Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Aggressiivinen myrsky lähestyy Eurooppaa: Suomen säähän pitkäkestoinen muutos ja Lapin lumille tyly kohtalo
  Blogi |

  Aggressiivinen myrsky lähestyy Eurooppaa: Suomen säähän pitkäkestoinen muutos ja Lapin lumille tyly kohtalo

  Eurooppaa lähestyy alkuviikolla Epsilon-hurrikaani, joka muuntautuu vähitellen keskileveysasteiden myrskyksi. Tuhoisat tuulet ravistelevat Länsi-Eurooppaa.
  Epsilon-hurrikaanin jäänteet lähestyvät Eurooppaa ensi viikon alkupuolella. Tuhoisat tuulet ravistelevat Länsi-Eurooppaa ja myrskyn itäpuolitse Suomeen nousee hyvin lämmintä ilmaa. Kuva: Foreca

  Yhdysvaltojen itäpuolella Bermudan lähellä jyllää parhaillaan Epsilon-hurrikaani, joka on viikonvaihteen jälkeen vaikuttamassa Euroopankin säähän. Tuulituhoja voi syntyä Länsi-Euroopassa, Suomen Lapissa puolestaan lumipeite saattaa hävitä tyystin.

  Terveisiä mystiseltä Bermudalta: Epsilon-hurrikaani kerää näinä päivinä voimiaan 28-asteisen meriveden yllä ja jatkaa matkaansa viikonloppuna kohti Pohjois-Atlanttia. Lähestyessään Atlantin pohjoisnurkkia Epsilon saattaa yhä olla hirmumyrskyn voimissa eli tuulen keskinopeus on yli 33 m/s. Voimakas myrsky on tuomassa Suomeen hyvin lämmintä ilmaa.

  Hurrikaanista keskileveysasteen myrskyksi

  On tyypillistä, että etelämpänä Atlantilla syntyvät trooppiset hirmumyrskyt eli hurrikaanit muuntautuvat pohjoisemmas liikkuessaan keskileveysasteiden myrskyiksi. Samalla myrskyn pinta-ala kasvaa, tuulet leviävät kauemmas matalapaineen keskuksesta ja syklonin yhteyteen syntyy keskileveysasteille tyypillisiä säärintamia, joita ei trooppisissa hirmumyrskyissä tavata.

  Epsilon-hurrikaani on ennusteiden mukaan muuntautumassa keskileveysasteiden myrskyksi ja syväksi sellaiseksi. Viikonlopun aikana myrskyn pinta-ala kasvaa ja samalla se hieman heikkenee liikkuessaan kylmemmille vesille pohjoiseen. Epsiloniin syntyy myös säärintamia, mikä on tyypillistä trooppisen myrskyn muuntautuessa ekstratrooppiseksi sykloniksi eli keskileveysasteiden matalapaineeksi.

  Hurrikaanin jäänne pauhaa Atlantin yllä ensi viikon alkupuolella.
  Hurrikaanin jäänne pauhaa Atlantin yllä ensi viikon alkupuolella. Kuva: Foreca

  Epsilon ei kuitenkaan näyttäydy ennusteissa ihan minä tahansa keskileveysasteiden myrskynä. Ilmanpaineen ennustetaan laskevan Britteinsaarten länsipuolella myrskyn silmässä 920 hehtopascaliin, mikä kielii erittäin syvästä ja voimakkaasta matalapaineesta. Suomessa kaikkien aikojen matalin ilmanpaine, 940 hehtopascalia, mitattiin Raumalla 27.2.1990.

  Lue myös: Mikä on hurrikaani ja missä niitä esiintyy?

  Tuulituhoja Länsi-Eurooppaan – Lapin lumet vain hetken ilo?

  Vielä alkavalla viikolla Epsilonin yhteydessä voidaan havaita hirmumyrskytuulia, mutta sen odotetaan vähitellen heikkenevän tyypilliseksi syysmyrskyksi. Alkuviikolla voimakas myrsky voi kuitenkin ravistella erityisesti läntistä Eurooppaa – iskuvyöhykkeellä ovat erityisesti Britteinsaaret.

  Epsilonista on hurrikaanivaiheen jälkeen kuoriutumassa suurikokoinen myrsky, joka dominoi koko Euroopan suursäätilaa ensi viikolla. Sen itäpuolitse Suomeen virtaa hyvin lämmintä ja kosteaa ilmaa. Jos tämän hetkinen ennuste toteutuu, tiistaihin mennessä lämpömittareista luetaan plusasteita Utsjokea myöden. Etelässä ylimmät lukemat voivat kohota 12 asteeseen.

  " Lapin lumet saattavat jäädä vain hetken iloksi. Loppuviikon aikana lumipeite karttuu paikoin 10–20 senttimetrillä, mutta ensi viikolla Epsilonin työntämät lämmöt uhkaavat lakaista Lapin talven maton alle.

  Epsilonin myötä Euroopan suursäätilaan on mahdollisesti tulossa pitkäkestoinen muutos, joka uhkaa ainakin tilapäisesti syödä Lapin talven. Lokakuu päättyy leutona ja epävakaisena.

  Lue seuraavaksi: Tällainen on tuorein kuukausiennuste

  Markus Mäntykannas

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa