Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Aikainen helleaalto uhkaa korventaa Euroopan, ja tämä voi olla uusi normaali: "On harvinaista nähdä tällaisia lukemia jo toukokuussa"
  Blogi |

  Aikainen helleaalto uhkaa korventaa Euroopan, ja tämä voi olla uusi normaali: "On harvinaista nähdä tällaisia lukemia jo toukokuussa"

  Läntiseen Eurooppaan leviää korkeapaineen mukana hyvin lämmintä ilmamassaa. Läntisellä Välimerellä lämpötila voi kohota 16. toukokuuta alkavalla viikolla jopa lähelle 40 astetta.
  Läntiseen Eurooppaan leviää korkeapaineen mukana hyvin lämmintä ilmamassaa toukokuun puolivälissä. Läntisellä Välimerellä lämpötila voi kohota 16. toukokuuta alkavalla viikolla jopa lähelle 40 astetta. 30 asteen lukemia nähdään myös keskisessä Euroopassa.

  Kevät on tänä vuonna edennyt madellen eri puolilla Eurooppaa, mutta nyt on edessä radikaali käänne. Osassa Eurooppaa mitataan toukokuun puolivälin jälkeen vuodenaikaan nähden harvinaisen korkeita lämpötiloja. Trendi on, että kesän ja ensimmäisen merkittävän helleaallon saapuminen on tulevina vuosikymmeninä aikaistumassa.

  Toukokuu on juuri saavuttanut puolivälin, ja ennustekartoilla näkyy jo nyt merkkejä intensiivisestä helleaallosta. Kuumaa kyytiä on erityisesti läntisessä Euroopassa, kun taas Suomi tulee sijoittumaan helteisen ja kylmän ilmamassan rajamaastoon. Lämpimin ilma jäänee maamme lounais- ja länsipuolelle, kun taas idässä on vastassa kylmempää ilmaa.

  Kevät siis etenee meillä pohjolassa maltillisesti, mutta valtaosassa läntistä Eurooppaa on nyt syytä pohtia, miten suojautua tulevalta, paahtavalta helleaallolta. Lämpötila voi läntisellä Välimerellä lähestyä jopa 40 astetta – on aika harvinaista nähdä tällaisia lukemia ennusteissa jo toukokuun puolella.

  Kuumaa on myös muualla maapallolla, sillä Intian ja Pakistanin ennätyshelteet eivät ota laantuaakseen. Pahimmillaan lämpötila on kohonnut 50 asteeseen. Sitä ei haluaisi kokea.

  "Suomessakin kaikki merkit viittaavat siihen, että vuosikymmenien edetessä kesä tulee alkamaan nykyistä aikaisemmin."

  Lue myös: Tuore kuukausiennuste: Kesälomakausi lähestyy – katso ensimmäinen vilkaisu juhannusviikosta!

  Välimeren rannoilla todennäköisesti riittää kuhinaa tulevana kesänä, kun koronarajoitukset ovat poistuneet ja matkailu pyörii jälleen. Kauden ensimmäinen merkittävä helleaalto saapuu jo toukokuussa.
  Välimeren rannoilla todennäköisesti riittää kuhinaa tulevana kesänä, kun koronarajoitukset ovat poistuneet ja matkailu pyörii jälleen. Kauden ensimmäinen merkittävä helleaalto on tänä vuonna saapumassa jo toukokuussa, joten rannat houkuttelevat jo varhaisessa vaiheessa hakemaan vilvoitusta. Kuva; Markus Mäntykannas, Espanja, Cullera, Valencia, arkistokuva

  30 asteen ylityksiä, paikoin 40 astetta lähellä

  Toukokuinen helleaalto on saamassa alkunsa Atlantilla majailevan staattisen ja voimakkaan matalapaineen seurauksena, joka työntää voimalla lämpöä Afrikan mantereelta kohti Eurooppaa. Keskiseen Eurooppaan muodostuva korkeapaineen alue kaappaa helleilman ympärilleen ja tuo varaslähdön kesään Länsi- ja Etelä-Euroopassa.

  Ennustekartoilla näkyykin nyt sellaisia lämpötilalukemia, jotka eivät alkuunkaan ole tyypillisiä mantereellemme toukokuussa. Jo alkavalla viikolla 30 asteen raja tulee rikkoutumaan esimerkiksi Iberian niemimaalla, Ranskassa, osassa Italiaa ja Balkanin niemimaalla.

  Viikon edetessä helleilma on leviämässä pohjoisemmas siten, että laajalti keskisessäkin Euroopassa, kuten esimerkiksi Benelux-maissa ja Saksassa, kolkutellaan 30 asteen rajapyykkiä. Samaan aikaan kuumuus voi korventaa Espanjan sisämaata jo lähes 40 asteen voimin. 

  40 asteen ylitys ei ole Iberian niemimaalla täysin poissuljettu skenaario 16. toukokuuta alkavan viikon loppupuolella. Näin korkeat lukemat olisivat vuodenaikaan nähden poikkeuksellisia, eli niiden esiintyvyys on enintään kerran tai pari vuosisadassa.

  Toukokuinen 40 asteen ylitys ei kuitenkaan olisi täysin ennennäkemätön ilmiö Manner-Euroopassa. Euroopan kuumimmassa kolkassa Espanjan Sevillassa on mitattu äärimmillään 40,8 astetta jo toukokuun puolella, ja näitä alueita korkeimmat lämpötilat tulevat todennäköisesti tälläkin erää korventamaan.

  Toukokuussa 40 asteen lämpötilat ovat Euroopassa poikkeuksellisia. Tässä lämpöaallossa 30 asteen yllityksiä nähdään laajalti eteläisessä ja paikoin myös keskisessä Euroopassa.
  Toukokuussa 40 asteen lämpötilat ovat Euroopassa poikkeuksellisia, mutta eivät ennätyksellisiä. Tulevassa lämpöaallossa 30 asteen ylityksiä nähdään laajalti eteläisessä ja paikoin myös keskisessä Euroopassa. Kuva: Pixabay

  Lämpöä länsinaapureihin, Suomen kohtalo vielä auki

  Toukokuun puolivälin jälkeen lämpöä yrittää pulpahtaa myös kohti pohjolaa, mutta vielä on epävarmaa, mikä on Suomen kohtalo. Länsinaapurimme Ruotsi ja Norja näyttäisivät kuitenkin saavan osansa Länsi-Euroopan lämpöaallosta, ja onkin todennäköistä, että Skandinavian puolella rikotaan useampana päivänä 20 asteen raja.

  Jos kesälämpö saavuttaa Suomenkin, olisi se todennäköisintä viikon puolivälissä tai torstaina. Tämän jälkeen näyttää taas epävakaisemmalta ja viileämmältä.

  Kuluneen vuoden toistaiseksi korkein lämpötila Suomessa on Oulussa mitattu 19,1 astetta. Ruotsissa puolestaan on jo ehditty kivuta 20 asteen yläpuolelle.

  Maalis–toukokuu näyttää pitkän sääennusteen perusteella suuressa osassa Suomea tavanomaista lämpimämmältä.
  Kevät etenee kohisten kohti kesää Suomen länsi- ja eteläpuolella. Kuva: Pixabay

  Aikaiset helleaallot yleistymässä Euroopassa, tuleeko toukokuusta uusi kesäkuu?

  Vaikka toukokuun puoliväli näyttääkin osassa Eurooppaa hyvin kuumalta, en ole hämmästynyt. Viileän ja epävakaisen kevätsään päätteeksi oli vain ajan kysymys, milloin ensimmäinen helleaalto rantautuu karistellen kolean kevään tomut.

  Olisin veikannut kesäkuuta, mutta tämä kävikin jo selvästi aiemmin. Selvennyksen vuoksi haluan todeta, etteivät toukokuiset helteet etelämpänä Euroopassa ole mitenkään tavattomia, mutta se, millä intensiteetillä helle iskee jo tähän aikaan vuodesta – se on asia, joka pistää miettimään. Suomessa helteellä tarkoitetaan tilannetta, kun päivän ylin lämpötila kohoaa vähintään 25,1 asteeseen. Etelä-Euroopassa raja on 30 astetta.

  Tämän vuosisadan edetessä on odotettavissa, että erityisesti eteläisessä Euroopassa kevätkuukausien sademäärä laskee ja tämä puolestaan tekee tilaa runsaammalle auringonpaisteelle, korkeammille lämpötiloille ja aikaisille helleputkille.

  Äärimmäisen korkeat, yli 40 asteen lukemat, ovat aiempina vuosikymmeninä olleet Euroopassa pääosin keskikesän asiaa, mutta vastaisuudessa uskon niiden yleistyvän jo ennen varsinaista kesäkautta toukokuun puolella.

  Suomessakin kaikki merkit viittaavat siihen, että vuosikymmenien edetessä terminen kesä tulee alkamaan nykyistä aikaisemmin. Tuleeko toukokuusta uusi kesäkuu?

  Lue seuraavaksi: Kesä–elokuun pitkä ennuste julki: Tältä näyttää tuleva kesä – ”Olen erittäin huolissani Euroopan tilanteesta”

   

  Markus Mäntykannas

  Päivitetty 15.5.2022 klo 13.38

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Foreca Youtubessa: Miltä näyttää Suomen sää keväällä 2100? Katso meteorologin kuvitteellinen ennuste!

  Miltä näyttää Suomen sää keväällä 2100? Katso meteorologin kuvitteellinen ennuste!

  Videolla tarkastellaan, miltä voisi näyttää Suomen sääennuste huhtikuussa 2100.

  Julkaistu 12.4.

  Viimeksi katsomasi paikat