Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Jättikäänne vilahtelee sääkartoilla: Vappuviikolla voi olla jopa 20…
Kuukausiennuste |

Jättikäänne vilahtelee sääkartoilla: Vappuviikolla voi olla jopa 20 asteen lämpötiloja! Katso kuukausiennuste

Takatalvea ja kevätlämpöä.
Sää voi lämmetä viikossa talvisesta jopa kesäisiin lukemiin. Kuvat: Maarit Siitonen, Jyväskylä, 18.4.2024 ja Keijo Väänänen, Uusikaupunki, 8.4.2024

Tämän viikon alku menee Suomessa talvisissa ja koleissa merkeissä, kun lumisateita on tulossa laajalti. Osa alkuviikon sateista on vettä ja jäätävää sadetta. Viikon loppupuolella sää näyttää kuitenkin lämpenevän. Vappuviikon alkupuoliskon ennusteissa on vilahdellut jopa 20 asteen kesäisiä lukemia, mutta ennusteet ovat yhä epävarmoja.

Huhtikuun sää on ollut todella vaihtelevaa. Kevään ensimmäinen 20 asteen ylitys tehtiin jo 10. huhtikuuta, mutta sen jälkeen takatalvi on tuonut taas kylmää säätä ja lunta.

– Kuluvalla viikolla on vielä tavanomaista kylmempää ja sateisempaa, mutta vapun tienoilla sää on näillä näkymin muuttumassa lämpimämpään ja kuivempaan suuntaan. Tämän hetken ennusteen mukaan lämpötilat ovat vapun alla monin paikoin jopa kesäisissä lukemissa, toteaa Forecan meteorologi Sara Salonen.

Maanantaina 22. huhtikuuta tehtyjen päivittäisennusteiden mukaan ensi viikon alkupuoliskolla voisi olla paikoin jopa 20 asteen lukemia.

Sitä ennen edessä on kuitenkin vielä talvisia tunnelmia. Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n tuoreen kuukausiennusteen mukaan tämän viikon keskilämpötilat ovat ajankohdan tavanomaisia lukemia kylmempiä. Viikko kuitenkin jakaantuu hyvin kylmään alkuviikkoon ja jo vähän lämpimämpään loppuviikkoon.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 21.4.2024)
ViikkoEnnusteSään ennustettavuus

22.–28.4.

(Viikko 17)

Viikon keskilämpötilat ovat tavanomaista kylmempiä. Sateita tulee keskimääräistä enemmän.Hyvä

29.4.–5.5.

(Viikko 18)

Viikon keskilämpötilat ovat suuressa osassa maata vielä tavanomaista kylmempiä, mutta etelässä on hieman lämpimämmän sään mahdollisuus. Sademäärät ovat tavanomaista vähäisempiä.Kohtalainen

6.–12.5.

(Viikko 19)

Sää on mahdollisesti hieman tavanomaista kylmempää tai viikon keskilämpötilat ovat lähellä tavanomaisia. Sademäärissä ei näy merkittävää poikkeamaa keskimääräisestä.Heikko

13.–19.5.

(Viikko 20)

Lämpötilat ovat lähellä tavanomaisia tai hieman tavanomaista alhaisempia.Heikko

Huhtikuun 22. päivä alkanut viikko: Viikko on tavanomaista kylmempi – lumisateita tulee laajalla alueella, sää lämpenee loppuviikkoa kohden

Sää on kuukausiennusteen mukaan alkaneella viikolla Suomessa ja suuressa osassa muutakin Eurooppaa tavanomaista kylmempää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Suurin poikkeama tavanomaista kylmempään suuntaan Suomessa on maan länsiosassa, jossa viikon keskilämpötila jää 2–4 astetta keskimääräistä alhaisemmaksi. Muualla maassa poikkeama on pääasiassa 0–2 astetta tavanomaista kylmempään suuntaan.

Alkuviikko on talvinen ja kolea. Maanantain ja tiistain aikana Suomeen saapuu lumi- ja vesisateita, lisäksi jäätävät sateet ovat mahdollisia laajalla alueella. Alkuviikon aikana öiset pakkaslukemat voivat olla Pohjois-Lapin selkeillä alueilla jopa 10–15 astetta.

Sademäärät ovat kuukausiennusteen mukaan tällä viikolla Suomessa keskimääräistä suurempia.

– Alkuviikolla kaakosta leviää runsaita sateita suureen osaan maata vaihtelevassa olomuodossa. Lännessä ja pohjoisessa suurin osa sateista tulee lumena, idässä vetenä ja monin paikoin tulee myös jäätävää sadetta. Viikon puolivälissä sää lauhtuu Lapissa asti, ja päivisin lämpötila kohoaa lähes koko maassa plussan puolelle. Lisää sateita leviää loppuviikolla etelästä, mutta sateet tulevat jo suurelta osin vetenä, Lapissa myös räntänä ja lumena. Viikon lämpimimmät lukemat osuvat tämän hetken ennusteen mukaan viikonloppuun, kun etelässä 10 astetta voi ylittyä lauantaina ja sunnuntaina, Sara Salonen ennustaa.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Suomen lisäksi tämän viikon keskilämpötilat ovat tavanomaista kylmempiä myös laajalti muualla Euroopassa. Keski-Euroopassa on jopa 3–6 astetta tavanomaista kylmempää, muualla Euroopassa poikkeama on 1–3 astetta tavanomaista kylmempään suuntaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Lämpimämmät ilmamassat viistävät itäistä Eurooppaa, minkä seurauksena Itä-Eurooppaan ja Suomeenkin asti kulkeutuu matalapaineiden mukana hetkittäin hieman lämpimämpääkin ilmaa. Matalapaineiden reitistä johtuen viikko on Itä-Euroopassa ja Suomessakin selvästi tavanomaista sateisempi. Muualla Euroopassa on sademäärässä melko paljon paikallista vaihtelua, Sara Salonen sanoo.

Alkuviikolla yölämpötilat voivat olla Keski-Euroopassa melko laajalti pakkasella, päivälämpötilat ovat enimmäkseen 5 ja 10 asteen välillä. Keskiviikkona ja torstaina Keski-Euroopassa saattaa tulla yleisesti lumikuuroja. Loppuviikolla sää kuitenkin lämpenee keskisessä Euroopassa niin, että lauantaina lämpötilat ovat jo laajalti yli 15 astetta, sunnuntaina ennustekartoilla näkyy jo yli 20 asteenkin lukemia.

Välimeren seudulla päivälämpötilat ovat tällä viikolla melko laajalti 10–15 asteessa, mutta Espanjassa, Portugalissa ja Balkanilla ollaan paikoin 20 asteen vaiheilla tai sen yläpuolella.

Huhtikuun 29. päivä alkava viikko: Tuleeko Suomeen vappuviikolla kesäisiä lämpötiloja?

Nyt näyttää, että vappuviikolla sää muuttuu lämpimämpään ja vähäsateisempaan suuntaan yleisesti Euroopassa.

Kuukausiennusteen mukaan Suomen eteläpuoliskolla viikon keskilämpötilat ovat lähellä ajankohdalle tavanomaisia lukemia, mutta Pohjois-Suomessa viikon keskilämpötilat jäisivät vielä 1–3 astetta tavanomaista kylmemmiksi.

Päivittäisennusteissa on näkynyt jo jopa 20 asteen kesäisiä lukemia vappuviikon alkupuoliskolle. Ennuste on kuitenkin vielä epävarma.

– Muualle Pohjois-Eurooppaan leviää hieman tavanomaista lämpimämpää ilmaa, joka voi ajoittain ulottua myös eteläiseen Suomeen asti. Korkeapaine voimistuu Suomessa. Viikon sademäärät ovat jäämässä vähäisiksi. Ajoittaiset kuurosateet ovat paikoin mahdollisia, Sara Salonen kertoo.

Vertailukauden 1991–2020 tilastojen mukaan keskimääräisesti lämpötila on vappuna ylimmillään koko maassa plussalla ja lämpimintä on Etelä-Suomen sisämaassa. Öisin mennään pakkaselle laajalti maan pohjoisosassa sekä paikoin etelämpänä Suomenselällä.
Vertailukauden 1991–2020 tilastojen mukaan keskimääräisesti lämpötila on vappuna ylimmillään koko maassa plussalla ja lämpimintä on Etelä-Suomen sisämaassa. Öisin mennään pakkaselle laajalti maan pohjoisosassa sekä paikoin etelämpänä Suomenselällä. Kuva: Foreca 

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa vapun tienoilla huhti–toukokuun vaihteessa maan eteläosassa 10–14 astetta, maan keskiosassa enimmäkseen 8–12 astetta ja pohjoisessa laajalti 4–10 astetta, pohjoisessa Lapissa paikoin 2–4 astetta.

Kuukausiennusteen perusteella viikon keskilämpötilat ovat 29. huhtikuuta alkavalla viikolla muualla Euroopassa jo melko yleisesti 1–3 astetta tavanomaista korkeampia.

– Keski-Euroopassa on paikoin vähän tavanomaista lämpimämpää, Espanjassa jäädään lähelle tavanomaisia lukemia. Suuressa osassa Eurooppaa viikko olisi keskimääräistä vähäsateisempi. Länsi-Euroopassa sademäärät ovat kuitenkin lähellä tavanomaisia tai jonkin verran tavanomaista suurempia.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Toukokuun 6. päivä alkava viikko: Suomessa keskimääräisiä lukemia tai keskimääräistä viileämpää

Toukokuun 6. päivä alkavalla viikolla sään ennustettavuus jo heikkenee.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Kuukausiennusteen mukaan Suomen pohjoisosassa ja Pohjanlahden ympäristössä on yhä hieman tavanomaista kylmempää. Muualla Suomessa viikon keskilämpötilat jäävät lähelle tavanomaisia, Sara Salonen kertoo.

Viikon sademäärät ovat laajalti lähellä tavanomaisia, Pohjois-Suomessa hieman vähäsateisemman sään todennäköisyys on kohonnut.

Muualla Euroopassa ei ole suuria poikkeamia lämpötilojen suhteen.

– Euroopan lounaisessa osassa on ennusteen perusteella hieman tavanomaista lämpimämpää, Espanjassa 1–3 asteen verran. Läntisessä Euroopassa voi paikoin olla tavallista vähäsateisempaa.

Toukokuun 13. päivä alkava viikko: Miltä näyttää toukokuun puolivälin tienoo?

Toukokuun 13. päivä alkava viikko näyttää kuukausiennusteessa nyt Suomen osalta melko samankaltaiselta kuin edeltäväkin viikko.

– Suomessa ei lämpötilan poikkeamissa näy suurta muutosta edeltävään viikkoon. Pohjoisessa voi olla yhä hieman tavanomaista kylmempää. Muualla Euroopassa sen sijaan yleisesti lämpötilat ovat hieman tavanomaista korkeampia painottuen Euroopan kaakkoisosaan, Sara Salonen toteaa.

Suomen sademäärissä ei ole juuri signaalia suuntaan eikä toiseen.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Tältä näyttää touko–heinäkuun jakso – katso loppukevään ja kesän pitkä ennuste!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 22.4.2024 klo 19.08

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat