Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Myrsky jyllää torstaina: Jopa hirmumyrskypuuskia ja 20 senttiä lunta – lumisateita tulossa pian eteläänkin 
  Uutiset |

  Myrsky jyllää torstaina: Jopa hirmumyrskypuuskia ja 20 senttiä lunta – lumisateita tulossa pian eteläänkin 

  Myrskytuulta ja lumisateita.
  Torstaina Suomeen saapuu myrsky. Sää on kylmenemässä. Arkistokuvat: Ari Branthin, 17.9.2020 ja Maarit Siitonen, 21.10.2020

  Tuuli voimistuu myrskyksi torstaina. Tulossa on myös vesisateita ja jopa 15–20 senttimetrin lumikertymiä. Myrskyn jälkeen sää kylmenee niin, että sateet tulevat hetken aikaa lumena maan eteläosassa asti.

  Keskiviikon vastaisena yönä Suomenlahdella mitattiin myrskylukemia, kun hurrikaani Etan jäänteitä kulki Suomen yli. Seuraava ja voimakkaampi myrsky on tulossa heti perään torstaina. Voimakkaimmin tuuli puhaltaa torstaina iltapäivällä Pohjanmaan edustalla.

  – Torstaina Suomen yli liikkuu lännestä saapuva pieni, mutta pippurinen matalapaineen keskus. Se voimistaa tuulen läntisillä merialueilla myrskyksi asti jo torstaina aamupäivällä, jopa hirmumyrskypuuskia voi esiintyä. Maan etelä- ja keskiosassa on odotettavissa torstaina maa-alueillakin myrskypuuskia. Toinen pieni matalapaineen osakeskus tuo myrskypuuskia torstai-illaksi ja perjantain vastaiseksi yöksi Suomenlahdelle, ennustaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

  Myrskypuuskalla tarkoitetaan puuskaa, jonka voimakkuus on vähintään 21 m/s. Hirmumyrskypuuska puolestaan on puuska, jonka voimakkuus on vähintään 33 m/s.

  Puuskaennuste torstai-iltapäivälle 19.11.2020.
  Puuskaennuste torstai-iltapäivälle 19.11.2020. Kuva: Foreca

  Tuulituhot ja sähkökatkot ovat mahdollisia torstain myrskyssä. Perjantaihin mennessä tuuli heikkenee koko maassa.

  Lue myös: Tuulituhot – missä nopeuksissa tuuli alkaa olla haitallinen ihmisille ja ympäristölle?

  Sää kylmenee – lumisateita tulossa laajalti

  Torstain myrskymatalapaine tuo mukanaan paikoin runsaita sateita. Maan etelä- ja keskiosassa sade on vielä torstaina päivällä enimmäkseen vettä, mutta pohjoisessa sataa myös lunta.

  – Suurin lumikertymä on Oulun seudulta Koillismaan tienoille ulottuvalla vyöhykkeellä, jossa lunta tulee torstaina 15–20 senttimetriä, toteaa Joanna Rinne.

  Ennuste torstai-iltapäivälle 19.11.2020.
  Ennuste torstai-iltapäivälle 19.11.2020. Kuva: Foreca

  Myrskymatalapaineen jälkipuolella Suomeen alkaa virrata pohjoisesta kylmää ilmaa.

  – Päivälämpötila on lounaassa vielä torstaina jopa 11 astetta, mutta samoilla alueilla on perjantaina vain 0–3 astetta.

  Raju kylmeneminen tietää sitä, että sateet muuttuvat laajalti lumeksi, myös etelässä.

  Ennuste perjantain vastaiselle yölle 19.–20.11.2020.
  Ennuste perjantain vastaiselle yölle 19.–20.11.2020. Kuva: Foreca

  – Torstai-illasta alkaen maan etelä- ja itäosan yli liikkuu sateita, jotka alkavat vetenä, mutta muuttuvat lumeksi. Lunta sataa tämän hetken ennusteen mukaan 1–5 senttimetriä, eniten Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan tienoilla. Lunta tulee perjantain vastaisena yönä koko maan eteläosassa ainakin hetken ajan, mutta paikan mukaan vaihtelee, kuinka suuri osuus sateista on vettä ja kuinka pitkän aikaa sade tulee lumena, sanoo Joanna Rinne.

  Ennuste perjantai-iltapäivälle 20.11.2020.
  Ennuste perjantai-iltapäivälle 20.11.2020. Kuva: Foreca

  Pysyykö lumi maassa?

  Kovin pitkään lumi ei välttämättä pysy maassa ainakaan etelässä. Kylmin vaihe kestää tämän hetken ennusteen mukaan vain lauantain yli, sunnuntaina Suomeen virtaa taas lauhempaa ilmaa lännestä.

  Lue myös: Sateen olomuoto: Tuleeko sade vetenä, räntänä vai lumena?

  – Lumen maahan jäämisessä tulee olemaan paikallisia eroja sen mukaan, kuinka lämmin tai märkä maa on ja kuinka nopeasti sää perjantain vastaisena yönä pakastuu. Sunnuntaina Suomen yli liikkuu laaja, koko Suomen kattava sadealue, jonka sateet tulevat aluksi lumena lähes koko maassa, mutta muuttuvat maan etelä- ja keskiosassa vedeksi. Sää lauhtuu samalla reilusti, joten sataneista lumista suuri osa sulaa. Ensi viikon alussa olosuhteet ovat lumelle suosiolliset vain Keski- ja Pohjois-Lapissa. Muualla lumi joko sulaa pois tai vähenee, toteaa Joanna Rinne.

  Lue myös: Tuore pitkä sääennuste ulottuu jouluviikolle: Näin edetään kohti joulua – katso ennuste!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 18.11. klo 16.52

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa