Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Säät sekaisin: Suomessa on pian lämpimämpää kuin Espanjassa – Italiaan 250 senttiä lunta
  Uutiset |

  Säät sekaisin: Suomessa on pian lämpimämpää kuin Espanjassa – Italiaan 250 senttiä lunta

  Viikonloppuna Espanjassa on paikoin kylmempää kuin Suomessa.
  Viikonloppuna Espanjassa on paikoin kylmempää kuin Suomessa. Kuvat: Madridin lumipyry  vasemmalla (Pixabay), Helsingin lauha talvimaisema oikealla (Markus Mäntykannas)

  Euroopan säät heittävät kuperkeikkaa viikonloppuna, sillä Suomessa on paikoin lämpimämpää kuin Espanjassa ja Portugalissa. Pohjois-Italiaan voi puolestaan rysähtää jopa yli kaksi metriä uutta lunta.

  Atlantilta kohti Länsi-Eurooppaa etenevä matalapaine parkkeeraa viikonloppuna Ranskan ylle ja imaisee jälkipuolellaan hyytävää ilmaa aina Grönlannista saakka. Imu on kova, sillä hyytävän ilman virtaus painaa Espanjan lämpötilat paikoin Suomeakin alhaisempiin lukemiin.

  Lue myös: Toivonkipinä heräsi: Uusi kuukausiennuste valaa toivoa joulun ihmeestä, katso ennuste tammikuulle saakka!

  Lunta ja pakkasta Espanjaan

  Britteinsaarten yli on torstain aikana liikkeellä viheliäs matalapaine, jonka länsipuolella virtaa voimalla kylmää ilmamassaa Grönlannin itäpuolelta kohti Välimeren länsiosaa. Iberian niemimaalla hytistään tulevana viikonloppuna vuodenaikaan nähden harvinaisen kylmässä säässä.

  Kylmin hetki on osumassa lauantain vastaiseen yöhön, jolloin valtaosassa Manner-Espanjaa lämpötila painuu sisämaassa pakkasen puolelle – lähinnä rannikkokaistale säästyy Grönlannin kylmältä hyökkäykseltä. Pohjois-Espanjassa pakkanen voi kiristyä viikonlopun mittaan jopa 15 asteeseen ja Aurinkorannikollakin yön alimmat lämpötilat käväisevät alle viidessä lämpöasteessa.

  "Pohjois-Espanjassa pakkanen voi kiristyä viikonlopun mittaan jopa 15 asteeseen."

  Kylmän ilmamassan purkaukseen liittyy myös lumisateita: Pyreneiden vuoristossa lumikertymät voivat viikonlopun kuluessa kasvaa lähemmäs puolta metriä. Lunta nähdään ylängöillä ja vuoristoalueilla myös Espanjan eteläosassa.

  Espanjaan virtaa pian luoteesta vuodenaikaan nähden erittäin kylmää ilmaa ja sateet muuttuvat siellä osittain lumeksi. Lämpötila painuu pakkasen puolelle laajalti ylängöillä. Suomeen virtaa samaan aikaan lämmintä ilmaa etelästä.
  Espanjaan virtaa luoteesta vuodenaikaan nähden erittäin kylmää ilmaa ja sateet muuttuvat siellä osittain lumeksi. Lämpötila painuu pakkasen puolelle laajalti ylängöillä. Suomeen virtaa samaan aikaan lämmintä ilmaa etelästä.

  Samaan aikaan Suomessa yli +5 astetta

  Kun Espanja herää viikonloppuna vuodenaikaan nähden harvinaisen kylmiin aamuihin, mitataan Suomessa joulukuulle hyvin korkeita lämpötiloja. Lounais- ja länsirannikolla viikonlopun ylimmät lämpötilat kohoavat 5–8 asteeseen.

  Länsi-Euroopan matalapaine toimii melkoisena kahtiajakajana: läntinen Välimeri saa kylmää kyytiä, kun taas samaisen matalapaineen itäpuolella kulkee lempeämpi ja lämpimämpi ilmavirtaus kohti pohjoista. Sunnuntain aikana lämpöasteita mitataan Pohjois-Lappia lukuun ottamatta koko Suomessa.

  Alppikyliä säppiin: Lunta jopa 2,5 metriä

  Talviset olosuhteet vyöryvät viikonvaihteen aikana myös kohti Alppeja ja Sloveniaa. Länsi-Euroopassa majailevasta matalapaineesta on viikonloppuna irtautumassa osakeskus, joka asettuu Italian ylle.

  Auts, miten paha asetelma Alppien ja Pohjois-Italian kannalta!

  Kun Adrianmereltä suuntautuva lämmin ja kostea syöttövirtaus törmää Alppien vuoristoon ja sen pohjoispuolella olevaan kylmään ilmamassaan, tuloksena on äärimmäisen sakeita ja pitkäkestoisia lumisateita. Seuraavan viiden päivän lumikertymä on vuoristossa yleisesti 150–250 senttimetriä.

  "Kun Adrianmereltä suuntautuva lämmin ja kostea syöttövirtaus törmää Alppien vuoristoon ja sen pohjoispuolella olevaan kylmään ilmamassaan, tuloksena on äärimmäisen sakeita ja pitkäkestoisia lumisateita."

  Kokonaisia alppikyliä on vaarassa joutua lumen saartamiksi viikonvaihteessa Pohjois-Italiassa, Itävallassa ja Sveitsissä. Liikenne tulee takkuamaan lumipyryissä pahasti. Siellä, missä sateet tulevat vetenä, vaarana ovat tulvat.

  Lue seuraavaksi: Loppuviikon sää: Lumisade vaihtuu jopa +8 asteeseen – katso milloin tulee lunta ja missä on lämpimintä

  Lumikertymä Euroopassa keskiviikon ja lauantain välillä. Lunta on tulossa runsaasti Alpeille, Länsi-Norjaan ja paikoin myös Pohjois-Espanjaan.
  Lumikertymä Euroopassa keskiviikon ja lauantain välillä. Lunta on tulossa runsaasti Alpeille, Länsi-Norjaan ja paikoin myös Pohjois-Espanjaan. Alpeilla lumisateet jatkuvat vielä tämän jälkeenkin.

  Markus Mäntykannas

  Päivitetty 3.12. klo 09.09

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa