Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Kuukausiennuste: Hellekupoli palaa Suomen ylle – tässä loppukesän sää viikko viikolta
  Kuukausiennuste |

  Kuukausiennuste: Hellekupoli palaa Suomen ylle – tässä loppukesän sää viikko viikolta

  Uuden kuukausiennusteen mukaan helteet palaavat Suomeen heinäkuun loppupuolella.
  Uuden kuukausiennusteen mukaan helteet palaavat Suomeen heinäkuun loppupuolella. Kuva: Markus Mäntykannas, Utula, Saimaa, 17.7.2021

  Euroopan keskuksen (ECMWF) uusi kuukausiennuste yltää elokuun loppupuoliskolle saakka. Sen mukaan tavanomaista lämpimämpi sää palaa Suomeen ensi viikolla. On mahdollista, että helle yltyy uudemman kerran yli 30 asteen lukemiin.

  Elämme nyt tilastollisesti vuoden lämpimintä aikaa. Tyypillisesti vuorokauden ylin lämpötila kohoaa heinäkuun puolivälin jälkeen maan etelä- ja keskiosassa 20–23 ja pohjoisessa noin 20 asteeseen.

  Tällä viikolla sää on kuitenkin tilapäisesti viileämpää, ja keskiviikosta on muodostumassa viikon kolein päivä. Lämpötila on pitkästä aikaa jäämässä valtaosassa maata alle 20 asteen. Loppuviikolla hellelukemat ovat tekemässä paluun osaan maata.

  Ensi viikosta lähtien kuukausiennusteen lämpötilapoikkeama näyttää pelkkää punasävyä hamaan tulevaan. Sään ennustetaan siis pysyvän tavanomaista lämpimämpänä pitkälle elokuulle saakka.

  "Ensi viikosta lähtien kuukausiennusteen lämpötilapoikkeama näyttää pelkkää punasävyä hamaan tulevaan. Sään ennustetaan siis pysyvän tavanomaista lämpimämpänä pitkälle elokuulle saakka."

  Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

  Artikkeli jatkuu

  Pitkän ajan sääennusteisiin liittyy epävarmuuksia, sillä ne ovat vasta kokeiluasteella. Kuukausiennusteeseen tulisikin aina suhtautua tietyllä varauksella. Ennusteet ovat lähinnä suuntaa-antavia.

  Lue myös: Näin syntyy pitkän ajan sääennuste ja näin sitä tulkitaan

  19. heinäkuuta alkanut viikko: Tilapäisesti koleampaa

  Eurooppalaisen kuukausiennusteen mukaan kuluva viikko on heinäkuun viilein. Maan etelä- ja keskiosassa poikkeama tavanomaista kylmempään suuntaan on 0–3, Lapissa 3–6 astetta. Viileintä on viikon puolivälissä.

  Hellelukemat ovat kuitenkin tekemässä paluuta viikonlopun aikana. Uusi helleputki saattaa startata sunnuntaina.

  Kuivuuteen ei ole tulossa tällä viikolla helpotusta, sillä ennustettu sademäärä on koko maassa tavanomaista alhaisempi. Lähinnä pohjoisimmassa Lapissa ollaan lähempänä tavanomaista.

  Kuiva sää näkyy jo luonnossa erityisesti maan etelä
  Kuiva sää näkyy jo luonnossa erityisesti maan etelä- ja keskiosassa. Kuva: Markus Mäntykannas, Helsinki, 19.7.2021

  26. heinäkuuta alkava viikko: Hellekupolin paluu

  Ensi viikko näyttää kuumalta. Sekä kuukausiennusteen että operatiivisten 10 vuorokauden päähän yltävien ennusteiden mukaan helle on tekemässä paluuta. Maan etelä- ja keskiosassa voidaan jälleen mitata yli 30 asteen lukemia ja trooppiset yötkin ovat mahdollisia.

  Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

  Artikkeli jatkuu

  Keski- ja Pohjois-Lappia lukuun ottamatta sää näyttää olevan 1–3, paikoitellen 3–6 astetta tavanomaista lämpimämpää. Keski- ja Pohjois-Lapissa lämpötilat ovat ennusteen mukaan lähellä tavanomaisia lukemia, sillä helle ei välttämättä jää pitkäkestoiseksi ilmiöksi Lapissa.

  Ilmanpainepoikkeaman mukaan heinäkuun viimeisellä viikolla Suomen länsipuolella on matalampi ilmanpaine, kun taas idässä on korkeapaineen alue. Erityisesti lännessä ja pohjoisessa ukkossateiden riski kasvaa vähitellen, kun taas idässä olisi kuivinta.

  Lue myös: Mikä on helle ja missä päin Suomea on eniten hellepäiviä?

  2. elokuuta alkava viikko: Helteet yhä mahdollisia

  Elokuun alkupuolella lämpö näyttäisi jatkuvan suuressa osassa maata. Kuukausiennusteessa poikkeama tavanomaista lämpimämpään suuntaan on maan etelä- ja keskiosassa 1–3 astetta, pohjoisessa hieman pienempi.

  Ilmanpainepoikkeaman mukaan Suomen eteläpuolella on tavanomaista matalampi ilmanpaine, kun taas Suomen pohjoispuolella korkeampi. Asetelma viittaa lämpimiin, ehkä jopa helteisiin etelä- ja kaakkoisvirtauksiin, joiden mukana voi kulkeutua myös ukkosia.

  Sademäärä palaa lähelle pitkän ajan keskiarvoja.

  Aaltoja kesäpäivänä Lappajärvellä.
  Tavanomaista lämpimämpi sää näyttää jatkuvan elokuun alussakin. Kuva: Anna Latvala, Lappajärvi, arkistokuva

  9. elokuuta alkava viikko: Lämmin kupla laajenee

  9. elokuuta alkavalla viikolla keskivertoa lämpimämmän sään alue Pohjois-Euroopassa on laajenemassa koko Skandinavian ja Fennoskandian ylle. Näyttää siltä, että lämpöä, ehkä jopa helteitä, voisi yhä työntyä Venäjän suunnalta.

  Sademäärässä ei näy suurempia poikkeamia elokuun toisella viikolla.

  Kesämaisemaa Hämeenkyrössä elokuussa 2020.
  Kesämaisemaa Hämeenkyrössä elokuussa 2020. Kuva: Ari Branthin, Hämeenkyrö, 5.8.2020

  16. elokuuta alkava viikko: Ei merkkejä kylmemmästä

  Elokuun puolivälin jälkeen korkeapaineen painopiste näyttää hiljalleen vetäytyvän etelämmäs Eurooppaan ja samalla matalapainetoiminta voisi hieman vilkastua Pohjois-Euroopassa. 

  Lämpötila näkyy olevan koko elokuun jälkimmäisen puoliskon ajan Etelä- ja Keski-Suomessa tavanomaista korkeampi, Lapissa se on lähellä tavanomaista.

  Sademäärissä ei edelleenkään näy suurempia poikkeamia.

  Lue seuraavaksi: Tällainen on elokuun tyypillinen sää Suomessa

  Markus Mäntykannas

  Päivitetty 20.7.2021 klo 15.23

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat