Paikanna

  Pohjoinen suursäätyyppi tuo arktista ilmaa

  Suursäätyypit
  Paukkupakkasia Lapissa talvella. Laaksoalueilla pakkanen paukkui 30-40 asteessa.
  Talvisin pohjoinen ilmavirtaus voi tuoda Suomeen kireitä pakkasia. Kuva: Foreca

  Pohjoinen suursäätyyppi tulee meille Jäämeren suunnalta ja tuo yleensä mukanaan kylmää ja kuivaa ilmaa.

  Pohjoisen suunnalta saapuvat tuulet harvoin tuovat mukanaan lämmintä säätä. Kesäpäivät jäävät yleensä pohjoisvirtauksessa melko pilvisiksi ja viileiksi, talvisin voi puolestaan esiintyä kireitäkin pakkasia.

  Kesäpäivät viileitä, hallakin mahdollista

  Pohjoinen suursäätyyppi tarkoittaa kesäisin suhteellisen viileää ja mahdollisesti pilvistäkin säätä. Pohjoisvirtauksen mukana kehittyy kesäisin herkästi pilvilauttoja erityisesti, jos tuulen suunta käy Vienanmereltä. Myös heikot sadekuurot ovat mahdollisia. Päivät jäävät viileiksi ja öisin saattaa jopa esiintyä hallaa varsinkin alkukesällä.

  Talvisin kireitä pakkasia

  Vastaavasti talvisin pohjoinen ilmavirtaus voi tuoda mukanaan arktisen kylmää ilmaa ja kireitäkin pakkasia, mikäli sää pääsee selkenemään. Lämpötilan ennustaminen on kylmässä säätilanteessa talvisin haasteellista, koska pilvisyydessä on suurta paikallista vaihtelua ja se vaikuttaa merkittävästi pakkasen kireyteen.

  Kylmä ilma ei pysty sitomaan itseensä suuria määriä kosteutta, joten pohjoisesta käyvät ilmavirtaukset ovat meillä usein kuivia ja sademäärät jäävät vähäisiksi. Poikkeuksiakin on, sillä esimerkiksi Lappiin voi levitä Jäämeren seudulta runsaita lumikuuroja kylmässä säätyypissä talvella. Sulan Jäämeren yllä voi syntyä sakeita lumikuuroja, jos sen yllä on arktisen kylmää ilmamassaa.

  Lue seuraavaksi: Eteläinen suursäätyyppi tuo lämpöä

  Päivitetty 11.2.2021 klo 10.56

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa