Uusi kuukausiennuste: Alkuun hurja helleaalto – katso juhannusviikolle yltävä ennuste!
Nämä kaikki sääennätykset voivat rikkoutua toukokuussa:
Viikon sää: Aurinkoa ja hellettä, paikoin myös ukkoskuuroja – maastopalojen vaara jopa erittäin suuri 
Kesä–elokuun pitkä ennuste julki: ”Lämpimältä näyttää, mutta…”
Mainos latautuu…
Uusi kuukausiennuste: Alkuun hurja helleaalto – katso juhannusviikolle yltävä ennuste!
Nämä kaikki sääennätykset voivat rikkoutua toukokuussa:
Viikon sää: Aurinkoa ja hellettä, paikoin myös ukkoskuuroja – maastopalojen vaara jopa erittäin suuri 
Kesä–elokuun pitkä ennuste julki: ”Lämpimältä näyttää, mutta…”

Siitepölytiedote

Tilanne 27.5.

Siitepölytilanne 27.5.

Ennuste 28.5.–31.5.

Siitepölyennuste 28.5.–31.5.
Siitepölykartan selite

Siitepölytilanne 2024

Turun yliopiston siitepölytiedote 27.05.2024
Tilanne
Koivu kukkii maan keskiosista Keski-Lappiin ulottuvalla alueella. Kukinta on alkanut myös osissa Pohjois-Lappia. Maan keskiosissa kukinta lähestyy jo loppuaan. Kukinnan huippu on ohitettu Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Koivun siitepölyä kulkeutuu koko maahan. Heinien kukinta jatkuu maan etelä- ja keskiosissa. Lepän kukinta on päättynyt Keski-Lapissa ja jatkuu heikkona Pohjois-Lapissa. Koivun siitepölymäärät ovat pääosin vähäisiä maan eteläosissa. Maan keskiosissa siitepölymäärät ovat enimmäkseen kohtalaisia. Maan pohjoisosissa koivun siitepölyä on ilmassa runsaasti lukuun ottamatta pohjoisinta Lappia, jossa siitepölymäärät ovat kohtalaisia. Heinien siitepölymäärät vaihtelevat vähäisistä kohtalaisiin maan eteläosissa. Maan keskiosissa heinien siitepölyä on ilmassa vähän. Lepän siitepölyä on ilmassa vähän Pohjois-Lapissa. Havupuut kukkivat maan etelä- ja keskiosissa. Niiden kukinnan odotetaan alkavan Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa noin viikon sisällä. Runsaana esiintyvä havupuiden siitepöly näkyy keltaisena kerroksena pinnoilla, mutta aiheuttaa allergiaoireita vain harvoille. Sade laskee hetkellisesti ilman siitepölymääriä.
Ennuste
Koivun kukinta päättyy maan keskiosissa. Kukinta heikkenee Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa ja jatkuu Etelä- ja Keski-Lapissa. Kukinta voimistuu Pohjois-Lapissa. Koivun siitepölyä kulkeutuu kukinta-alueen ulkopuolelle maan etelä- ja keskiosiin. Heinien kukinta jatkuu maan etelä- ja keskiosissa, ja kukinnan odotetaan alkavan Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa viikon sisällä. Lepän kukinta jatkuu heikkona Pohjois-Lapissa. Koivun siitepölymäärät vaihtelevat vähäisistä kohtalaisiin maan etelä- ja keskiosissa. Maan pohjoisosissa koivun siitepölyä on ilmassa runsaasti. Heinien siitepölymäärät ovat pääosin kohtalaisia maan etelä- ja keskiosissa, mutta määrät voivat paikoittain nousta runsaiksi. Lepän siitepölyä on ilmassa vähän Pohjois-Lapissa. Sade laskee ilman siitepölymääriä.

Siitepölykausi

Jopa miljoona suomalaista kärsii siitepölyallergiasta ja siitepölykauden mukana tuomista oireista. Siitepölykausi kestää noin puoli vuotta, yleensä helmi-maaliskuusta aina syyskuulle asti. Pohjois-Lapissa siitepölykausi alkaa kunkin lajin osalta tavanomaisesti muutaman viikon myöhemmin kuin eteläisimmässä Suomessa.

Pähkinäpensaan siitepölyä ilmassa toisinaan jo helmikuusta lähtien

Lauhoina vuosina siitepölykausi voi alkaa eteläisessä Suomessa pähkinäpensaan siitepölyn kaukokulkeumien vuoksi jo helmikuussa, mutta siitä kärsivien osalta pahin tilanne koittaa yleensä maaliskuun ja huhtikuun aikana.

Lepän siitepölykausi voimakkaimmillaan huhtikuussa

Lepän aiheuttamat allergiaoireet koetaan voimakkaimmin huhtikuun aikana, joskin ajoittain lepän siitepölyä tavataan jo helmi-maaliskuun vaihteesta aina toukokuun puoliväliin asti.

Koivun siitepölykausi on pahimmillaan toukokuussa

Koivun siitepölykausi alkaa kautta maan huhtikuun puolivälistä ja on voimakkaimmillaan toukokuun alkupuoliskolla. Etenkin Pohjois-Suomessa koivun siitepölyä tavataan usein vielä myös kesäkuussa ja ajoittain jopa heinäkuun alussa.

Heinänuhasta kärsitään erityisesti heinäkuussa

Heinän aiheuttaman allergian osalta vaikeimmat ajat ovat heinäkuussa kautta Suomen, mutta eteläisimmässä Suomessa sitä tavataan usein jo kesäkuun puolivälissä, ja sitä voi esiintyä ajoittain jo toukokuun lopulta elokuun puoliväliin saakka.

Pujon siitepölyn esiintyvyys on voimakkainta heinä-elokuun vaihteessa

Pujon siitepölytilanne on pahimmillaan heinä-elokuun vaihteessa kautta maan. Siitepölyä voi esiintyä ajoittain aina heinäkuun alkupuolelta elokuun loppuun asti. Pohjois-Suomessa pujon siitepölykausi on kuitenkin paljon lyhyempi, ja pohjoisimmassa Lapissa sitä ei tavanomaisesti esiinny lainkaan.

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Suomi-Trivia

Sateisin paikka 26.5.
30,3 mm
 
Lämpimin paikka 26.5.
+27,8 °C
 
Kylmin paikka 26.5.
-3,6 °C
 
 
Viime viikon sateisin paikka
42,0 mm
 
Viime viikon lämpimin paikka
+28,8 °C
25.5.
Viime viikon kylmin paikka
Kilpisjärvi Saana
-8,3 °C
21.5.
 
Viime kuun lämpimin paikka
+20,8 °C
29.4.
Viime kuun sateisin paikka
96,4 mm
 
Viime kuun kylmin paikka
-34,3 °C
3.4.

Päivitetty 27.05. 10.02

Kuukausiennuste

Kuukausiennuste: Uusi kuukausiennuste: Alkuun hurja helleaalto – katso juhannusviikolle yltävä ennuste!

Uusi kuukausiennuste: Alkuun hurja helleaalto – katso juhannusviikolle yltävä ennuste!

Tällä viikolla on laajalti aurinkoista, mutta paikoin tulee sade- ja ukkoskuuroja.

Julkaistu 27.5.

Foreca YouTubessa