Paikanna

  Kuukausiennuste

  Marraskuu jatkuu keskimääräistä kylmempänä

  Keskimääräistä kylmempi sää jatkuu Suomessa ja kuluvalla viikolla päivälämpötilat pysyvät laajalti pakkasen puolella.

  Eteläisimmässä osassa maata ollaan päivisin pitkälti nollan vaiheilla ja öisin muutaman asteen pakkasen puolella. Pohjoisessa runsaanpuoleinen pilvisyys pitää suurempaa lämpötilan vuorokausivaihtelua kurissa ja monin paikoin lämpötila pysyy kellon ympäri -5…-15 asteen haarukassa, mutta pilvipeitteen päästessä rakoamaan pakkanen voi kiristyä kovaksikin.

  Loppuviikolla matalapaine ajautuu lähemmäksi Suomea ja tuo mahdollisesti mukanaan hieman lauhempaa säätä.  Matalapaineen kulkiessa maan ylitse päivä voi etelän osalta lämmetä muutaman asteen plussan puolelle ja maan keskivaiheillakin sää lauhtua nollan vaiheille. Jos matalapaine kulkeekin Suomen eteläpuolelta ohi, pakkaspäivät jatkuvat.

  Itä-Euroopassa tuo matalapaineiden ajoittain kohti pohjoista kuljettaman, lämpimän ilman vaikutus on havaittavissa ja viikko onkin siellä tavanomaista lämpimämpi. Vastapainona kohti etelää kurkottava, pohjoisen kylmempi ilma viilentää säätä läntisessä Euroopassa.

  Myös ensi viikolla Eurooppa jakautuu tavanomaista kylmempään Länsi- ja Pohjois-Eurooppaan sekä lämpimämpään Itä-Eurooppaan. Tämän hetken ennusteen mukaan Suomen jäädessä kylmän ilmamassan vaikutuksen alaiseksi, odotettavissa on lisää pakkaspäiviä koko maahan.

  Marraskuun lopussa kuukausiennuste vilauttaa hieman lämpimämpää signaalia. Sekä Suomessa että muualla Pohjois-Euroopassa marraskuun viimeisten viikkojen lämpöolot voivat tasoittua vähitellen lähemmäksi tavanomaisempaa.

  Keskimäärin ylimmät päivälämpötilat ovat loka-marraskuun vaihteessa etelässä +4…+6 °C, maan keskiosassa +2…+4 °C ja pohjoisessa -4…+2 °C. Marras-joulukuun vaihteessa päivän ylimmät lämpötilat ovat etelässä ja länsirannikolla keskimäärin 0…+2 °C, maan keskiosassa -4…0 °C ja pohjoisessa -4…-8 °C.

  Lunta, räntää ja vettä

  Alkuviikolla kylmä ja poutainen sää jatkuu, mutta viikon edetessä epävakaisen sään todennäköisyys kasvaa. Loppuviikon mahdolliset sateet ovat kuitenkin jäämässä vähäisiksi ajankohdalle tavanomaisiin sademääriin määriin verrattaessa. Tämän hetken ennusteissa pohjoisen sateet tulevat lumena, mutta etelämpänä todennäköisimmin vetenä ja räntänä. Jos sateet siirtyvät tulevissa ennusteissa etelämmäksi, etelän sateet vaihtuvat myös kohti lumisempaa olomuotoa.

  Ensi viikon alkupuolella sää on yhä epävakaa. Etelän ja idän suunnalla sateet voivat olla keskimääräistä runsaammat, mutta pohjoisessa sateet jäänevät vähäisemmiksi. Viikon aikana korkeapaineen alue on mahdollisesti voimistumassa ja liikkumassa Suomen sekä muun Pohjois-Euroopan yli tuoden ainakin hetkellisesti poutaisempaa säätä.

  Loppukuussa kuukausiennuste enteilee korkeapaineen voimistuvan Venäjän yllä ja kuivemman idän- tai kaakonpuoleisen ilmavirtauksen voimistuvan Suomessa.

  Päivitetty 6.11. 09.12

  Suomi-Trivia

  Lämpimin paikka 10.11.
  +9,1 °C
   
  Sateisin paikka 10.11.
  18,1 mm
   
  Kylmin paikka 10.11.
  -30,9 °C
   
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +9,2 °C
  9.11.
  Viime viikon sateisin paikka
  30,0 mm
   
  Viime viikon kylmin paikka
  -30,9 °C
  10.11.
   
  Viime kuun sateisin paikka
  Hanko, Tvärminne
  137,4 mm
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +13,2 °C
  1.10.
  Viime kuun kylmin paikka
  Inari, Kirakkajärvi
  -24,5 °C
  31.10.

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa