Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Matalapaineiden mylläys jatkuu – heinäkuun edetessä tuore kuukausiennuste vihjaa vaihtelusta
  Uutiset |

  Matalapaineiden mylläys jatkuu – heinäkuun edetessä tuore kuukausiennuste vihjaa vaihtelusta

  Matalapaineet tuovat yhä ajoittain sadetta ja pilvisempää säätä. 
  Matalapaineet tuovat yhä ajoittain sadetta ja pilvisempää säätä. Kuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä, 1.7.2020

  Tällä viikolla sateita on ollut reippaasti liikkeellä. Matalapaineiden syöttö Suomeen jatkuu vielä ensi viikon puolella. Heinäkuun edetessä korkeapaineet saattavat vähitellen vaikuttaa säähän.

  Päivö-myräkkä käynnisti voimalla kuluvan viikon ja tähän mennessä sateita on mahtunut paikka paikoin jopa viikon jokaiselle päivälle. Viikonloppuna sateita on yhä odotettavissa ja tuuli voi sateiden ylikulun yhteydessä puuskia voimakkaastikin. Sateiden välissä sää ehtii monin paikoin tarjota myös auringonpaistetta.

  Viilentävien sateiden välissä aurinkoa

  Lauantaina Lapin yli pohjoiseen on väistymässä matalapaine sateineen ja pohjoisessa pilvisyys vaihtelee. Perässä uusi matalapaine saapuu maan länsipuolelle ja sää muuttuu pilviseksi etelässä ja maan keskivaiheilla lännestä alkaen. Sateita leviää aamuksi länteen, päivän mittaan myös idän sekä Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun ylle. Sateiden yhteydessä voi paikoin ukkostaa. Päivällä lämpötila kohoaa uuden sadealueen edellä idässä sekä paikka paikoin pohjoisessa 16–20 asteeseen, sateessa päivälämpötila jää 15, Lapin pohjoisosassa 10 asteen vaiheille. 

  Sunnuntaiksi matalapaine pilvineen ja sateineen siirtyy lännestä maan pohjoisosan ylle, paikoin ukkostaa. Idässä ja etelässä voi aamulla sataa paikoin, mutta päivällä etelässä ja maan keskivaiheilla on monin paikoin poutaista sekä myös aurinkoista. Lämpötila kohoaa etelässä ja maan keskivaiheilla 16–20, pohjoisessa 12–17 asteeseen, mutta jää Lapin sateisilla alueilla noin 10 asteeseen.

  Sunnuntai-illalla lounaasta lähestyy jo uusia sateita, runsaampaa pilvisyyttä ja ukkosia. Yön aikana voimakaspuuskainen tuuli voimistuu etelässä ja maan keskivaiheilla ja lounaassa myrskypuuskien riski kohoaa. Maanantain sää on laajalti epävakaa ja ukkosta esiintyy. Poutaisemmilla alueilla päivälämpötila on 17–20, sateessa lähemmäs 15 astetta, Lapissa päivälämpötila jää paikoin sateessa noin 10 asteeseen.

  Lue myös: Matalapaine: Miten se syntyy ja minkälaista säätä siihen liittyy eri vuodenaikoina?

  Kaunis kesäpäivä
  Sateiden välissä sää tarjoaa myös aurinkoisempia hetkiä. Kuva: Joanna Rinne

  Sateiden aika ei ole vielä ohi

  Ensi viikolla Länsi-Euroopasta Keski-Eurooppaan on voimistumassa korkeapaine ja matalapaineita on viikon mittaan yhä ohjautumassa Suomeen. Pohjoisimmassa Euroopassa, kuten Suomessa, tuore kuukausiennuste enteilee viikosta keskimääräistä sateisempaa. Ajoittain aurinkoisen sään mahdollisuus sateiden välissä jatkuu.

  Pitkään ensi viikollakin lämpötila nousee poutaisessa säässä 20 asteen paikkeille, mutta ajoittain yli kulkevat sateet ja pilvinen sää laskevat lämpötiloja monin paikoin. Myös ensi viikko on jäämässä kokonaisuudessaan normaalia viileämmäksi. Päivälämpötila jää sateisilla alueilla pitkälti lähemmäs 15 astetta, Lapissa ajoittain jopa lähemmäs 10 astetta. 

  Ensi viikon loppupuolella korkeapaine on mahdollisesti voimistumassa itäisen Euroopan suunnalla ja sen poutaisemman sään vaikutuksia voi yltää samalla jo Suomeen asti. Atlantti syöttää kuitenkin aktiivisesti matalapaineita Pohjois-Eurooppaa kohti, mikä saattaa vielä työntää mahdollisen korkeapaineen kauemmas Euroopan itäpuolelle. Tällöin sää Suomessa jatkuisi ajoittaisten sateiden sävyttämänä viikon loppuun asti. 

  Lue myös: Missä päin Suomea sataa eniten?

  Heinäkuussa sekä vaihtelevan sään että helteiden mahdollisuus kasvaa uusimman kuukausiennusteen mukaan.
  Heinäkuussa sekä vaihtelevan sään että helteiden mahdollisuus kasvaa uusimman kuukausiennusteen mukaan. Kuva: Matti Hietala, Lohtaja, 26.6.2020

  Vaihtelua heinäkuulle?

  Tuoreimmasta kuukausiennusteesta on tulkittavissa, että heinäkuun puoliväliä kohti Suomessa sää on tarjoamassa enemmän vaihtelua. Sateita on todennäköisesti yhä odotettavissa, mutta ajoittain meillä voivat myös vaikuttaa poutaisemman sään korkeapaineet. 

  Matala- ja korkeapainesään vuorottelu tarjoaa mahdollisesti myös lämpötiloissa viikkotason vaihtelua keskimääräisen puolin ja toisin. Sateisemman sään osuessa ylle päivälämpötilat voivat olla tavanomaisissa lukemissa tai alempanakin. 

  Lämpimämmän ilman päästessä virtaamaan Suomeen ja etenkin mahdollisen korkeapaineen tarjotessa aurinkoa, lämpötilat voivat nousta keskimääräistä korkeammalle ja hellekin tehdä paluun. Loppukuusta normaalia lämpimämmän sään mahdollisuus kasvaa kuukausiennusteen mukaan.

  Heinäkuun puolessavälissä päivälämpötilat ovat tilastojen mukaan keskimääräisesti korkeimmillaan: etelästä Etelä-Lappiin 20–24, Lapin keskivaiheilla 16–20 ja pohjoisosassa noin 14–18 asteessa. 

  Jenna Salminen

  Päivitetty 3.7. klo 17.30

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa