Paikanna

  Miten lämpötilaa mitataan? 

  Sään mittaaminen
  Sääasema mittaa sään eri parametrejä, kuten lämpötilaa, tuulen suuntaa ja nopeutta, sadetta ja pilvisyyttä.
  Sääasema mittaa sään eri parametrejä, kuten lämpötilaa, tuulen suuntaa ja nopeutta, sadetta ja pilvisyyttä. Kuva: iStockphoto

  Lämpötilan mittauksessa käytössä on maailmanlaajuinen havaintoverkosto. Havaintoja saadaan maan päällä olevista mittausasemista, lentokoneista, laivoista ja satelliiteista.

  Maan päällä olevien kiinteiden asemien havainnot tehdään 1,25–2 metrin väliseltä korkeudelta. Suomen mittausasemien lämpömittarit sijaitsevat kahden metrin korkeudella. Lämpötilamittaukset suoritetaan samalta korkeudelta, jotta tulokset ovat keskenään vertailukelpoisia.

  Mittaukset pitää tehdä yhtenevästi

  Paras paikka mittarille on tasaisella maalla sään eli tuulen ja lämpötilan armoilla. Rakennuksia tai puita ei saa olla kovin lähellä, sillä esimerkiksi talon seinässä kiinni olevaan mittariin vaikuttaa myös seinän lämpötila. Mittareissa on oltava suoja auringonsäteilyä vastaan.

  Suomessa mittarit on sijoitettu yleensä nurmikolle ja aseman pitäisi kuvata seudun yleistä lämpötilaa. Tämän takia esimerkiksi rinteitä tai notkelmia vältetään havaintopaikkojen sijoittelussa. Maailman ilmatieteen järjestö (WMO) on laatinut yhteiset, maailmanlaajuiset ohjeet ja määräykset lämpötilojen mittaukselle. Laitteiden pitää olla oikein kalibroituja ja täyttää laatuvaatimukset.

  Päivitetty 27.4.2020 klo 14.55

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa