Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Viikonloppuna Suomessa vallitsee pilvinen ja paikoin sateinenkin sää – ensi viikolla erittäin lauhaa
  Uutiset |

  Viikonloppuna Suomessa vallitsee pilvinen ja paikoin sateinenkin sää – ensi viikolla erittäin lauhaa

  Harmaan pilvistä marraskuista säätä.
  Sää jatkuu marraskuisen pilvisenä. Kuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä, 12.11.2020

  Eteläinen ilmavirtaus jatkuu. Sää pysyy lähipäivinä pilvisenä ja lämpötila nousee pohjoisinta Suomea myöten nollan yläpuolelle.

  Viikonloppuna sää on pilvisen harmaata suuressa osassa maata, mutta pilvipeite voi rakoilla varsinkin idässä. Sateet painottuvat maan länsi- ja pohjoisosaan ja ovat enimmäkseen heikkoja. Pohjois-Suomessa, etenkin Lapissa, voi tulla paikoin myös hieman lunta, mutta pääasiassa sade tulee vetenä.

  Tuuli voimistuu kohtalaiseksi ja on suunnaltaan laajalti eteläkaakkoista, Lapissa etelälounaista. Lapin pohjoisosassa tuuli voi olla navakkaakin. Puuskat ovat kovia paikoin länsirannikolla sekä Lapissa.

  Lämpötila nousee lähipäivinä vähitellen. Tänään perjantaina on enimmäkseen 1–6 astetta, Lapin luoteisosassa -2 ja +2 asteen välillä. Lauantaina päivällä on edelleen laajalti 1–6 astetta, Pohjois-Suomen itäosasta Pohjois-Karjalaan lämpötila on lähellä nollaa. Sunnuntaina lämpötila nousee jo lounaisrannikolla 5–8 asteeseen ja Meri-Lapissakin 2–5 asteeseen, mutta Pohjois-Karjalasta Itä-Lappiin on vielä nollan vaiheilla. Päivien ja öiden välinen ero on pieni.

  Etelävirtaus johtuu Suomen itä- ja kaakkoispuolella olevasta korkeapaineen alueesta. Suomi jää sen ja Pohjois-Atlantin matalapaineen alueen väliin ja Suomeen virtaa lämmintä ilmaa Euroopan länsiosasta. Matalapaineet kulkevat Norjanmeren kautta kohti koillista ja Suomeen päätyy viikonloppuna lähinnä sadealueiden rippeitä.

  Pilvinen syyspäivä.
  Pilvinen syyspäivä. Kuva: Ari Branthin, Ylöjärvi, 12.11.2020

  Ensi viikolla sää lauhtuu entisestään

  Marraskuun jälkimmäinen puolisko alkaa ensi viikolla harmaan pilvisenä, eli suurta muutosta säähän ei ole tulossa. Silloin tällöin pilvipeite voi rakoilla.

  Sade on puolestaan vaihtelevampaa ensi viikolla. Maanantaina vesisateet ovat vielä hajanaisia ja painottuvat maan länsi- ja pohjoisosaan, mutta tiistaina yhtenäisempi sadealue kulkee Suomen yli lännestä itään. Tiistain sateet tulevat suurelta osin vetenä, mutta maan itäosassa sekä itäisessä Pohjois-Suomessa tulee myös lunta tai räntää. Tuuli on monin paikoin puuskaista ja puhaltaa edelleen enimmäkseen etelän ja kaakon väliltä.

  Lämpötila nousee maanantaina lounaissaaristossa lähelle 10 astetta. Yleisemmin lämpötila on 2–7 astetta, viileintä on edelleen lähellä itärajaa. Lapin pohjoisosassakin voi olla noin 4 astetta tai jopa hieman yli. Tiistaina lämpötila pysyy samankaltaisena. Myös yöt ovat lauhoja.

  Keskiviikkona heikot vesisateet ovat hajanaisia ja tihkusadettakin tulee monin paikoin. Ennusteen epävarmuus jo hieman kasvaa, mutta keskiviikkona illalla lännestä lähestyy tämänhetkisen ennusteen mukaan seuraava laaja sadealue. Etelätuuli voimistuu ja mahdollisesti Pohjois-Suomessa lämpötila nousee entisestään.

  Tilastollisesti tähän aikaan vuodesta lämpötila on jo öisin suuressa osassa maata keskimäärin pakkasen puolella ja Lapissa on laajalti päivälläkin pakkasta, joten sekä viikonlopun että ensi viikon sää on selvästi tavallista lämpimämpi.

  Lue myös: Uusi kuukausiennuste näyttää kamalalta ja synkistää meteorologinkin: "Ei kai taas?" 

  Anna Latvala

  Päivitetty 13.11. klo 19.37

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa