Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Uusi kuukausiennuste näyttää kamalalta ja synkistää meteorologinkin: "Ei kai taas?" 
  Uutiset |

  Uusi kuukausiennuste näyttää kamalalta ja synkistää meteorologinkin: "Ei kai taas?" 

  Uusi kuukausiennuste pitää sään tavanomaista lämpimämpänä joulukuulle saakka.
  Uusi kuukausiennuste pitää sään tavanomaista lämpimämpänä jouluviikolle saakka. Kuva: Markus Mäntykannas, Foreca

  Tuore, perjantaina julkaistu Euroopan keskuksen (ECMWF) kuukausiennuste ei lupaa hyvää talven ystäville. Sää näyttää pysyvän tavanomaista lauhempana pitkälle joulukuulle saakka, ja Lapistakin lumet ovat vaarassa sulaa kokonaan pois.

  Euroopan keskus on pidentänyt kuukausiennusteiden tarkasteluajanjaksoa neljästä viikosta kuuteen viikkoon. Uusi kuukausiennuste yltää siis jouluviikolle saakka ja sen sanoma on yksitoikkoisen lohduton: tavanomaista lämpimämpää, suttuista, harmaata, eikä kunnon talvea ole näköpiirissä Lappia lukuun ottamatta.

  " Meteorologin mieleen hiipii väistämättä kauhukuva, että tulevasta talvesta on hyvää vauhtia tulossa uusinta edellisestä talvesta. Sateista, lauhaa, umpiharmaata ja vähälumista. Ei kai taas neljää kuukautta loputtomalta tuntuvaa marraskuuta?

  Ennusteviikko 16.–22.11: Erittäin lauhaa, Lapin lumille hyvästit

  Kuukausiennusteen ensimmäisellä tarkasteluviikolla matalapaineet hallitsevat Suomen säätä ja meille virtaa vuodenaikaan nähden erittäin lämmintä ilmaa lounaasta ja lännestä.

  Poikkeama tavanomaista lämpimämpään suuntaan on suuressa osassa Lappia peräti 6–10 astetta. Erityisesti alkuviikolla sateet tulevat Pohjois-Lappia myöden silkkana vetenä ja lämpötila kohoaa sielläkin viiden asteen vaiheille. Näin lämmin sää tekee hallaa Lapin lumille: valkeille hangille voidaan ainakin tilapäisesti heittää hyvästit.

  Muualla Suomessa ensimmäinen tarkasteluviikko näyttää 3–6 astetta tavanomaista lämpimämmältä, vaikka 10 vuorokauden päähän yltävissä numeerisissa ennusteissa onkin merkkejä hienoisesta kylmenemisestä ensi viikon loppupuolella.

  Ensi viikko näyttää tavanomaista sateisemmalta koko maassa. Tihkusateisen ja utuisen viikonlopun jälkeen Suomeen on odotettavissa runsaampia sateita.

  Marraskuun alun lauha ja märkä sää.
  Marraskuun puoliväli näyttää lauhalta ja sateiselta. Kuva: Markus Mäntykannas, Helsinki

  Ennusteviikko 23.–29.11: Lämpö jatkuu, Britteinsaarten korkeapaine dominoi Euroopan säätilaa

  Toisella tarkasteluviikolla Britteinsaarten yllä näyttäisi olevan tavanomaista korkeampi ilmanpaine, mikä viittaa länsivirtausten mahdollisuuteen Pohjois-Euroopassa.

  Kuulumme yhä ennusteen perusteella matalapaineradalle, ja viikko näyttää maan etelä- ja keskiosassa tavanomaista sateisemmalta.

  Lämpötilan puolesta on yhä syytä odottaa tavanomaista lämpimämpää kyytiä, sillä poikkeama on ennusteessa 1–3 astetta tavanomaista lämpimämpään suuntaan. Hyvässä lykyssä Lappi on voinut saada lumipeitteen tässä vaiheessa takaisin, mutta etelämpänä ei kovin talviselta näytä.

  Lapissa porot olivat liikkeellä paksussa lumihangessa tammikuussa 2020.
  Talvisempi sää voi hiljalleen palata Lappiin marraskuun loppupuolella kaamoksen alkaessa. Kuva: Markus Mäntykannas, Enontekiö

  Ennusteviikko 30.11.–6.12: Talvisempaa vain pohjoisessa

  Kolmannella tarkasteluviikolla, joulukuun alussa, lämpötilat näyttäisivät palautuvan lähemmäs vuodenajan tyypillisiä keskiarvoja maan pohjoisosassa. Tämä antaa toivoa talvisemmasta säästä ja lumipeitteestä Lapissa. Sen sijaan muualla maassa sää jatkuisi yhä 1–3 astetta tavanomaista lämpimämpänä.

  Sademäärissä ei näy mantereen yllä suurempia poikkeamia joulukuun alkaessa, mutta Suomen merialueilla sadanta näyttää tavanomaista suuremmalta. Vuodenaikaan nähden hyvin lämmin merivesi voi voimistaa sateita niin pitkään kuin se pysyy jäättömänä.

  Tuoreen kuukausiennusteen perusteella jääpeitettä on turha odottaa Suomen merialueille vielä joulukuussa.

  Lue myös: Minkälainen on Suomen sää joulukuussa tyypillisesti?

  Ennusteviikko 7.–13.12: Lauhaa, sateista

  Neljäs tarkasteluviikko ei tuo kuukausiennusteeseen yllätyselementtejä. Tavanomaista lauhempi sää näyttäisi nyt palaavan myös Lappiin ja osassa maata viikko näyttää tavanomaista sateisemmalta.

  Kun tarkastelee ilmakehän zonaalisia virtauksia ja ennusteita polaaripyörteen käyttäytymisestä alkutalvesta, ei ole syytä olettaa, että kylmänpurkutilanteet ainakaan kovin säännöllisesti uhkaisivat Suomea.

  Ennusteviikko 14.–20.12: Ennustejakson talvisin viikko

  Pidennetyssä kuukausiennusteessa tämä on ainoa viikko, joka näyttäisi hieman raottavan porttejaan talvelle. Lähinnä eteläisessä Suomessa olisi tässä vaiheessa tavanomaista lämpimämpää, mutta muualla maassa poikkeamat haalistuvat.

  Ennusteessa näkyy Islannin länsipuolella tavanomaista korkeampi ilmanpaine ja Kuolan niemimaalla tavanomaista alhaisempi. Tässä asetelmassa Suomeen voisi päästä aika ajoin selvästi kylmempää ilmaa Jäämereltä ja lumipeite voisi sataa eteläänkin.

  Parhaat mahdollisuudet talvisäähän olisivat ennusteen valossa juurikin joulukuun puolivälissä ennen joulua. Pidetään peukut pystyssä, että saisimme juuri tällä viikolla koko maahan kunnon lumipeitteen, joka pysyisi ainakin osassa maata jouluun saakka.

  Pakkanen yllätti polkupyörät
  Joulukuun puolivälissä voi hetken aikaa olla talvisempaa uuden kuukausiennusteen valossa. Kuva: Joanna Rinne

  Ennusteviikko 21.–27.12: Etelään musta joulu, Lappi kerää runsaat lumet

  Pidennetyn kuukausiennusteen viimeinen tarkasteluviikko kurkistaa jo jouluviikon säähän.

  Tässä vaiheessa Jäämerellä on vahva signaali tavanomaista matalammasta ilmanpaineesta, mikä viittaa siihen, että sadealueita kulkisi Suomen yli lännestä kohti itää. Lapissa viikko näyttää tavanomaista sateisemmalta ja on oletettava, että valtaosa sateista tulee siellä lumena.

  Jouluviikko näyttää pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta 1–3 astetta tavanomaista lämpimämmältä. Valitettavasti eteläisessä Suomessa mustan joulun todennäköisyys on kuukausiennusteen perusteella selvästi koholla. Sitä vastoin Lapissa joulunajasta voi muotoutua hyvinkin luminen.

  Huomautan kuitenkin, että pitkän ajan sääennusteet ovat vasta kokeiluasteella, eivätkä ne anna kuvaa esimerkiksi yksittäisten päivien säätiloista. Suomen leveysasteilla sään ennustettavuus keskimäärin heikkenee yli 5–7 vuorokauden päähän yltävissä ennusteissa. Kuukausiennuste pyrkii vertaamaan kunkin viikon säätilan keskiarvoa pitkän ajan tilastollisiin keskiarvoihin.

  Lue seuraavaksi: Ota nämä seikat huomioon pitkän ajan sääennusteessa

  Markus Mäntykannas

  Päivitetty 13.11. klo 20.10

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa