Mainos latautuu…

Nämä tekijät vaikeuttavat lämpötilan ennustamista

Sään ennustaminen
Sumupilvi Päijänteen yllä droonilla ikuistettuna
Sumupilvet laskevat lämpötilaa herkästi. Kuva: Markus Mäntykannas, Pulkkilanharju

Lämpötilaan vaikuttavat monet tekijät, kuten esimerkiksi auringonsäteilyn määrä ja sen tulokulma, pilvisyys, tuulisuus ja sateisuus. Korkeilla leveysasteilla runsas pilvisyys laskee lämpötilaa kesäisin, mutta pitää sen korkeampana talvisin.

Lämpötilaennuste on riippuvainen muista sääsuureista. Jos sää on esimerkiksi kesäaikana oletettua pilvisempää ja sateisempaa, jää lämpötilakin todennäköisesti ennustettua alhaisemmaksi. Samat elementit, jotka viilentävät kesäsäätämme, pelastavat meidät talvisin paukkupakkasilta.

Lue myös: Miten lämpötilamittauksia tehdään?

Pilvipeite suojelee paukkupakkasilta talvella – paikalliset erot hyvin suuria

Pilvisyys vaikuttaa voimakkaasti lämpötilaan, sillä se säätelee maan pinnalle pääsevän auringonsäteilyn määrää. Talviaikana auringonsäteily lankeaa meille niin matalasta kulmasta, ettei se juurikaan lämmitä: itse asiassa talvisin pilvet hidastavat maan pinnan säteilyjäähtymistä ja ehkäisevät paukkupakkaset.

Erityisen hankalaa on ennustaa talvisin lämpötiloja silloin, kun pilvisyyden alueellinen vaihtelu on suurta. Selkeillä alueilla pakkanen voi paukkua 30 asteessa, kun taas naapuripaikkakunnalla pienialaisen pilven alla voi olla yli 10 astetta lauhempaa. Tällaisten pienikokoisten mutta nopeasti säätä talvisin lauhduttavien pilvien ennustaminen on hankalaa.

Pilvet viilentävät kesäpäiviä, sumupilvet haastavat ennustettavuutta

Kesäkuukausina pilvet jarruttavat lämpötilan kohoamista maan pinnalla, sillä auringonsäteilyä saapuu vähemmän. Erityisesti paikalliset sadekuuropilvet voivat laskea tietyn paikkakunnan lämpötilaa hetkellisesti voimakkaastikin.

Syksyisin matalalla roikkuvat sumupilvet saattavat jättää lämpötilan ennustettua matalammaksi. Joskus sumujen hälveneminen voi viivästyä pitkälle iltapäivään, jolloin lämpötila ei ehdi kohota sumuverhon alla. Haastavaa onkin ennustaa, kuinka paksu sumupilvestä muodostuu ja mihin aikaan päivästä se hälvenee. Mitä pidempänä syksyä ollaan, sen kauemmin sumupilvi voi väijyä.

Myös kevät on luvattua sumujen aikaa erityisesti rantakaistaleella – kevätsumut viilentävät ilmaa ja saavat sään tuntumaan kalsealta. Kun kylmän tai jäisen meren yli virtaa hyvin lämmintä ilmaa, sumuja voi syntyä laajoille alueille.

Pakkanen paukkuu Lapin talvessa.
Pakkanen kiristyy nopeasti, jos pilvipeitettä ei ole. Kuva: Markus Mäntykannas, Pello

Sade lauhduttaa talvella

Sateen alkaminen talvella nostaa lämpötilaa varsinkin pakkasjakson päätteeksi, mutta kesäisin sade laskee lämpötilaa. Talvipakkaset lauhtuvat, kun päälle tulee pilvipeite ja lumisade. Yleensä voimakas lumipyry tuo mukanaan lauhempaa ilmaa ja nostaa lämpötilaa. Paksu pilvipeite estää maanpinnan säteilyjäähtymisen, joten lämpötila kohoaa.

Kesäsade on paikallista: lämpötilassa suuria alueellisia eroja

Kesäisin auringonsäteily ei pääse läpäisemään paksuja sadepilviä, joten maanpinnalla lämpötila laskee. Lämpötilan lasku sateen aikana johtuu myös eri ilmakerroksissa tapahtuvasta haihtumisjäähtymisestä: sadepisaroiden haihtuminen ilmaan sitoo lämpöä ja laskee ympäröivän ilman lämpötilaa. Tämän ilmiön johdosta lämpötila voi voimakkaalla sateella laskea useilla asteilla – toki myös kylmät sadepisarat itsessään laskevat lämpötilaa, sillä ne ovat alunperin olleet joko lunta tai jääkiteitä ja ovat sulaneet pudotessaan eri ilmakerrosten läpi.

Sateen paikallisuus vaikeuttaa lämpötilan ennustettavuutta erityisesti kesällä. Hyvin paikalliset ja voimakkaat sadekuurot voivat hetkellisesti romahduttaa lämpötilan tietyllä paikkakunnalla – näiden yksittäisten ja pienialaisten kuurosateiden sijaintia ja ajoitusta on hyvin hankala ennustaa.

Tietyn paikkakunnan piste-ennusteessa on hankala ilmaista lämpötilan suuria vaihteluita esimerkiksi kuurosateen vuoksi. Jos sadekuuro kestää hyvin lyhyen aikaa ja aurinko tulee esille sen jälkeen, voi lämpötila ensin laskea 10 astetta ja sitten taas nousta saman verran.

Lue myös: Miksi sataa, vaikka piti paistaa?

Sadekuuro horisontissa.
Sadekuuro horisontissa. Kuva: Markus Mäntykannas, Somero, 12.7.2020

Tuulen vaikutus pakkaseen

Myös tuuli vaikuttaa säähän eri tavalla talvisin kuin kesäisin. Voimakas tuuli saa sään tuntumaan kaikkina vuodenaikoina mittarilukemia kylmemmältä, ja talvisin se lisää pakkasen purevuutta.

Korkeuserotkin voivat vaikuttaa talvisin lämpötilan ennustettavuuteen. Kylmintä on usein heikkotuulisilla laaksoalueilla, mutta tunturin laella on usein selvästi lauhempaa, mikäli tuuli pääsee viriämään.

Tuuli yleisesti ottaen lauhduttaa talvisäätämme. Jos talvisin ei tuulisi, sää olisi todennäköisesti yhtä kylmää kuin Siperiassa. Atlantin matalapaineiden tuomat sateet ja tuiverrukset lauhduttavat talvi-ilmastoamme selvästi.

Merituuli voi vaikeuttaa lämpötilan ennustettavuutta

Kesäisin rannikoille syntyvä merituuli lienee yksi suurimmista lämpötilaan vaikuttavista paikallisilmiöistä. Jos merituulisolu on voimakas, voi tuulen kylmä vaikutus yltää jopa 50 kilometriä sisämaahan päin. Tällöin lämpötila voi rantakaistaleella ja varsinkin sisämaassa jäädä useita asteita ennustettua alhaisemmaksi.

Lue seuraavaksi: 

Päivitetty 18.8.2020 klo 11.55

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa