Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Takatalvi iskee: Katso lumipyryn ennuste – lisää lunta tulossa ensi…
Uutiset |

Takatalvi iskee: Katso lumipyryn ennuste – lisää lunta tulossa ensi viikolla

Lumisateita Tuusulassa huhtikuussa.
Lumisade huonontaa ajokeliä loppuviikolla. Arkistokuva: Karita Kontula-Sokka, 6.4.2021

Edessä on talven tuntua, kun lumipyry iskee Suomeen perjantain ja lauantain aikana. Lunta tulee laajalti maan etelä- ja keskiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Suurimpia lumikertymiä ennakoidaan Pohjois-Karjalaan ja Kainuuseen, missä lunta voi sataa paikoin yli 10 senttimetriä. Sää on ajankohdan tavanomaisia lämpötiloja kylmempää. Myös ensi viikon ennusteissa näkyy lumisateita.

Suomi kuuluu nyt ajankohtaan nähden hyvin kylmän ilmamassan alueeseen. Suomen yli liikkuu perjantai-illan ja lauantain aikana lumisadealue.

– Runsaimmat sateet tulevat maan itäpuoliskolla, erityisesti Pohjois-Karjalan ja Kainuun suunnalla, jossa lunta voi kertyä perjantain ja lauantain aikana 10–12 senttimetriä. Lunta sataa maan etelä- ja keskiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaalla enimmäkseen 1–10 senttimetriä. Vähiten lunta sataa alueella, joka ulottuu pääkaupunkiseudulta maan lounaisosaan ja länsirannikolle, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Lunta tulee paikoin pyryttämällä tuulen kera. Lumisateita on tulossa laajalti sellaisille alueille, joista lumet olivat jo sulaneet. Lumen mittauksissa lumensyvyydet ovat olleet jo nollassa senttimetrissä laajalla alueella maan etelä- ja keskiosassa. Pohjoisessa lunta on vielä ollut paikoin reilusti. Perjantain suurin lumensyvyys mitattiin Kittilän Kenttärovan havaintoasemalla, 101 senttimetriä.

Katso sadetutka ja lumipyryn ennuste Forecan sivuilta!

Näin perjantain ja lauantain lumipyry etenee

Koillistuuli on perjantaina puuskaista maan etelä- ja keskiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaalla.

Lumisateet alkavat kaakossa ja idässä perjantaina iltapäivän ja illan aikana. Vähitellen illan ja yön mittaan lumisateet leviävät laajemmin maan etelä- ja keskiosaan sekä myös pohjoisen suunnalle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Lauantain vastaiseen yöhön mennessä lunta tulee jo laajalla alueella idässä, etelässä ja maan keskiosassa. Yön aikana tuulinen vyöhyke siirtyy pohjoisemmaksi. Tuuli heikkenee etelässä, mutta voimistuu pohjoisessa, Joanna Rinne kertoo.

Perjantain ja lauantain välisenä yönä pakkasta on maan etelä- ja keskiosassa 2–9 astetta ja Lapissa enimmäkseen 10–20 astetta.

Katso videolta lumisateiden ennuste!

Lauantaina lunta sataa laajalla alueella Lapin eteläpuolisessa Suomessa.

– Lauantaina lumisateet painottuvat Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun suunnalle. Maan etelä- ja keskiosassakin tulee lunta, mutta sateet muuttuvat eteläisestä Suomesta alkaen vähitellen vähäisemmiksi ja hajanaisemmiksi. Lauantai-iltaan mennessä sateet suureksi osaksi heikkenevät, vaikka paikallisia vähäisiä lumisateita tulee vielä.

Lauantaina päivälämpötila on etelässä −2 ja 1 asteen välillä, muualla maassa on pakkasta enimmäkseen 1–7 astetta. Lauantai-iltaan mennessä tuuli heikkenee koko maassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Sunnuntain vastaisena yönä pakkasta on enimmäkseen 3–15 astetta.

– Kylmimmät alueet riippuvat pilvisyydestä. Kireimmät pakkaslukemat mitataan maan keski- ja pohjoisosassa siellä, missä pilvipeite rakoilee, Joanna Rinne sanoo.

Sunnuntaina sää on pääosin pilvinen ja suureksi osaksi poutainen, vaikka paikalliset ja vähäiset lumisateet ovat yhä mahdollisia. Pilvipeite voi rakoilla siellä täällä.

Päivälämpötila on sunnuntaina etelässä 1–4 plusastetta, maan keskiosassa enimmäkseen −3 ja 1 plusasteen välillä ja Lapissa −5 ja 1 plusasteen välillä.

Saitko hyvän sääkuvan? Lähetä kuva Forecan sääuutisiin!

Ensi viikon ennusteissa lisää lumisateita – lunta voi tulla etelässä asti

Tämän hetken ennusteen mukaan päivälämpötilat nousevat ensi viikolla hieman viikonlopun lukemista, mutta Suomeen saattaa levitä alkuviikolla laaja, hajanainen sadealue.

– Tämän sadealueen mukana lunta tai lumirakeita voi sataa maan eteläosaa myöten. Myös viikon puolivälissä Suomessa vuorottelevat poutaisempi ja sateinen sää. Sateet muuttuvat vähitellen vetisempään suuntaan, vaikka lumisadettakin tulee vielä paikoin, Joanna Rinne ennustaa.

Ensi viikko alkaa koleana, mutta lämpötilat saattavat kohota hieman viikon loppupuolella.

– Lämpötilat nousevat plussan puolelle päivä päivältä laajemmalla alueella Suomessa, vaikka yli 5 plusasteen lämpötiloja ei vielä nähdä kuin paikallisina. Loppuviikolla on mahdollista, että lämpötilat nousevat koko maassa plussalle ja maan etelä- ja keskiosassa laajalti 10 asteen yläpuolelle, mutta niin pitkälle ulottuvaan ennusteeseen liittyy vielä paljon epävarmuutta, Joanna Rinne sanoo.

Kuukausiennusteen mukaan sää jatkuu Suomessa ajankohdan tavanomaisia lukemia viileämpänä huhtikuun lopussa ja toukokuun alussa.

– Yleisesti ottaen näyttää siltä, että vaikka tämän viikonlopun kaltaiset kaikkein kylmimmät jaksot ovat meillä lyhytaikaisia ja väliaikaisia, pidempää ajankohtaan nähden lämpimän sään jaksoa ei Suomen ennustekartoilla ole näköpiirissä. Itäiselle Atlantille muodostuva korkeapaine kääntää ilmavirtaukset niin Suomessa kuin laajalla alueella muuallakin Euroopassa voittopuolisesti pohjoisenpuoleisiksi ja koleiksi. Yleisesti ottaen odotettavissa on pikemmin ajankohtaan nähden viileitä kuin lämpimiä säitä, vaikka lyhyitä lämpimämpiä hetkiä Suomen yllä käväisisikin, Joanna Rinne summaa.

Miltä näyttää vappuviikon tilanne?

Tämän hetken ennusteiden mukaan näyttää siltä, että vaihteleva sää jatkuu vappuviikolla.

– Vapun seudulle ulottuu jo joitakin ennusteita. Niiden perusteella näyttää, että sää jatkuu vaihtelevana. Vaihtelevassa säätyypissä toteutuva sää riippuu paljon ilmamassojen mutkittelun ja matalapaineiden ja niihin liittyvien sadealueiden reiteistä. Tällaisessa tilanteessa ennusteet tarkentuvat kunnolla vasta muutama päivä ennen ennustettavaa ajanhetkeä. Siksi vapun sääennusteen tarkentumista saadaan odotella vielä hyvän aikaa, Joanna Rinne toteaa.

Lue seuraavaksi: Meteorologi kuukausiennusteesta: ”Kylmä säätyyppi ei anna ihan heti periksi” – vappuviikon ennuste muuttui

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 19.4.2024 klo 15.19

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat