Paikanna

  Siitepölytiedote

  Tilanne 24.5.

  Siitepölytilanne 24.5.

  Ennuste 25.5.–29.5.

  Siitepölyennuste 25.5.–29.5.
  Siitepölykartan selite

  Siitepölytilanne 2022

  Turun yliopiston siitepölytiedote 24.05.2022
  Tilanne
  Koivun kukinta heikenee maan eteläosissa ja jatkuu maan keskiosissa. Kukinta on alkanut Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Koivun siitepölyä kulkeutuu ilmavirtojen mukana koko maahan. Heinät kukkivat maan lounaisosissa ja Uudellamaalla. Koivun siitepölymäärät ovat pääosin runsaita maan eteläosista Etelä-Lappiin ulottuvalla alueella. Keski- ja Pohjois-Lapissa määrät ovat kohtalaisia. Heinien siitepölymäärät ilmassa ovat erittäin vähäisiä.
  Ennuste
  Koivun kukinta heikkenee maan etelä- ja keskiosissa ja jatkuu Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Koivun kukinta alkaa Etelä-Lapissa lämpimillä kasvupaikoilla. Koivun siitepölyä kulkeutuu ilmavirtojen mukana koko maahan. Heinien kukinta voimistuu maan lounaisosissa ja Uudellamaalla ja alkaa lämpimillä kasvupaikoilla muualla maan eteläosissa. Koivun siitepölymäärien odotetaan pysyvän enimmäkseen runsaina koko maassa Lappia lukuun ottamatta. Etelä-Lapissa määrät vaihtelevat kohtalaisista runsaisiin ja ovat Keski- ja Etelä-Lapissa enimmäkseen kohtalaisia. Heinien siitepölymäärät ilmassa vaihtelevat erittäin vähäisistä vähäisiin heinien kukinta-alueella. Sade laskee ilman siitepölymääriä.

  Siitepölykausi

  Jopa miljoona suomalaista kärsii siitepölyallergiasta ja siitepölykauden mukana tuomista oireista. Siitepölykausi kestää noin puoli vuotta, yleensä helmi-maaliskuusta aina syyskuulle asti. Pohjois-Lapissa siitepölykausi alkaa kunkin lajin osalta tavanomaisesti muutaman viikon myöhemmin kuin eteläisimmässä Suomessa.

  Pähkinäpensaan siitepölyä ilmassa toisinaan jo helmikuusta lähtien

  Lauhoina vuosina siitepölykausi voi alkaa eteläisessä Suomessa pähkinäpensaan siitepölyn kaukokulkeumien vuoksi jo helmikuussa, mutta siitä kärsivien osalta pahin tilanne koittaa yleensä maaliskuun ja huhtikuun aikana.

  Lepän siitepölykausi voimakkaimmillaan huhtikuussa

  Lepän aiheuttamat allergiaoireet koetaan voimakkaimmin huhtikuun aikana, joskin ajoittain lepän siitepölyä tavataan jo helmi-maaliskuun vaihteesta aina toukokuun puoliväliin asti.

  Koivun siitepölykausi on pahimmillaan toukokuussa

  Koivun siitepölykausi alkaa kautta maan huhtikuun puolivälistä ja on voimakkaimmillaan toukokuun alkupuoliskolla. Etenkin Pohjois-Suomessa koivun siitepölyä tavataan usein vielä myös kesäkuussa ja ajoittain jopa heinäkuun alussa.

  Heinänuhasta kärsitään erityisesti heinäkuussa

  Heinän aiheuttaman allergian osalta vaikeimmat ajat ovat heinäkuussa kautta Suomen, mutta eteläisimmässä Suomessa sitä tavataan usein jo kesäkuun puolivälissä, ja sitä voi esiintyä ajoittain jo toukokuun lopulta elokuun puoliväliin saakka.

  Pujon siitepölyn esiintyvyys on voimakkainta heinä-elokuun vaihteessa

  Pujon siitepölytilanne on pahimmillaan heinä-elokuun vaihteessa kautta maan. Siitepölyä voi esiintyä ajoittain aina heinäkuun alkupuolelta elokuun loppuun asti. Pohjois-Suomessa pujon siitepölykausi on kuitenkin paljon lyhyempi, ja pohjoisimmassa Lapissa sitä ei tavanomaisesti esiinny lainkaan.

  Lue seuraavaksi: Miljoona suomalaista oirehtii siitepölystä

  Viimeksi katsomasi paikat

  Suomi-Trivia

  Lämpimin paikka 23.5.
  +21,7 °C
   
  Sateisin paikka 23.5.
  2,1 mm
   
  Kylmin paikka 23.5.
  -2,5 °C
   
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +21,1 °C
  19.5.
  Viime viikon sateisin paikka
  15,9 mm
   
  Viime viikon kylmin paikka
  Kilpisjärvi Saana
  -7,4 °C
  17.5.
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +18,2 °C
  20.4.
  Viime kuun sateisin paikka
  76,6 mm
   
  Viime kuun kylmin paikka
  -24,0 °C
  5.4.

  Päivitetty 24.05. 10.27

  Kuukausiennuste

  Kuukausiennuste: Uusi kuukausiennuste: ”Tällä hetkellä näyttää, että toukokuu jää helteettömäksi” – mitä tapahtuu kesäkuussa?

  Uusi kuukausiennuste: ”Tällä hetkellä näyttää, että toukokuu jää helteettömäksi” – mitä tapahtuu kesäkuussa?

  Viime vuonna toukokuussa oli viisi hellepäivää.

  Julkaistu 20.5.

  Foreca YouTubessa