Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Pohjois-Amerikkaa piinaa nyt ilmiö, joka ei meteorologisesti olisi mahdollinen muualla: "Pakkaset kolkuttelevat tropiikkia"
  Blogi |

  Pohjois-Amerikkaa piinaa nyt ilmiö, joka ei meteorologisesti olisi mahdollinen muualla: "Pakkaset kolkuttelevat tropiikkia"

  Yhdysvalloissa koetaan alkuviikolla erittäin kylmää säätä. Lumisateita ja pakkasia on odotettavissa Meksikossa saakka Kanariansaaria, Egyptiä ja Dubaita vastaavilla leveysasteilla. Sitä vastoin Floridassa voidaan kokea voimakkaita ukkosmyräköitä ja tornadoja.
  Yhdysvalloissa koetaan alkuviikolla erittäin kylmää säätä. Lumisateita ja pakkasia on odotettavissa Meksikossa saakka Kanariansaaria, Egyptiä ja Dubaita vastaavilla leveysasteilla. Sitä vastoin Floridassa voidaan kokea voimakkaita ukkosmyräköitä ja tornadoja. Taustakuvat: Pixabay

  Pohjois-Amerikkaa ja Eurooppaa piinaa kylmin talvi vuosiin. Atlantin toisella puolella kylmyys on saavuttamassa uuden ulottuvuuden, kun lumisateet, jäätävät sateet ja pakkaset kolkuttelevat jo tropiikkia.

  Jouduin hieraisemaan silmiäni, kun katsoin aamulla säätilanteen kehittymistä Pohjois-Amerikan yllä. Kanadasta lähtöisin oleva jääkylmä ilmamassa on vaeltamassa hyvin eteläisille leveysasteille ja jopa Meksikon puolella leveysasteilla 25 °N koetaan pakkasia ja lumisateita.

  Tilanne ei olisi niin erikoinen, jos lumiset olosuhteet koskisivat vain Meksikon vuoristoalueita ja Yhdysvaltoja, mutta nyt talviset olosuhteet kolkuttelevat jo Köppenin ilmastoluokituksen mukaista tropiikin rajavyöhykettä Meksikon puolella.

  Tilanteen erikoisuutta voisi verrata siihen, että samoilla leveysasteilla Arabiemiraattien Dubaissa olisi lumipeite. Käytännössä tämä ei ole kuitenkaan mahdollista ja kerron kohta, miksi.

  Kylmän sään taustalla kolme tekijää

  Pohjois-Amerikassa koettavan kylmyyden taustalla on tällä hetkellä kolme tekijää:

  Kuluneen talven aikana polaaripyörre on ollut heikompi ja päässyt hajoamaan, minkä seurauksena länsivirtaukset ovat olleet selvästi viime talvea heikommat. Tämän ansiosta kylmää ilmaa on päässyt valumaan Euraasiaan, Eurooppaan ja laajalti myös Pohjois-Amerikkaan.

  Yhdysvaltojen Teksasissa mitataan parhaillaan kylmimpiä talvilämpötiloja 30 vuoteen. Suurkaupungissa Dallasissa on nyt liki 30 astetta kylmempää kuin tavallisesti tähän aikaan vuodesta – ja jopa kylmempää kuin osassa Alaskaa. Viikonloppuna Minnesotan osavaltiossa mitattiin jopa 50 astetta pakkasta.

  Pohjois-Amerikan talvisäätä muovaa myös käynnissä oleva La Niña -ilmiö, jonka myötä kylmänpurkuja koetaan tavanomaista useammin erityisesti Yhdysvaltojen pohjoisissa osavaltioissa ja Kanadassa.

  Voimakas pohjoisvirtaus levittää tällä hetkellä arktisen kylmää ilmamassaa kohti Meksikoa. Tilanne liittyy voimakkaaseen matalapaineeseen, jota ruokkii tällä hetkellä itäisten ja läntisten osavaltioiden välinen huima lämpötilaero.

  Kun Teksasin Houstonissa lämpötila on tänään maanantaina –10 astetta, kohoaa se Floridassa vastaavilla leveysasteilla suomalaisittain hellelukemille eli yli 25 asteen. Floridan osavaltiossa voi kehittyä myös vaarallisen voimakkaita ukkosmyräköitä ja jopa tornadoja.

  Ei mahdollista Euroopassa, poikkeuksellista Aasiassa

  Pohjois-Amerikka on siitä uniikki manner, että siellä voidaan kokea äärimmäisen suuria ja nopeita käänteitä lämpötiloissa. 30 asteen paahtava helle voi yhden yön aikana vaihtua lumipyryyn ja pakkaseen. Tämä ei käytännössä ole mahdollista juuri missään päin Eurooppaa ja olisi poikkeuksellista myös Aasiassa.

  Pohjois-Amerikka on valtava manner, joka kattaa monta eri ilmastovyöhykettä. Kanada yltää kauas napapiirin pohjoispuolelle – alueelle, jossa sijaitsee talvipallonpuoliskon hyytävin ilmamassa. Sopivassa sääasetelmassa voimakkailla pohjoistuulilla arktinen ilma voi matkata Pohjois-Kanadasta mantereen yli aina Meksikoon saakka, koska välissä ei ole lämpimiä merialueita. Arktinen ilma pysyy kylmänä mantereen yllä, kun taas sula meri lämmittäisi sitä.

  Euroopan pohjoispuolella oleva Jäämeri on puolestaan talviaikanakin sula ja se suojelee meitä jonkin verran pohjoisesta tulevilta arktisilta hyökkäyksiltä. Euroopassa kaikista kylmimmät ilmamassat voivat levitä mannerta pitkin vain koillisen tai idän suunnalta. Tällöin ilmavirtauksen pyyhkäisymatka mantereen yli on maksimaalinen, eivätkä sulat merialueet pääse lämmittämään ilmaa. Koillis- ja itävirtaukset ovat kuitenkin Euroopassa harvinaisempia kuin muut tuulen suunnat.

  Aasiassa toki kylmää ilmaa voisi periaatteessa valua Siperiasta Kiinan halki aina kohti Kaakkois-Aasian paratiisirantoja, mutta välissä olevat korkeat vuoret muokkaavat kuitenkin ilmavirtauksia. Näin ollen kylmimmät ilmat eivät ainakaan yhtä säännöllisesti pääse Aasiassa etenemään niin matalille leveysasteille kuin ne Pohjois-Amerikassa tekevät.

  Pohjoisen pallonpuoliskon eteläisimmät havainnot lumisateesta lähellä merenpinnan tasoa saattavat olla läheltä leveyspiiriä 20 °N, kun tarkastellaan alavaa maata, eikä vuoristoja. Esimerkiksi leveyspiirillä 22 °N sijaitseva Hong Kong on tiettävästi kokenut lumisadetta useampaankin otteeseen vuosikymmeniä sitten. Tammikuussa 2016 lämpötila laski Hong Kongin kukkuloilla pakkasen puolelle.

  Lunta on 1970-luvulla havaittu niinkin etelässä kuin Hong Kongissa.
  Lunta on 1970-luvulla havaittu niinkin etelässä kuin Hong Kongissa. Kuva: Pixabay

  Samoilla leveysasteilla sijaitseva Dubai ei kuitenkaan nykyilmastossa tule koskaan näkemään lumisadetta, sillä pohjoisesta saapuvalla kylmällä ilmamassalla olisi vastassaan lukuisia vuorijonoja ja hyvin lämmin Persianlahti.

  Lue seuraavaksi: Kylmä ei heti hellitä: “Pakkasta voi olla etelässäkin jopa 30 astetta” – talvilomien alkua uhkaa lumipyry! Katso ennuste

  Markus Mäntykannas

  Päivitetty 16.2. klo 11.22

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa