Paikanna

  Kuukausiennuste

  Kuukausiennuste: Miltä näyttää helmikuun sää?

  Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen kuukausiennuste näyttää tammikuun viimeiselle viikolle osaan maata tavanomaista lämpimämpää säätä. Helmikuun alkupuoliskolle ennuste ennakoi tavanomaista kylmempää. Ennuste on kuitenkin vaihdellut viime aikoina.

  Kuukausiennusteen mukaan tammikuun viimeisen viikon keskilämpötila on laajalti etelässä, idässä ja Kainuussa 2–5 astetta keskimääräistä lämpimämpi, Pohjois-Karjalassa jopa kuusi astetta tavanomaista lämpimämpi. Lounais-Suomesta lännen kautta Etelä-Lappiin ennakoidaan tälle viikolle keskimääräisen tienoilla olevia lämpötiloja, muualle Lappiin laajalti 1–3 astetta tavanomaista kylmempää.

  Venäjän yllä on tämän viikon kuukausiennusteessa laaja, selvästi tavanomaista lämpimämmän sään alue, joka on seurausta yli kulkevasta lauhemman ilman alueesta. Lauhan ilman vaikutukset ulottuvat myös Suomeen asti. Viikon takaisessa ennusteessa tuo alue jäi kauemmas Suomesta.

  – Euroopan itäpuolelle on päässyt virtaamaan lauhaa ilmaa etelämpää. Suomessakin lauhan alkuviikon takia koko viikosta on muodostumassa keskimääräistä lämpimämpi osassa maata, samoin itäisessä Euroopassa. Sateita pääsee kuluvalla viikolla Suomeen keskimääräistä enemmän – sekä hieman suorempaa reittiä Atlantilta päin että koukaten etelämpää Keski- ja Itä-Euroopan yltä, toteaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.

  Tämän hetken ennusteen mukaan näyttää siltä, että pakkaslukemat olisivat palaamassa koko Suomeen viikon edetessä.

  Osa matalapaineista pääsee ohjautumaan Pohjois-Euroopan lisäksi myös kohti Euroopan keskiosaa. Sää on tammikuun viimeisellä viikolla Euroopassa laajalti matalapainevoittoista ja tavanomaista sateisempaa. Välimeren rannikolla sateita tulee paikoin keskimääräistä vähemmän.

  Matalapaineiden vaikutuksesta kylmempää ilmaa pääsee virtaamaan viikon mittaan Pohjois-Eurooppaan sekä Euroopan keskivaiheille ja länsiosaan. Etelä-Euroopan ja osin Länsi-Euroopankin yli on kuitenkin viikon aikana kulkemassa lämpimän ilman kieleke. Viikko on eteläisessä osassa Eurooppaa keskimääräistä lämpimämpi.

  Helmikuun ennusteessa keskimääräistä kylmempää Suomeen

  Helmikuun kolmeksi ensimmäiseksi viikoksi kuukausiennuste näyttää Suomeen sinisen sävyjä eli merkkejä tavanomaista kylmemmästä säästä. Ennuste voi kuitenkin vielä elää.

  – Nuo tulevat viikot ovat arvaamattomia, vaikka Suomea sävyttää ennusteessa sininen väri. Lauhan ilman alue ei ole kaukana, joten matalapaineiden voimakkuuksissa ja reiteissä ei tarvitse tapahtua isojakaan muutoksia, että jokin niistä pääsee kiskomaan taas lauhempaa ilmaa pohjoiseen, Jenna Salminen toteaa.

  Normaaliin tapaan vaihtelut viikkojen sisällä voivat jatkossakin olla suuria.

  – Tämän hetken ennusteen mukaan pakkaslukemat ovat kuitenkin todennäköisimpiä tammikuun lopun ja helmikuun alun mittaan, samoin kuin sateissa luminen olomuoto. Helmikuun puolella on kuitenkin kuluneen tammikuun tapaan mahdollisuus plusasteiden paluuseen etelässä ja maan keskivaiheillakin. Plusasteiden mahdollisuuden myötä vesisateidenkin mahdollisuus on olemassa, pohtii Jenna Salminen.

  Helmikuun 1. päivä alkavalle viikolle kuukausiennuste näyttää Suomeen laajalti 1–3 astetta keskimääräistä kylmempää. Suurin poikkeama on Lapissa, missä on paikoin 3–3,5 astetta tavanomaista kylmempää. Etelärannikolla ennuste on meteorologin mukaan epävarmempi, poikkeama on noin yksi aste tavanomaista kylmempään suuntaan.

  Suomeen kuukausiennuste antaa arvion tavanomaisista tai keskimääräistä vähäisemmistä sademääristä.

  Muun Euroopan osalta näyttää, että 1. helmikuuta alkavalla viikolla Pohjois-Euroopassa on tavanomaista kylmempää, eteläisessä Euroopassa puolestaan laajalti keskimääräistä lämpimämpää. Länsi-Eurooppaan odotetaan normaalia enemmän sateita. Norjan rannikolla sateet jäävät mahdollisesti tavanomaista vähäisemmiksi.

  Miten edetään kohti talvilomia?

  Kuukausiennusteen epävarmuus kasvaa 8. helmikuuta alkavalla viikolla. Suomeen ennuste näyttää hieman keskimääräistä kylmempää viikkoa. Sademäärät näyttävät melko tavanomaisilta.

  Myös muualla Euroopassa signaalit ovat jo tässä kohtaa heikkoja, Pohjois-Euroopassa on mahdollisuus tavanomaista kylmemmälle säälle. Euroopan länsipuoliskolla näkyy paikoin pieniä merkkejä keskimääräistä vähäsateisemmasta viikosta, itäpuoliskolla puolestaan keskimääräistä sateisemmasta viikosta.

  Helmikuun 15. päivä alkavalla viikolla kuukausiennuste on edelleen jonkin verran tavanomaista kylmemmän viikon kannalla Suomen osalta.

  Päivitetty 26.1. 16.21

  Suomi-Trivia

  Sateisin paikka 25.1.
  10,0 mm
   
  Lämpimin paikka 25.1.
  +3,1 °C
   
  Kylmin paikka 25.1.
  -29,1 °C
   
   
  Viime viikon sateisin paikka
  55,4 mm
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +5,0 °C
  12.1.
  Viime viikon kylmin paikka
  -39,4 °C
  13.1.
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +8,5 °C
  6.12.
  Viime kuun sateisin paikka
  105,4 mm
   
  Viime kuun kylmin paikka
  -41,1 °C
  27.12.

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa