Paikanna

  Siitepölytiedote

  Tilanne 27.5.

  Siitepölytilanne 27.5.

  Ennuste 28.5.–1.6.

  Siitepölyennuste 28.5.–1.6.
  Siitepölykartan selite

  Siitepölytilanne 2022

  Turun yliopiston siitepölytiedote 27.05.2022
  Tilanne
  Koivun kukinta on pääosin päättynyt maan lounaisosissa ja heikkenee muualla maan eteläosissa. Kukinta jatkuu maan keskiosissa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa ja on alkanut Etelä-Lapissa. Koivun siitepölyä kulkeutuu ilmavirtojen mukana koko maahan. Heinät kukkivat maan lounaisosissa ja Uudellamaalla. Koivun siitepölymäärät vaihtelevat maan eteläosissa kohtalaisista runsaisiin, ja ovat pääosin runsaita maan keskiosista Keski-Lappiin ulottuvalla alueella. Pohjois-Lapissa määrät vaihtelevat vähäisistä kohtalaisiin. Heinien siitepölymäärät ilmassa ovat vähäisiä. Sade laskee ilman siitepölymääriä.
  Ennuste
  Koivun kukinta heikkenee maan etelä- ja keskiosissa, lukuun ottamatta maan lounaisosia ja Uuttamaata, missä kukinta on pääosin päättynyt. Kukinta jatkuu Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Etelä-Lapissa. Koivun kukinta alkaa Keski-Lapissa lämpimillä kasvupaikoilla. Koivun siitepölyä kulkeutuu ilmavirtojen mukana koko maahan. Heinien kukinta voimistuu maan lounaisosissa ja Uudellamaalla ja alkaa lämpimillä kasvupaikoilla muualla maan eteläosissa. Koivun siitepölymäärien odotetaan vaihtelevan kohtalaisista runsaisiin maan eteläosissa, ja pysyvän enimmäkseen runsaina maan keskiosista Keski-Lappiin ulottuvalla alueella. Pohjois-Lapissa määrät vaihtelevat vähäisistä kohtalaisiin. Heinien siitepölymäärät ilmassa ovat pääosin vähäisiä heinien kukinta-alueella.

  Siitepölykausi

  Jopa miljoona suomalaista kärsii siitepölyallergiasta ja siitepölykauden mukana tuomista oireista. Siitepölykausi kestää noin puoli vuotta, yleensä helmi-maaliskuusta aina syyskuulle asti. Pohjois-Lapissa siitepölykausi alkaa kunkin lajin osalta tavanomaisesti muutaman viikon myöhemmin kuin eteläisimmässä Suomessa.

  Pähkinäpensaan siitepölyä ilmassa toisinaan jo helmikuusta lähtien

  Lauhoina vuosina siitepölykausi voi alkaa eteläisessä Suomessa pähkinäpensaan siitepölyn kaukokulkeumien vuoksi jo helmikuussa, mutta siitä kärsivien osalta pahin tilanne koittaa yleensä maaliskuun ja huhtikuun aikana.

  Lepän siitepölykausi voimakkaimmillaan huhtikuussa

  Lepän aiheuttamat allergiaoireet koetaan voimakkaimmin huhtikuun aikana, joskin ajoittain lepän siitepölyä tavataan jo helmi-maaliskuun vaihteesta aina toukokuun puoliväliin asti.

  Koivun siitepölykausi on pahimmillaan toukokuussa

  Koivun siitepölykausi alkaa kautta maan huhtikuun puolivälistä ja on voimakkaimmillaan toukokuun alkupuoliskolla. Etenkin Pohjois-Suomessa koivun siitepölyä tavataan usein vielä myös kesäkuussa ja ajoittain jopa heinäkuun alussa.

  Heinänuhasta kärsitään erityisesti heinäkuussa

  Heinän aiheuttaman allergian osalta vaikeimmat ajat ovat heinäkuussa kautta Suomen, mutta eteläisimmässä Suomessa sitä tavataan usein jo kesäkuun puolivälissä, ja sitä voi esiintyä ajoittain jo toukokuun lopulta elokuun puoliväliin saakka.

  Pujon siitepölyn esiintyvyys on voimakkainta heinä-elokuun vaihteessa

  Pujon siitepölytilanne on pahimmillaan heinä-elokuun vaihteessa kautta maan. Siitepölyä voi esiintyä ajoittain aina heinäkuun alkupuolelta elokuun loppuun asti. Pohjois-Suomessa pujon siitepölykausi on kuitenkin paljon lyhyempi, ja pohjoisimmassa Lapissa sitä ei tavanomaisesti esiinny lainkaan.

  Lue seuraavaksi: Miljoona suomalaista oirehtii siitepölystä

  Viimeksi katsomasi paikat

  Suomi-Trivia

  Lämpimin paikka 27.5.
  +18,3 °C
   
  Sateisin paikka 27.5.
  17,9 mm
   
  Kylmin paikka 27.5.
  -0,8 °C
   
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +21,1 °C
  19.5.
  Viime viikon sateisin paikka
  15,9 mm
   
  Viime viikon kylmin paikka
  Kilpisjärvi Saana
  -7,4 °C
  17.5.
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +18,2 °C
  20.4.
  Viime kuun sateisin paikka
  76,6 mm
   
  Viime kuun kylmin paikka
  -24,0 °C
  5.4.

  Päivitetty 28.05. 10.26

  Kuukausiennuste

  Kuukausiennuste: Kuukausiennusteen alku märkä: Viileä ilmamassa vaanii edelleen – merkittävä muutos mahdollinen juhannusviikolla

  Kuukausiennusteen alku märkä: Viileä ilmamassa vaanii edelleen – merkittävä muutos mahdollinen juhannusviikolla

  Toukokuu loppuu ja kesäkuu alkaa yleisilmeeltään melko sateisessa säässä.

  Julkaistu 27.5.

  Foreca YouTubessa