteessa. Lisäksi siellä täällä Välimeren ympäristössä lämpötila kohoaa ajoittain 25–30 asteeseen, Anna Latvala kertoo.

Fennoskandian pohjoisosassa ja Islannissa on puolestaan keskimääräistä kylmempi viikko.

Sateita tulee Välimeren ympäristössä monin paikoin tavanomaista vähemmän, kun taas keskisessä Euroopassa tavanomaista enemmän.

Maaliskuun 27. päivä alkava viikko: Koko Suomessa tavanomaista kylmempää – hyinen pohjoistuuli puhaltaa ajoittain

Ennusteen mukaan Suomi on 27. maaliskuuta alkavalla viikolla pohjoisen korkeapaineen ja etelän matalapaineen välissä. Kuukausiennusteen lämpötilakartalla on "sininen" signaali Suomeen merkkinä tavanomaista kylmemmästä säästä. Viikon keskilämpötilan ennakoidaan olevan meillä 1–4 astetta keskimääräistä kylmempi.

– Kun 20. maaliskuuta alkaneella viikolla kylmä ilmamassa jää ennusteen perusteella Suomen pohjoisosan puolelle, niin 27. maaliskuuta alkavalla viikolla se levittäytyy laajemmin Suomeen. Välillä puhaltaa hyinen pohjois- tai koillistuuli. Jos korkeapaine pääsee vahvistumaan Suomessa, niin tiedossa on aurinkoisia päiviä. Viikko on kuitenkin ajankohtaan nähden kolea. Maalis–huhtikuun vaihteessa tämä ei kuitenkaan tarkoita suoraan pelkkää pakkasta päivisin, vaan ainakin etelässä lämpötila voi käväistä plussan puolella, Anna Latvala sanoo.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Viikon sademäärä on kuukausiennusteen perusteella lähellä tavanomaista.

– Tämä johtuu osittain jo ennusteen epävarmuuden lisääntymisestä. Sateet tulevat todennäköisesti paljolti lumena, Anna Latvala sanoo.

Muun Euroopan osalta viikko näyttää tavanomaista lämpimämmältä Euroopan länsipuoliskolla, etenkin Espanjassa, missä voi olla jopa yli 6 astetta keskimääräistä lämpimämpää. Suomen lisäksi keskimääräistä kylmempää ennakoidaan muun muassa Ruotsiin, Norjaan, Islantiin sekä Baltiaan.

Sateita tulee keskimääräistä enemmän keskisessä Euroopassa, kun taas eteläisessä Euroopassa on edelleen paikoin tavanomaista vähäsateisempaa.

Huhtikuun 3. ja 10. päivä alkavat viikot: Kuukausiennusteen kartoilla ei juurikaan signaaleja

Huhtikuun puolelle mentäessä sään ennustettavuus heikkenee jo selvästi. Kuukausiennusteen kartoilla ei ole enää juurikaan signaaleja Suomeen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Huhtikuun 3. päivä alkavalla viikolla sekä viikon keskilämpötilat että viikon sademäärät ovat kuukausiennusteen mukaan lähellä ajankohdan tavanomaisia arvoja, mahdollisesti paikoin kuitenkin hieman kylmän ja sateisen puolella. Huhtikuun 10. päivä alkavalla viikolla ennuste on jo hyvin epävarma, eikä merkittävää poikkeamaa ole sademäärässä eikä lämpötilassa Suomeen, Anna Latvala toteaa.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Termisen kevään keskimääräinen alkamispäivä tilastoissa 1991–2020.
Termisen kevään keskimääräinen alkamispäivä tilastoissa 1991–2020. Kuva: Foreca

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Kevään ja alkukesän pitkä ennuste julki! Tältä näyttää huhti–kesäkuun jakso

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 21.3.2023 klo 15.26

Suomi-Trivia

Lämpimin paikka 21.3.
+6,1 °C
 
Sateisin paikka 21.3.
3,0 mm
 
Kylmin paikka 21.3.
-29,6 °C
 
 
Viime viikon lämpimin paikka
+7,0 °C
19.3.
Viime viikon sateisin paikka
38,2 mm
 
Viime viikon kylmin paikka
-32,2 °C
13.3.
 
Viime kuun lämpimin paikka
+9,1 °C
13.2.
Viime kuun sateisin paikka
67,0 mm
 
Viime kuun kylmin paikka
-33,4 °C
22.2.

Päivitetty 22.03. 08.40

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa