Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Pulmallinen huhtikuun kuukausiennuste: ”Kevät etenee hyvää vauhtia, mutta…”
  Uutiset |

  Pulmallinen huhtikuun kuukausiennuste: ”Kevät etenee hyvää vauhtia, mutta…”

  Kevätkukkia Helsingin illassa. 
  Huhtikuu on alkanut vaihtelevassa säässä. Arkistokuva: Markus Mäntykannas, Helsinki, 4.4.2020

  Tällä viikolla osassa maata on ajankohtaan nähden tavanomaista kylmempää. Sateita tulee edelleen myös lumena ja räntänä. Huhtikuun jatko on kuukausiennusteen mukaan lämpöoloiltaan melko tavanomainen tai osassa maata hieman keskimääräistä lämpimämpi. Takapakit kevääseen ovat kuitenkin jatkossakin mahdollisia.

  Tämä viikko on alkanut lumi-, räntä- ja vesisateilla. Suomen yli liikkuukin tällä viikolla sateita lähes päivittäin monessa eri olomuodossa.

  – Suomi kuuluu tällä viikolla enimmäkseen laajan matalapaineen piiriin. Matalapaine tuo meille sateita ja vetää pohjoisesta vuodenaikaan nähden kylmää ilmaa laajalle alueelle Eurooppaan, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

  Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n tuoreen kuukausiennusteen mukaan tämän viikon keskilämpötila on Suomessa laajalti lähellä keskimääräistä tai hieman keskimääräistä kylmempi, Itä-Lapissa on kuitenkin tavanomaista lämpimämpää. Etelässä ja lännessä on 0,5–1,5 astetta keskimääräistä kylmempää, Itä-Lapissa asteen verran keskimääräistä lämpimämpää.

  – Viikon kokonaissademäärä on kuukausiennusteen mukaan Suomessa vuodenajan keskiarvoa suurempi, sillä Pohjois-Euroopan yllä olevaan laajaan matalapaineeseen liittyy myös sateita. Suomen lisäksi vuodenaikaan nähden runsaita sateita tulee myös Norjan vuoristossa sekä osassa Keski-Eurooppaa.

  Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

  Viime viikolla suuressa osassa Eurooppaa mitattiin jo 20–30 asteen lämpötiloja, monessa maassa yllettiin maaliskuun lämpöennätyksiin. Nyt käänne on ollut raju, sillä lämpö on vaihtunut jopa yöpakkasiin ja lumisateisiin. Lunta on jo alkuviikolla tullut esimerkiksi paikoin Saksassa, Tanskassa, Belgiassa, Alankomaissa ja Isossa-Britanniassa. Suuressa osassa Eurooppaa onkin kuukausiennusteen mukaan tällä viikolla selvästi vuodenajan keskiarvoa kylmempää. 

  Saitko hyvän sääkuvan? Lähetä kuva Forecan sääuutisiin!

  Näin edetään kohti vappua!

  Ensi viikko eli 12. huhtikuuta alkava viikko on kuukausiennusteen mukaan Suomessa keskilämpötilaltaan vuodenajan keskiarvon tasolla tai etelässä hieman sen yläpuolella. Sateita on ennusteessa vuodenajan keskiarvon verran. Viikko on pääosassa Eurooppaa vuodenaikaan nähden yhä kylmä.

  Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa huhtikuun puolivälissä maan eteläosassa 6–10 astetta, maan keskiosassa laajalti 4–8 astetta ja pohjoisessa laajalti 0–6 astetta.

  Katso videolta kuukausiennuste sateista!

  Huhtikuun 19. ja 26. päivä alkavilla viikoilla kuukausiennusteessa ei näy lämpötilojen osalta Suomeen suurta poikkeamaa vuodenajan keskiarvoon. Sateita tulee kuukausiennusteen mukaan osassa Suomea näillä viikoilla hieman enemmän kuin keskimäärin samaan aikaan vuodesta.

  – Muualta Euroopasta suhteellisen kylmän ilmamassan vaikutus näyttäisi väistyvän. Keskilämpötilat alkaisivat nousta vuodenajan keskiarvon yläpuolelle laajalti Euroopassa, Joanna Rinne sanoo.

  “Lumi- ja räntäkuurot yhä ajoittain mahdollisia koko maassa”

  Tyypilliseen suomalaiseen tapaan kevät on etenemässä vaihtelevassa säässä, takapakitkin ovat välillä mahdollisia.

  – Huhtikuussa kevät etenee hyvää vauhtia, vaikka lämpötilat jäisivätkin ajoittain vuodenajan keskiarvoon tai sen alapuolelle. Lumi- ja räntäkuurot ovat yhä ajoittain mahdollisia koko maassa, mutta sateiden olomuodot muuttuvat etelästä alkaen vetisemmiksi kuun edetessä ja lumet sulavat kokonaan tai lumikerros ohenee vauhdilla. Yöpakkaset ja ajoittaiset huonot ajokelit ovat meillä silti yhä mahdollisia etelässäkin, Joanna Rinne toteaa.

  Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

  Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

  Lue seuraavaksi: Viikon sää: Talvi muistuttelee vielä itsestään – “Perjantaissa aineksia jopa myrskyksi”! Euroopassa helle vaihtui lumisateisiin

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 6.4. klo 17.35

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa