Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Valkeat joulut ovat katoava luonnonvara – katso lumivalkean joulun todennäköisyys paikkakunnallasi
  Blogi |

  Valkeat joulut ovat katoava luonnonvara – katso lumivalkean joulun todennäköisyys paikkakunnallasi

  Jyväskylässä oli ajoittain lumetonta tammikuussa 2020.
  Jyväskylässä oli ajoittain lumetonta vielä tammikuun 2020 puolella. Kuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä, 17.1.2020

  Vaikka edellinen kuukausiennuste liputtikin lauhan jouluviikon puolesta, ei joulun säästä pystytä vielä tällä hetkellä sanomaan varmuudella juuri mitään.

  Onkin aika nojautua tilastoihin ja tutustua, mikä on valkean joulun todennäköisyys eri puolilla Suomea. Ikävä kyllä valkeista jouluista on tulossa katoava luonnonvara, kun lumipeitekauden alkaminen on koko maassa lykkääntymässä myöhemmälle. Eteläisen ja lounaisen Suomen osalta tämä tarkoittaa yhä useammin sitä, että pysyvä lumipeite viivästyy vuodenvaihteen yli.

  Lue myös: Tällainen on joulun tyypillinen sää Suomessa

  Pysyvä lumipeite voi viivästyä vuodenvaihteen yli

  Pysyvän lumipeitteen saapumisessa on erittäin suurta alueellista vaihtelua: pohjoisimmassa Lapissa lumi on yleensä pysyvästi maassa jo lokakuussa, mutta eteläisimmällä ja lounaisimmalla rantakaistaleella sekä lounaissaaristossa se voi viivästyä tammikuun alkupuolelle saakka.

  " Yhä pidempään sulana ja verrattain lämpimänä pysyvä Itämeri on suurin yksittäinen tekijä, joka viivästyttää pysyvän lumipeitteen saapumista rantakaistaleella.

  Itämeri on ollut kuluneena syksynä useita asteita tavanomaista lämpimämpi, ja vielä tälläkin hetkellä merivesi on esimerkiksi Suomenlahdella 6–10-asteista.

  Jos länsi- ja lounaisvirtaukset sanelevat säätyyppimme loppuvuoden ajan, eikä Itämeri paljoa jäähdy, näyttää valkea joulu jälleen epätodennäköiseltä eteläisellä ja lounaisella rantakaistaleella.

  Lue myös: Mikä on pysyvä lumipeite ja milloin se saadaan eri puolille Suomea?

  Valkea joulu on lähes takuuvarma itärajalla ja Lapissa

  Vuosina 1981–2010 jokainen joulu on ollut valkea Pohjois-Karjalan itäosassa, Kainuussa, Koillismaalla sekä suuressa osassa Lappia. Sitä vastoin meren äärellä todennäköisyys luhistuu: Oulussa jouluista 80–90 % on ollut valkeita, Vaasassa noin 60–70 % ja Turussa enää vain puolet.

  Valkean joulun todennäköisyys Suomessa on suurin itärajalla ja Lapissa.
  Valkean joulun todennäköisyys Suomessa on suurin itärajalla ja Lapissa. Kuva: Foreca

  Pääkaupunkiseudulla arviolta 6–7 joulua kymmenestä on ollut valkeita, kun taas Turussa, Hangossa, lounaissaaristossa ja Ahvenanmaalla todennäköisyys on enää 50 %.

  Lumensyvyys Helsingissä jouluaattona 2000-luvulla
  VuosiLumensyvyys (cm)
  20190
  20185
  20170
  20160
  20150
  20149
  20130
  201238
  20110
  201048
  200917
  20080
  20070
  20060
  20051
  20048
  200324
  20024
  200126
  20000

  Tilastotiedot: Ilmatieteen laitos

  2000-luvulla Helsingin jouluista jo puolet on ollut mustia, kun vielä vuosina 1981–2010 valkean joulun todennäköisyys on ollut 60–70 %. Jyväskylässä lumettomia jouluja on 2000-luvulla ollut kolmena vuotena, Seinäjoella kuutena. Rovaniemellä ja Sodankylässä kaikki tämän vuosituhannen joulut ovat olleet valkeita.

  Pääkaupunkiseudulla joulunajan lumensyvyydessä on ollut kuitenkin erittäin suurta vaihtelua. Vuonna 2010 talvi oli ankara ja se näkyi myös joulunajan lumensyvyydessä: hanget olivat puoli metriä paksut.

  Lumiraja karkaa yhä pohjoisemmas, Lapissa ennätykset voivat paukkua

  Joulunajan lumipeite on tulevaisuuden talvina käymässä yhä harvinaisemmaksi erityisesti rantakaistaleella, mutta monin paikoin myös muuallakin maan etelä- ja keskiosassa. Mitä pidempään meri pysyy lämpimänä ja jäättömänä, sitä todennäköisemmin lumenpuute vaivaa jouluina esimerkiksi pääkaupunkiseutua, Turkua ja länsirannikkoakin. Avoin meri hidastaa rannikon jäähtymistä ja pitää sateen herkemmin vetisenä.

  Sitä vastoin osassa Lappia tulevaisuuden talvet ja joulutkin saattavat rikkoa uusia lumensyvyysennätyksiä: vuonna 2019 joulunaika oli Lapissa paikoin poikkeuksellisen luminen, kun taas etelässä lumesta ei ollut tietoakaan.

  Tämä voi olla se trendi, jota kohden olemme menossa talvisadannan lisääntyessä. Lapissa suurin osa talviajan sateista tulee lumena ja lumipeite karttuu, kun taas etelämpänä ja varsinkin rannikoilla sateen olomuodossa otetaan yhä isompia harppauksia vetisempään suuntaan.

  Lue myös: Näin ilmastonmuutos vaikuttaa lämpötiloihin

  Jääpeite on tänä talvena ollut poikkeuksellisen ohut maan etelä- ja keskiosassa, paikoin jääpeitettä ei ole päästy mittaamaan lainkaan.
  Lumettomat joulut yleistyvät tulevaisuudessa erityisesti rantakaistaleella, mutta monin paikoin myös muuallakin maan etelä- ja keskiosassa. Kuva: Markus Mäntykannas, Jyväskylä

  Markus Mäntykannas

  Päivitetty 18.11. klo 18.57

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa