Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Uusi joulukuun kuukausiennuste hämmentää: “Signaali voimistuu joulua kohti” – katso ennuste!
  Uutiset |

  Uusi joulukuun kuukausiennuste hämmentää: “Signaali voimistuu joulua kohti” – katso ennuste!

  Lauhaa ja lumetonta joulukuun säätä Vaasassa.
  Sää jatkuu vaihtelevana. Arkistokuva: Matti Hietala, Vaasa, 17.12.2019

  Loppuvuoden sää näyttää tuoreen kuukausiennusteen mukaan tavanomaista lämpimämmältä.

  Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n uuden kuuden viikon ennusteen mukaan joulua kohden mennään tavanomaista lauhemmassa säässä, vaikka ajoittaiset kylmät jaksot ovatkin mahdollisia.

  Ensi viikolla viikon keskilämpötila on ennusteen mukaan Suomessa 0–2 astetta keskimääräistä lämpimämpi, suurin ero tavanomaiseen on etelässä. Joulukuun ensimmäisellä viikolla viikon keskilämpötila on 2–4 astetta keskimääräistä korkeampi, joulukuun toisella ja kolmannella viikolla 3–4 astetta ja jouluviikolla pääosin 2–4 astetta keskimääräistä korkeampi.

  Usein kuukausiennusteen niin sanottu signaali heikkenee selvästi ennusteen loppua kohden. Tämä tarkoittaa, että ennuste ei yleensä loppuosaltaan näytä kovin suuria poikkeamia keskimääräiseen verrattuna, sillä ennustettavuuskin usein heikkenee ennusteen edetessä. Nyt kuitenkin kuukausiennuste liputtaa melko selkeästi tavanomaista lauhemman sään jatkosta joulua kohden.

  – Suomen osalta tavanomaista lämpimämmän sään signaali voimistuu joulua kohti. Toki tilastollisesti sää on viilenemään päin, joten esimerkiksi samojen lämpöolojen jatkuminen voi ilmetä viikko viikolta suurempana poikkeamana lämpöiseen päin tavanomaisesta, toteaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.

  Vaikka viikkojen keskilämpötilat olisivat tavanomaista korkeampia, mahtuu viikkojen sisään aina vaihtelua.

  Säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat esimerkiksi joulukuun puolivälissä jo pakkasella lähes koko maassa. Maan eteläosassa keskimääräinen ylin lämpötila on laajalti 0–4 pakkasastetta, paikoin lounais- ja etelärannikolla sekä Ahvenanmaalla 0–2 plusastetta. Maan keskiosassa keskimääräinen ylin lämpötila on joulukuun puolivälissä 0–6 pakkasastetta ja pohjoisessa 4–10 pakkasastetta.

  Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten sitä tulee tulkita?

  Sateisuuden osalta kuukausiennuste näyttää melko keskimääräisiä sademääriä.

  Sää jatkuu vaihtelevana

  Marraskuun viimeisen kokonaisen kalenteriviikon viikon mittaan Suomen yli kulkee sadealueita kaikissa olomuodoissa.

  – Matalapaineiden mukana Suomeen virtaa lauhaa ilmaa plusasteineen, mahdollisesti pohjoiseen asti, mutta Lappi pysyy todennäköisimmin pakkasella. Matalapaineiden välissä meille pääsee ajoittain kylmempää ilmaa niin, että päiväpakkasia voi olla pohjoisen lisäksi ainakin maan keskivaiheilla asti, sanoo Jenna Salminen.

  Sateista huolimatta ensi viikko näyttää kuukausiennusteessa sademääriltään enimmäkseen hieman normaalia kuivemmalta tai tavanomaiselta, mutta idässä on pieni mahdollisuus keskimääräistä sateisempaan säähän.

  Lue myös: Valkeat joulut ovat katoava luonnonvara – katso lumivalkean joulun todennäköisyys paikkakunnallasi

  Karita Kontula-Sokka

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa