Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Takatalvi vyöryttää Suomeen lisää lumisateita: Tänne jopa 20 senttimetriä…
Uutiset |

Takatalvi vyöryttää Suomeen lisää lumisateita: Tänne jopa 20 senttimetriä lunta – jäätävä sade mahdollista suuressa osassa maata

Huhtikuisia lumisateita Vaalassa.
Lumisade ja jäätävä sade huonontavat ajokeliä alkuviikolla. Kuva: Pekka Hatunen, Vaala, 20.4.2024

Sää jatkuu Suomessa talvisena alkuviikolla, kun Suomeen vyöryy lisää lumisateita. Maanantain ja tiistain aikana lunta sataa ennusteen mukaan suuressa osassa maata 5–10 senttimetriä, mutta lännessä paikoin 10–15 senttimetriä ja Pohjanmaan maakunnissa mahdollisesti jopa 20 senttimetriä. Etelästä aina paikoin pohjoiseen asti voi tulla myös jäätävää sadetta.

Maanantaina Suomeen on levinnyt jälleen lumisateita kaakon suunnalta, osa sateista on vettä ja jäätävää sadetta. Lumisateet jatkuvat myös tiistaina. Keskiviikkonakin tulee vielä paikoin hajanaisia lumisateita.

– Ajo-olosuhteet muuttuvat jälleen hankaliksi suuressa osassa maata. Kesärenkaat jo vaihtaneiden kannattaa varautua siihen, ettei liikenteeseen ole asiaa. Suuressa osassa maata lunta sataa maanantain ja tiistain aikana 5–10 senttimetriä. Maan länsiosassa lunta tulee paikoin 10–15 senttimetriä ja Pohjanmaan seudulla aina Etelä-Pohjanmaalta ja Pohjanmaalta Pohjois-Pohjanmaan länsiosaan asti jopa 20 senttimetrin lumisademäärät ovat tuoreimpien ennusteiden valossa mahdollisia. Maahan jääviä määriä on hieman vaikea arvioida, sillä ainakin Pohjois-Pohjanmaalla sade voi tulla osittain myös vetenä matalapaineen lopullisesta reitistä riippuen, toteaa Forecan meteorologi Joonas Koskela.

Seuraa lumisateita Forecan sadetutkasta ja katso ennuste!

Maanantaina ja tiistaina lumisateita laajalla alueella – varaudu myös petolliseen jäätävään sateeseen

Suomea eteläkaakosta lähestyvän matalapaineen sateita levisi jo maanantaiaamupäivän kuluessa laajalti maan etelä- ja itäosaan. Monin paikoin sade on ollut lunta tai jäätävää sadetta, etelärannikolla myös osin vettä.

– Maanantain kuluessa sadealue levittäytyy suureen osaan maata. Illalla lunta sataa myös maan länsiosassa sekä Lapin eteläosassa. Sää on lisäksi tuulista. Maan etelä- ja keskiosassa pohjoisen- tai koillisenpuoleinen tuuli on kohtalaista ja puuskaista ja saa ilman tuntumaan kylmältä, Joonas Koskela sanoo.

Lumikertymäennuste maanantaille 22.4.2024.
Lumikertymäennuste maanantaille 22.4.2024.

Lämpötila vaihtelee maanantaina maan eteläpuoliskolla muutamasta plusasteesta maan keskiosan pariin pakkasasteeseen. Lapissa on heikkoa pakkasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Yöllä pakkasta on maan itäosaa lukuun ottamatta.

Katso videolta ennuste torstaille asti!

Tiistain vastaisen yön aikana matalapaine saapuu maan kaakkoisosaan.

– Sateet runsastuvat suuressa osassa maata. Uudeltamaalta maan keskiosan kautta Kainuuseen ulottuvalla alueella voi tulla laajoilla alueilla jäätävää sadetta. Lännessä ja pohjoisessa sade tulee pääosin lumena, idässä puolestaan vetenä, Joonas Koskela ennustaa.

Jäätävä sade liukastuttaa tienpintoja ja voi muodostaa autojen tuulilaseihin ikävän jääkerroksen.

– Jäätävällä sateella tarkoitetaan vesisadetta, jonka pisarat ovat alijäähtyneitä. Alijäähtyneet sadepisarat jäätyvät kun ne kohtaavat maan, jolloin muodostuu liukasta iljannetta. Iljanne puolestaan voi aiheuttaa vaaratilanteita liikenteessä. Lisäksi runsas jäätävä sade voi esimerkiksi katkoa puita tai niiden oksia voimalinjoille, jolloin voi syntyä sähkökatkoja, Joonas Koskela kertoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lue myös: Jäätävä sade on petollinen: Ajokeli muuttuu vaaralliseksi ja pinnat jäätyvät

Lumikertymäennuste tiistaille 23.4.2024.
Lumikertymäennuste tiistaille 23.4.2024.

Lämpötila on tiistaina lännessä ja pohjoisessa pakkasella tai nollan vaiheilla. Itään virtaa lauhempaa ilmaa ja lämpötila kohoaa 0 ja 4 plusasteen välille. Matalapaineen keskus siirtyy tiistain aikana Pohjanmaan seudulle, jolloin etelään kiertyy jälleen kylmempää ilmaa. Myös idempänä sade muuttuu tiistai-iltaa kohti lumisemmaksi.

Saitko hyvän sääkuvan? Lähetä kuva Forecan sääuutisiin!

Huhtikuisia lumitöitä Rääkkylässä.
Rääkkylässä tehtiin viikonloppuna lumitöitä. Kuva: Heidi Multanen, Rääkkylä, 20.4.2024

Keskiviikkona vielä paikoin hajanaisia lumisateita, torstain sateet pääosin vettä – sää lämpenee loppuviikolla

Keskiviikkona matalapaine väistyy Ruotsin ylle.

– Hajanaisia lumisateita tulee enää maan keskivaiheilla. Suomeen virtaa etelästä lauhempaa ilmaa. Lämpötila kohoaa päivällä lähes koko maassa plussan puolelle. Varsinkin etelässä 5 plusasteen vaiheille nouseva lämpötila sulattaa tässä vaiheessa lumia nopeasti, Joonas Koskela arvioi.

Seuraava matalapaine sateineen saattaa saapua etelästä torstain kuluessa.

– Torstain matalapaineen tuomat sateet ovat kuitenkin jo pääosin vettä. Loppuviikolla idässä voi tulla runsaita vesisateita ja Lapissa myös lumi- ja räntäsateita. Matalapaineen jäljessä etelästä nousee Suomeen selvästi lämpimämpää ilmaa. Viikonloppuna yli 10 asteen päivälämpötilat ovat jälleen mahdollisia maan etelä- ja keskiosassa. Lämpimän ilmamassan rajalla voi viikonloppuna esiintyä kuitenkin runsaita sadekuuroja, Joonas Koskela toteaa.

Lue seuraavaksi: Jättikäänne vilahtelee sääkartoilla: Vappuviikolla voi olla jopa 20 asteen lämpötiloja! Katso kuukausiennuste

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 22.4.2024 klo 21.55

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat