Paikanna

  Kuukausiennuste

  Kuukausiennuste: Kylmä alku joulukuulle

  Sää jatkuu 29. marraskuuta alkaneella viikolla talvisena. Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n uudessa kuukausiennusteessa matalapainesää vaikuttaa suuressa osassa Eurooppaa ja lumisateita tulee paikoin eteläisessä Euroopassa asti.

  Suomessa marras–joulukuun vaihteen viikolla sää on kuukausiennusteen mukaan 5–10 astetta keskimääräistä kylmempi. Suomen itäpuolella olevaan matalapaineeseen liittyvä lumisadealue liikkuu tiistaina maan itäosassa kohti pohjoista, ja keskiviikkona lumisateet painottuvat Pohjois-Suomeen. Viikon sademäärä jää lännessä ja monin paikoin pohjoisessakin tavallista pienemmäksi, mutta idässä ollaan keskiarvon tuntumassa tiistain lumisateiden ansiosta.

  Lämpötila on pakkasen puolella lähes koko maassa, mutta voi nousta nollan tuntumaan lounaissaaristossa. Lämpötila on päivisin yleisesti maan eteläosassa 5–10 ja keskiosassa 5–15 pakkasasteessa. Pohjoisessa vaihtelee viikon kuluessa paikoin noin -5 asteesta alle -20 asteeseen. Öisin voi ajoittain olla kireää pakkasta etelää myöten.

  Kireän pakkasen raja on etelässä -15, maan keskiosassa -20 ja pohjoisosassa -25 astetta.

  Viikon lopulla Suomeen on vahvistumassa korkeapaine, jolloin pohjoisessa voi olla jälleen 30 pakkasastetta.

  Tavallinen marras–joulukuun vaihteen vuorokauden ylin lämpötila on tilastoissa maan etelä- ja länsiosassa enimmäkseen 0–4 plusastetta, idässä -2 ja +2 asteen välillä. Pohjoisessa vaihtelee Perämeren rannikkoseudun nollan vaiheilta Pohjois-Lapin 2–6 pakkasasteeseen. Yöllä on tavallisesti pakkasta lounaissaaristoa lukuun ottamatta, eteläisen Suomen 0–4 pakkasasteesta Lapin 6–14 pakkasasteeseen.

  Skandinaviassa kuun vaihteen viikko on enimmäkseen 5–10 astetta keskimääräistä kylmempi, ja laajemmin Euroopassa poikkeama on 0–4 astetta kylmän suuntaan. Sää on Euroopassa monin paikoin sateinen ja osa sateesta tulee Välimeren seudulla asti lumena, etenkin vuoristossa. Mustanmeren ympäristössä ja osassa Länsi-Venäjää viikon keskilämpötila on tavallista korkeampi, Venäjällä paikoin jopa yli 5 astetta keskiarvon yläpuolella.

  Joulukuun toisella viikolla tilanne pysyy samankaltaisena, ja Euroopassa vallitsee matalapainesää. Fennoskandiassa ilmanpaine on tavallista korkeampi, sillä edeltävän viikon lopulla muodostunut korkeapaine pysyy vielä alueella. Todennäköisesti se kuitenkin väistyy jo viikon aikana Suomesta. Korkeapaineen ansiosta sää jäänee Suomessa tavallista kuivemmaksi, mutta Euroopan länsi- ja eteläosassa on laajalti sateista.

  Viikon 6.–12. joulukuuta keskilämpötila on Suomessa 5–8 astetta keskimääräistä kylmempi. Laajemmin Pohjois-Euroopassa on 4–9 astetta ja Keski-Euroopassa 0–4 astetta kylmempää.

  Joulukuun puolivälissä kylmin sää alkaa väistyä

  Joulukuun puolenvälin tienoilla kylmä sää alkaa tämän kuukausiennusteen mukaan hellittää. Keski-Eurooppaan voi olla vähitellen muodostumassa korkeapaineen alue, joka toteutuessaan sysäisi matalapaineet pohjoisemmalle reitille. Se aiheuttaisi Suomessa ja Skandinaviassa ainakin ajoittain lauhan lounaisen tai läntisen ilmavirtauksen. Ennusteen epävarmuus kuitenkin jo kasvaa.

  Suomessa viikon keskilämpötila on lähellä tavanomaista tai Pohjois-Suomessa mahdollisesti jopa vähän lämpimän puolella. Sademäärä on vuodenaikaan nähden tavanomainen.

  Jouluviikolla 20.-26.12. tilanne ei paljon muutu. Keski-Euroopassa vallitsee mahdollisesti korkeapaine ja samalla alueella sademääräkin jää tavallista pienemmäksi.

  Suomessa lämpötila on jouluviikolla tavallinen tai hieman lämpimämpi. Sademäärässä ei ole selvää poikkeamaa suuntaan tai toiseen. Kuukausiennusteessa käsitellään kuitenkin koko viikon keskiarvoa, joten se ei ota kantaa yksittäisten päivien kuten jouluaaton säähän.

  Tavanomainen jouluaaton vuorokauden ylin lämpötila on tilastoissa maan etelä- ja lounaisosassa sekä länsirannikolla laajalti 0–2 plusastetta, lounaissaaristossa vähän korkeampi. Maan keskiosassa on enimmäkseen 0–4 ja pohjoisosassa 2–6 pakkasastetta. Yöllä jouluna on tyypillisesti koko Manner-Suomessa ja laajalti myös saaristossa pakkasta.

  Päivitetty 30.11. 05.13

  Suomi-Trivia

  Sateisin paikka 29.11.
  8,0 mm
   
  Lämpimin paikka 29.11.
  0,9 °C
   
  Kylmin paikka 29.11.
  -31,8 °C
   
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +7,7 °C
  24.11.
  Viime viikon sateisin paikka
  28,0 mm
   
  Viime viikon kylmin paikka
  -34,0 °C
  28.11.
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +15,6 °C
  1.10.
  Viime kuun sateisin paikka
  197,9 mm
   
  Viime kuun kylmin paikka
  -21,3 °C
  24.10.

  Päivitetty 30.11. 08.04

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa