Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Euroopassa on nyt huimat helteet, meillä koleaa – leviääkö lämpö meille viikonlopuksi?
  Uutiset |

  Euroopassa on nyt huimat helteet, meillä koleaa – leviääkö lämpö meille viikonlopuksi?

  Kirsikkapuut ovat nyt eteläisessä Suomessa täydessä kukassa.
  Kirsikkapuut ovat nyt osassa Suomea täydessä kukassa. Kuva: Pirjo Räisänen, Tampere, 14.5.2022

  Suuressa osassa Eurooppaa vaikuttaa helleaalto, mutta Suomessa lämpötilat jäävät alkuviikolla jopa vapun keskiarvojen tasolle. Lämpimän ilman kieleke lähestyy Suomea lännestä, mutta tuoko se Suomeen lämmintä säätä?

  Viikon alussa lämpimän ilmamassan aalto pullahtaa Euroopan läntisellä puoliskolla pohjoiseen kohti Islantia. Samalla Suomeen virtaa viileää ilmaa pohjoisesta.

  Alkuviikolla lämmin ilmamassa kurottaa Euroopan länsipuoliskolla pohjoiseen, kun taas Suomeen virtaa kylmää ilmaa pohjoisesta.
  Alkuviikolla lämmin ilmamassa kurottaa Euroopan länsipuoliskolla pohjoiseen, kun taas Suomeen virtaa viileää ilmaa pohjoisesta. Kuva: Foreca

  Maanantaina lämpötila nousee laajalla alueella Euroopassa 25 asteen yläpuolelle, jopa 30 asteeseen. Viikon edetessä hellelämpötiloja näkyy Euroopan kartoilla laajoilla alueilla päivittäin, ja viikonlopun lähestyessä kuumuus kattaa suuren osan läntistä ja keskistä Eurooppaa – Espanjassa jopa yli 40 asteen lämpötilat ovat silloin paikallisesti mahdollisia.

  Suomessa viikko alkaa keskimääräisen vapun kaltaisissa lämpötiloissa, viikon edetessä lämpötilat vähitellen nousevat. Euroopan lämpimän ilmamassan aalto kurottaa Suomen suuntaan viikonlopun lähestyessä, mutta vielä ei tiedetä varmasti, pääseekö päivälämpötila meillä nousemaan kesäisempiin lukemiin.

  Maanantai ja tiistai: Pohjoinen ilmavirtaus pitää sään koleana

  Vaikka Euroopassa on laajalla alueella kesäisen kuumaa, Suomessa vaikuttaa pohjoinen, viileä ilmavirtaus.

  Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

  Artikkeli jatkuu

  Maanantaina maan etelä- ja länsiosassa on varsin aurinkoista, vaikka iltapäiväkuuroja tulee sisämaassa paikoin. Idässä ja pohjoisessa on pilvistä, ja vettä sataa siellä täällä. Pohjois-Lapissa sekä läntisessä Keski-Lapissa osa sateista tulee peräti räntänä.

  Ennuste maanantaille 16.5.2022.
  Ennuste maanantaille 16.5.2022. Kuva: Foreca

  Tiistaina sää on suuressa osassa maata pilvinen, vaikka paikoin aurinkokin voi näyttäytyä pilvien välistä. Vähäisiä vesisateita tulee paikoin maan etelä- ja keskiosassa. Pohjois-Lapissa sataa räntää tai lunta, iltaa kohden pohjoisen sateet leviävät kaikissa olomuodoissa Keski-Lappiinkin.

  Ennuste tiistaille 17.5.2022.
  Ennuste tiistaille 17.5.2022. Kuva: Foreca

  Etelässä ja lännessä päivälämpötilat ovat maanantaina 8–13 asteen tuntumassa, idässä on 6–10 astetta ja Lapissa enimmäkseen 1–8 astetta. Maan länsi- ja pohjoisosassa luoteen ja pohjoisen välinen tuuli on puuskaista, mikä lisää sään koleuden tuntua.

  Tiistaina lämpötilat voivat jäädä hieman tätäkin alhaisemmiksi.

  Sää on ajankohdan keskiarvoja viileämpää – lämpötilat muistuttavat pikemmin keskimääräistä vappua kuin toukokuun puoliväliä.

  Keskiviikkona ja torstaina sää alkaa jo lämmetä

  Keskiviikkona pohjoisvirtaus vaikuttaa meillä vielä, mutta jo torstaina virtaus alkaa kääntyä lännen puolelle.

  Keskiviikkona sää on varsin aurinkoinen erityisesti etelässä ja lännessä. Idässä ja pohjoisessa on pilvisempää, vaikka aurinko voi sielläkin kurkistaa pilvien välistä. Kainuussa ja maan itäosassa tulee sadekuuroja, jokunen räntähiutalekin voi kuuroissa olla mukana.

  Ennuste keskiviikolle 18.5.2022.
  Ennuste keskiviikolle 18.5.2022. Kuva: Foreca

  Päivälämpötila nousee etelässä jo 16–18 asteeseen, maan keskiosassa 10–16 asteeseen ja Lapissa lämpötilat vaihtelevat Kilpisjärven nollan tuntumasta Meri-Lapin 10 asteen tienoille.

  Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

  Artikkeli jatkuu

  Torstaina sää on aurinkoinen ja poutainen koko maassa, ja lämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosassa hieman keskiviikkoisia viileämpiä, mutta Lapissa keskiviikkoisia lämpimämpiä.

  Viikonloppu tuo lämpimän ilmamassan aallon, mutta myös sateita

  Euroopassa vaikuttanut lämpimän ilmamassan aalto näyttäisi viikonlopun tullen leviävän Suomeenkin.

  Lämmin ilmamassa kurottaa viikonlopun lähestyessä kohti Suomea.
  Lämmin ilmamassa kurottaa viikonlopun lähestyessä kohti Suomea. Kuva: Foreca

  Ainakin aluksi se tarkoittaisi kuitenkin sään pilvistymistä ja muuttumista sateisemmaksi – lämmintä ilmamassaa kun reunustaa pilvisen ja sateisen sään vyöhyke. Lauantain ja sunnuntain aikana on kuitenkin mahdollista, että pilvisemmän ja sateisemman sään jälkeen lämpötilat saattaisivat ainakin paikallisesti nousta jo 20 asteen rajan yläpuolelle ensimmäistä kertaa tänä vuonna.

  Viikonlopun sääennuste on kuitenkin vielä epävarma ja altis muutoksille, ja vasta viikon edetessä tiedetään tarkemmin, pääseekö lämpötila nousemaan 20 asteeseen Suomessakin.

  Lue myös: Aikainen helleaalto uhkaa korventaa Euroopan, ja tämä voi olla uusi normaali: "On harvinaista nähdä tällaisia lukemia jo toukokuussa"

  Joanna Rinne
  meteorologi

  Päivitetty 15.5.2022 klo 19.24

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat