Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Tuore kuukausiennuste: Kesälomakausi lähestyy – katso ensimmäinen…
Kuukausiennuste |

Tuore kuukausiennuste: Kesälomakausi lähestyy – katso ensimmäinen vilkaisu juhannusviikosta!

Kauniit värit loistivat ilta-auringon valossa.
Pitkissä ennusteissa on tällä hetkellä merkkejä paikoin tavanomaista viileämmästä loppukeväästä ja alkukesästä Suomeen. Kuva: Heidi Multanen, Rasivaara, 9.5.2022

Uuden kuukausiennusteen mukaan 16. toukokuuta alkava viikko on Suomessa keskimääräistä viileämpi. Toukokuun loppuun ja kesäkuulle ennuste näyttää paikoin viitteitä keskimääräistä viileämmästä säästä, paikoin ajankohdalle tyypillisistä lämpötiloista. Sää on kuitenkin nyt vaikeasti ennustettavaa, joten kuukausiennusteessa on tavanomaista enemmän epävarmuuksia.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n 12. toukokuuta julkaiseman kuukausiennusteen mukaan Suomen säässä näkyy lähiviikkoina merkkejä keskimääräistä kylmemmästä säästä tai ajankohdalle tavanomaisista lämpötiloista.

– Ennusteen mukaan pohjoinen ja suhteellisen viileä ilmamassa ei ota helposti lähteäkseen Suomen yltä. Pitkiä hellejaksoja ei kuukausiennusteessa näy, mutta kevät etenee ja kesä lähestyy – hieman keskimääräistä verkkaisemmin, mutta tasaisen varmasti, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 12.5.2022)
ViikkoEnnusteEnnustettavuus
16.–22.5.Viikko on Suomessa suhteellisen vähäsateinen ja vuodenaikaan nähden kylmä, etenkin idässä.Hyvä
23.–29.5.Viikon keskilämpötila on lähellä tavanomaista tai hieman keskimääräistä viileämpi. Sateita tulee ajankohdalle tavanomainen määrä tai hieman tavanomaista enemmän.Heikko
30.5.–5.6.Viikko on monin paikoin jonkin verran ajankohdan keskiarvoa viileämpi. Sateita tulee keskiarvoisesti tai hieman keskimääräistä enemmän.Heikko
6.–12.6.Viikko on keskilämpötilaltaan viileämpi kuin ajankohdan keskiarvo. Sateisuuteen ennuste ei enää ota kantaa.Heikko

Toukokuun 16. päivä alkava viikko: Viikon keskilämpötilat 2–4 astetta tavanomaista viileämpiä

Kuukausiennusteen mukaan 16. toukokuuta alkava viikko on Suomessa keskilämpötilaltaan laajalti 2–3 astetta ajankohdan keskiarvoa kylmempi, Itä-Suomessa eroa on jopa 3–4 astetta keskimääräistä kylmempään suuntaan.

Viikon sisällä sää on pikemmin korkeapainevoittoista kuin matalapainevoittoista, vaikka sateitakin on tulossa. Korkeapainepainotteisuuden takia sateita tulee Suomessa kuukausiennusteen perusteella laajalti vähemmän kuin tähän vuodenaikaan yleensä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Viikon alussa Suomeen virtaa kylmempää ilmamassaa pohjoisesta. Lämpötilat jäävät maan etelä- ja keskiosassa 7–12 asteeseen ja Lapissa 1–7 asteen tuntumaan. Pilvisyys on melko runsasta. Paikallisia sateita voi tulla etenkin pohjoisessa, etelässä sateet jäävät vähiin tai niitä ei tule lainkaan. Pohjois-Lapin sateet voivat olla osin räntää. Samaan aikaan alkuviikolla Länsi-Euroopassa on laaja lämpimän ilmamassan alue, Joanna Rinne sanoo.

Viikon puolivälissä sää muuttuu Suomessa aurinkoisemmaksi. Lämpötilat nousevat niin, että maan etelä- ja keskiosassa voidaan käväistä paikallisesti 15 asteessa ja Lapissa 10 asteessa.

– Toukokuun 16. päivä alkavan viikon loppupuolen sää on vaihdellut ennusteissa vielä melko paljon, joten vielä ei tiedetä varmasti, miten sää tulee silloin kehittymään. Viikon jälkipuolella lämmintä ilmamassaa voi levitä Suomeenkin, mutta tämänhetkisten ennusteiden mukaan sen yhteydessä sää on varsin pilvinen ja sateinen, joten päivälämpötilat eivät pääsisi nousemaan paljoa 15 asteen yläpuolelle. Auringon paistaessa samassa ilmamassassa lämpötilat voisivat nousta jopa lähelle hellelukemia, Joanna Rinne sanoo.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Länsi- ja Keski-Euroopassa sekä paikoin eteläisessä Euroopassa 16. toukokuuta alkava viikko on kuukausiennusteen mukaan 3–6 astetta ajankohdan keskimääräisiä lukemia lämpimämpi, Espanjassa ja Ranskassa paikoin jopa 6–7 astetta keskimääräistä lämpimämpi.

– Länsi- ja Keski-Eurooppaan on levinnyt etelästä vuodenaikaan nähden lämmintä, suomalaisittain helteistä ilmaa. Toukokuun 16. päivä alkava viikko on siellä kesäinen, samoin kuin Etelä-Ruotsissa ja eteläisessä Norjassakin. Itä-Euroopassa puolestaan vaikuttaa Suomen tapaan ajankohtaan nähden kylmän sään alue, jonka painopiste on Venäjällä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Viikon alkupuolella yli 30 asteen lukemia voidaan mitata paikoin ainakin Espanjassa, Portugalissa, Ranskassa, Italiassa, Saksassa, Belgiassa, Alankomaissa ja Balkanin maissa. Viikon loppupuolella 30 asteen lukemia voi olla laajemminkin Keski-Euroopassa.

Kuukausiennusteen mukaan sademäärät ovat pääosassa Eurooppaa 16. toukokuuta alkavalla viikolla ajankohdan tavanomaisia sademääriä pienempiä.

Toukokuun 23. päivä alkava viikko: Lämpötilat Suomessa tavanomaisia tai hieman keskimääräistä viileämpiä

Toukokuun 23. päivä alkavan viikon ennuste on tässä vaiheessa jo epävarmempi.

– Tällä kertaa kuukausiennusteen 50 osaennustetta, joiden yhdistelmästä koko ennuste muodostuu, ovat varsin erimielisiä sään kehittymisestä jo 23. toukokuuta alkavasta viikosta. Vielä ei ole siis kovin luotettavasti ennustettavissa, minkälaisena sää jatkuu, Joanna Rinne sanoo.

– Näyttää kuitenkin siltä, että korkeapainepainotus saattaisi tässä vaiheessa vaihtua matalapaineiksi. Viikon keskilämpötila olisi Suomessa melko lähellä ajankohdan keskiarvoa tai hieman sitä viileämpi. Sateita tulisi keskiarvon verran tai hieman sitä enemmän sekä meillä että osin itäisessä ja keskisessä Euroopassa.

Läntisessä Euroopassa jatkuisi yhä ajankohtaan nähden lämmin ja kuiva sää.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Toukokuun 30. päivä ja kesäkuun 6. päivä alkavat viikot: Kesälomakausi käyntiin – mitä tapahtuu säässä?

Tällä hetkellä kuukausiennusteessa näkyy viitteitä keskimääräistä viileämmästä säästä kesäkuun alkuun.

– Sään ennustettavuus näin pitkälle on jo huono, mutta tämänhetkisen ennusteen perusteella kesäkuu alkaa ajankohtaan nähden viileänä, mahdollisesti myös aluksi keskimääräistä sateisempana, Joanna Rinne kertoo.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa touko–kesäkuun vaihteessa maan eteläosassa 16–20 astetta, maan keskiosassa 14–18 astetta ja pohjoisessa laajalti 10–16 astetta, pohjoisessa Lapissa paikoin 8–10 astetta.

Uimapaikka odottaa polskijoita.
Viime vuonna kesäkuu oli Suomessa suurimmassa osassa maata ennätyksellisen tai poikkeuksellisen lämmin. Arkistokuva: Reijo Kärkkäinen, Isokyrö, 2.6.2021

Etelä-Euroopassa sekä Keski-Euroopassa kesäkuun alun viikot ovat kuukausiennusteen mukaan ajankohtaan nähden lämpimiä ja sademääriltään melko vähäsateisia tai keskiarvoisia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Miltä näyttää tällä hetkellä ECMWF:n ennuste juhannusviikolle?

ECMWF:n ennusteissa näkyy jo karttoja kesäkuun loppupuoliskolle asti.

Tällä hetkellä 13. kesäkuuta alkavalla viikolla on merkkejä ajankohdan tavanomaisia lukemia viileämmästä säästä Suomeen.

Ennusteessa näkyy jo myös 20. kesäkuuta alkava juhannusviikko. Pitkä ennuste näyttää koko viikon keskilämpötiloja, ei yksittäisten päivien säätä, joten itse juhannuksen säähän ennuste ei ota kantaa.

– Ennustettavuus kesäkuun loppupuolelle asti on jo hyvin heikko, mutta tämän hetken ennusteen mukaan juhannusviikko saattaisi olla meillä ajankohdan keskiarvoa viileämpi. Suursäätilaan eli ilmanpaineen jakautumiseen tai sateisiin ennuste ei vielä ota juhannusviikolle mitään kantaa, Joanna Rinne toteaa.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Kesä–elokuun pitkä ennuste julki: Tältä näyttää tuleva kesä – ”Olen erittäin huolissani Euroopan tilanteesta”

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat